Çalışmanın uygulanacağı ilk köy olan Yaykın Köyünde, Kozabirlik yetkilileri Mehmet Sönmez ve Ahmet Genç tarafından gerçekleştirilen toplantıya 20 kişi katıldı. Toplantıya katılanlara İpekböceği ve dut yetiştiriciliği hakkında eğitim verildi. Bundan sonraki aşamada 6000 adet dut fidanı,  100’ er adet olacak şekilde üreticilere ücretsiz olarak dağıtılacak. İleriki tarihlerde diğer köylerden gelen taleplerinde değerlendirilebileceğini belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erol Saraçoğulları, 1500 yıllık mazisi olan ve yardımcı tarım kolu olan ipek böcekçiliğinin, küçük aile işletmelerinde yaprak hasadı ve taşıma işçiliği dışındaki bütün faaliyetlerinde aile fertlerinin iş gücünün değerlendirilmesine imkan sağladığını kaydetti. 

İpek böcekçiliğinin, istihdam sağlanması, köyden kente göçün engellenmesi, ”35-40 gün” gibi kısa sürede yüksek gelir getirmesi, diğer tarımsal faaliyetler için iş gücü ihtiyacının az olduğu dönemde yapılması, üreticinin mahsulünü nakit olarak değerlendirilmesi ve devlet desteklerinin mevcut olması  gibi avantajlar sağladığını anlatan Saraçoğulları şunları söyledi, “ Türkiye'de ilkbahar beslemesi olarak senede bir kez yapılan ipek böceği yetiştiriciliği; bitkisel üretimde aşırı ve bilinçsiz kullanılan zirai mücadele ilaçları, sanayileşme, kentleşme ve göç olaylarından olumsuz etkilenerek özellikle son yıllarda önemli oranda azalmıştır. İpekböcekçiliği arazilerin diğer tarım dallarına elverişli olmadığı yörelerde, gelir kaynakları çok kısıtlı ailelerde yaş koza üretimini genellikle yaşlılar ve kadınlar gerçekleştirmektedir. Tüm aile fertlerinin emeklerinin değerlendirilmesinde, kırsal alanda gizli işsizliğin önlenmesi ve tarımsal gelirin daha dengeli dağılmasında önemli derecede etkiye sahiptir. Dikmen ilçemiz bu anlamda  ipek böceği ve ürünleri üretimi açısından uygun bir yerleşim yeridir. Osmanlı döneminden beri yetiştiriciliği yapılan  ipek böcekçiliğinin, yaygınlaşmasını sağlayarak yeni bir iş alanı ve istihdam yaratılmasına katkı sağlamayı umuyoruz. Bölgede ipek böcekçiliği ve dut ağacı yetiştiriciliğini yaygınlaştırılması ile gençlerin ilgileneceği, sahipleneceği yeni bir iş alanı, istihdam yaratılmış olacaktır .” 

Saraçoğulları, “Sadece dut yaprağı ile beslenen ipek böceği, yaprak kalitesi, sıcaklık, nem, havalandırma, ışık, üreme gibi bir çok faktörün uygun olması sonucu yetiştirilebilmektedir.   35 - 40 günlük çok kısa bir üretim döneminden sonra, kutu başına 26-30 kg arasında yaş koza elde edilebilmektedir. Ülkemizde ipekböceği yetiştiriciliği yapan bir çok aile, yılda 4-5 kutu ipekböceği yetiştirerek geçimini sağlayabilmektedir. Ayrıca İpekböceği yumurtaları ve dut fidanı temininin Kozabirlik tarafından ücretsiz olarak sağlanması ve elde edilen yaş kozanın yine Kozabirlik tarafından alınması, ilimizin büyük bir bölümünün dut yetiştiriciliği açısından uygun bir iklime sahip olması ipekböceği yetiştiriciliği açısından avantajlarımızdır” dedi.

Editör: Vitrin Haber