Sinop’ta, il tarım ve orman müdürlüğü lojmanlarının arka tarafında bulunan ağaçların kesilmesi tepkilere yol açtı. Kesimin yapıldığı alanda toplanan STK temsilcileri, kesimi uygulayan tarım il müdürlüğünü protesto etti. 

Burada bir açıklama yapan Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Oğuz, durumu yargıya taşıyacaklarını söyledi. Oğuz; “Tarım İl Müdürlüğüne ait lojmanların bulunduğu alanın arka tarafında yer alan ağaçlar, sizlerinde gördüğünüz gibi tıraşlanmış vaziyette. Bildiğiniz gibi ağaçlar şehir hayatı için son derece önemli. Şehrin kirliliğini, egzoz gazlarını, baca gazlarını absorte ediyor ve bize oksijen veriyor. Ayrıca hamsi yolunda bulunan bu alanda bir peyzaj bütünlüğü vardı. Yapılan kesim ile birlikte bu da bozuldu. Halkın haberi olmadan, muhtemelen manzara görebilmek için lojmanların önü açılmış. Biz bu durumu şiddetle protesto ediyoruz ve savcılığa suç duyurusunda bulunacağız” dedi. 

BU SİNOP’A İHANETTİR
Bölgede gerçekleştirilen ağaç kesiminin kabul edilemez olduğunu belirten Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel ise, yapılan uygulamanın Sinop’a ihanet olduğunu söyledi.

Demirel; “Anayasanın 56. Maddesi; herkes temiz bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Bu konuda devlet ve vatandaşlar ayrı ayrı ödevlidir diyor. Anayasanın 56. Maddesi her bir bireye ayrı ayrı görev vermiş durumda. Ben de bir vatandaş olarak, bu durumu protesto etmek için bugün buradayım. Şehirde yükselen tepkiler üzerine tarım il müdürlüğü bir açıklama gönderdi. Ancak bu açıklama bir resmiyet taşımıyor. Çünkü bu açıklama herhangi bir mail üzerinden değil, herhangi birinin telefonu üzerinden gönderildi. Bu açıklamada, lojmanların bahçesinde değişik yabancı otların mevcudiyeti, devrilmiş olan ağaçlar ve tehlike arz edecek düzeyde yatmış ağaçlar sebebiyle bahçe rehabilitasyonu ve düzenleme amacıyla yapılmaktadır deniliyor. Neyin düzenlemesi yapılıyor acaba bu alanda. Bakın AK Parti İl Başkanı Uğur Giresun, orman işletme ile görüştüğünü ve yetkililerin o alanda sadece 8-10 tane ağacın işaretlendiğini söylediklerini belirtti. Ama burada daha fazla kesimin yapıldığını görüyoruz. Kalan ağaçlar belli ki tarımın keyfiyeti ile kesilmiş. Tarımdan yapılan açıklamada ayrıca 11 Kasım 2019 günü saat 11.11 de 81 ilde 11 milyon fidan dikimi projesi kapsamında da ağaçlandırma çalışmalarının yapılacağı aktarılmış. Ona yer açmışlar, sanki Sinop’un yeri kalmamış gibi. Bakın burada sadece 8-9 ağaç kalmış gerisi kesilmiş. Bence bu ile ihanet edilmiştir. Sinop valiliğinin bu konu hakkında bir an evvel inceleme başlatmasını bekliyoruz” diye konuştu.

BU BÖLGE, ŞEHİR PARKI HALİNE GETİRİLEBİLİR
Ağaç kesimi yapılan bölgenin yeşillendirilerek şehir parkı haline getirilebileceğini kaydeden Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Çobanoğlu ise, Belediye Başkanı Barış Ayhan’ı ve Vali Köksal Şakalar’ı bu bölgenin belediye devredilmesi ve yeşil alan olarak park haline getirilmesi konusunda yardıma çağırdı.

Çobanoğlu; “Aslında bu yaşadığımız olay bize başka bir şey daha hatırlatıyor. Şehirde bir başıboşluk söz konusu ve çok ciddi bir sahipsizlik var. Burada gördüğünüz gibi kulübeler ve çöpler var. Şehrin göbeğinde çöpün içerisinde oturuyoruz aslında. Yeşilimiz bile çöp dolu. Bu tamamen sahipsizlikten kaynaklı. Bu gölgenin etrafı dikenli tellerle çevrilip de içinin pejmürde halde bırakılması yerine, tamamen bakımlı hale getirilmesi ve halk tarafından kullanılır hale getirilmesi gerekir. Biz bunu yapmak yerine en kolay yol ağaç kesmek gibi bir tavrımız var. Maalesef çok yanlış ve bizim kültürümüzde böyle bir şey yoktu şimdi böyle bir şey oluştu. Eminim haklı bile olsalar bu ağaçların en azından bazılarının kurtarılmasının bir yolu vardır. Daha duyarlı olmak gerekir. Bunu yapan insanların bu tür konulara çok dikkat etmesi gerekir. Bu bizimde duyarlılığımızla olacak. Buraya biran önce güzel şekilde peyzaj yapılması gerekir.
Ama benim önerim şudur; Yandaki arazi ile diğer taraftaki arazinin de birleştirilmesi ve buranın şehir parkı haline getirilerek daha bakımlı, düzenli, insanların içine daha rahat girip çıkabileceği tabi kapısına da kilit vurmadan kullanabileceği, para alınmadan girebileceği bir park alanı yeşil alan olmasını istiyoruz. Bu alan yıkılana kadar yeşil olması haricinde fark bile etmiyorduk. Bu musibetten de iyi bir şey çıkartmaya çalışmalıyız. Sayın Belediye Başkanımızı ve sayın valimizi bu bölgenin belediye devredilmesi ve yeşil alan olarak park haline getirilmesi konusunda yardıma çağırıyorum.”

Yapılan açıklamanın ardından Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Oğuz ve STK temsilcileri savcılığa giderek suç duyurusunda bulundu.    

Editör: Vitrin Haber