Mikroplastiklerin birçok deniz canlısı tarafından besin sanılarak tüketildiğini belirten Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Bat, bunun yaşamsal açıdan büyük risk teşkil ettiğini söylerken, RTÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ülgen Aytan ise: zooplankton üzerinden beslenen balıklar aracılığıyla mikroplastiklerin sofralarımıza kadar ulaşabildiğini dile getirdi 
Konu: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nde düzenlenen Kolokyumda (Akademik toplantı) masaya yatırıldı.  

KİRLİLİK KAYNAKLARI VE ÇALIŞMALAR PAYLAŞILDI
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nde gerçekleştirilen “Karadeniz Ekosisteminde Plastikler” Kolokyumunda: Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Bat, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Seyhan İle RTÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ülgen Aytan’ın katılmları ile Denizel ortamda plastikler ve etkileri, Karadeniz’deki güncel durum, kirlilik kaynakları, yürütülen çalışmalar ve çözüm önerileri paylaşıldı.  
Programa: RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Yılmaz, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemalettin Şahin, çok sayıda akademisyen ve kurum temsilcileri tarafından katılım sağlandı.

DÜNYA DENİZLERİ TEHDİT ALTINDA
Programın açılış konuşmasını, RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ülgen Aytan ile RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemalettin Şahin gerçekleştirdi. Programda, ilk olarak Prof. Dr. Levent Bat, “Denizel Ortamda Plastikler ve Etkileri” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Bat, sunumunda deniz çöpleri, kaynakları, etkileri, dağılımı, Karadeniz’de deniz çöpleri ile ilgili yürütülen çalışmalardan bahsetti. Ekolojik ve sosyo-ekonomik etkilere neden olan deniz çöplerinin denizel canlılar ve insanların sağlığı bakımından ciddi risk oluşturduklarını ve estetik değerlerin kaybına, sahil ve limanların kirlenmesine sebep olduğunu belirtti. Bat, tüm dünyada yıllık avlanan balık ağırlığının üç katı çöpün okyanuslara döküldüğüne dikkat çekerek rakamlarla örnek verdi: Levent Bat: "Her 50 santimetrelik kumsalda en az bir parça çöp bulunuyor. Dünya okyanuslarının her kilometrekaresinde ortalama 18 bin adet plastik çöp yüzüyor, küresel olarak, 5-13 milyon ton plastiğin yolculuğu her yıl okyanuslarda son buluyor” dedi. Mikroplastiklerin birçok denizel canlı tarafından besin sanılarak tüketildiğini belirten Bat, üretimleri sırasında plastiklere eklenen kimyasal maddelerin yansıra plastiklerin doğadan absorbe ettiği kalıcı kirleticilerin de büyük risk oluşturduğunu söyleyerek konuşmasını tamamladı.

PLASTİK POŞET UYGULAMASI GÜZEL
Prof. Dr. Kadir Seyhan ise, “Karadeniz’de Kirlilik ve Biyoçeşitliliğe Etkisi” konusunda bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında plastik poşetlerin paralı olması uygulamasına da değinen Seyhan, “Plastik poşet uygulaması muazzam iş. Bir yerden başlamak lazımdı. Ancak uygulama bununla sınırlı kalmamalı çünkü maalesef her yerde plastik var.” dedi.

MİKROPİLASTİKLER SAFORAMIZA KADAR GELİYOR
Programda son olarak Doç. Dr. Ülgen Aytan, TÜBİTAK tarafından desteklenen 117Y207 nolu “Güneydoğu Karadeniz’de Zooplanktonun Mikroplastik Tüketiminin Değerlendirilmesi” projesinin çıktılarını paylaştı. Karadeniz’in önemli bir balıkçılık alanı olduğunu belirten Aytan, “Bu proje ile Türkiye denizlerinde ilk defa birçok denizel canlının ana besinin oluşturan zooplanktonun doğada mikroplastik tüketimi araştırılmıştır.” dedi. Aytan, Proje sonuçlarına göre, Güneydoğu Karadeniz’de bir metreküp deniz suyunda yaklaşık 1-4 adet mikroplastik bulduklarını ve en çok rastlanılan mikroplastiğin sentetik fiberler olduğunu söyledi. Analiz edilen zooplankton türlerinin Karadeniz’de 50-100 mikronluk mikroplastikleri tükettiklerini tespit ettiklerini belirten Aytan, deniz suyunu filtre ederek beslenen bu zooplanktonik organizmalar (kopepod) hamsi gibi ekonomik değeri olan planktivor balıkların ana besinini oluşturmaktadır. Zooplankton üzerinden beslenen hamsi aracılığı ile mikroplastikler sofralarımıza kadar ulaşabilir” dedi. 
Programın sonunda Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemalettin Şahin tarafından günün anısına konuşmacılara Şilt takdim edildi.