TEMA Vakfı Sinop Temsilciliği ve merkez ilçe gönüllüleri, sporla temizlik olarak bilinen Hareket Halinde Çöp Toplama Sporu (Plogging) etkinliği gerçekleştirdi. Kent merkezi Hamsi Yolu mevkiindeki kumsala deniz dalgalarıyla vuran ve yeşillik alana atılan çöpleri toplayan gönüller, hem spor yaptı hem de çevre bilincine katkı sundu. 

7 yetişkin ve 2 çocuğun katıldığı, Covid-19 tedbirleri kapsamında maskeli ve sosyal mesafe gözetilerek 3 saat süren etkinliğin sonunda TEMA gönüllüleri 16 büyük poşet çöp topladı.

Sinop Belediyesi temizlik hizmetleri birimi, torbalanan çöpleri kumsaldan katı atık depolama alana götürülmek üzere teslim aldı.

Plogging sporunun özellikle koşu ya da yürüyüş yapan insanlara tavsiye ettiğini belirten TEMA Merkez İlçe Sorumlusu Özgür Cebeci, "Yürürken ya da koşarken plogging yapıldığında daha fazla kalori harcanır. Ayrıca eğil-kalk ve uzan gibi hareketler yapıldığı için de eklemler çalıştırılmış olur" dedi. 

7 yaşındaki Zeynep ve 6 yaşındaki Bilge Defne'nin katılımının da etkinliğe ayrı bir anlam kazandırdığını belirten Cebeci "TEMA Vakfı, çocuk ve gençlerin ekolojik okuryazarlığını güçlendirerek doğayı bilen seven ve koruyan nesiller yetiştirmek amacıyla anaokulundan lise sonuncu sınıfa kadar eğitim programları uyguluyor. Minik ve Yavru TEMA yaş gurubu bu çocuklarda da bu tür etkinliklerle farkındalık oluşturmasını çok önemsiyoruz. Toplanan çöplerin büyük kısmı yetişkinler tarafından doğaya bilinçsiz ve acımasızca atılıyor. Zeynep ve Bilge Defne yaşındaki çocuklarda oluşturulacak duyarlılığın sonraki nesiller boyu bilinçli çocuklar yetiştirilmesine hizmet edeceğini düşünüyoruz ve bu etkinliklerin çarpan etkisinin sandığımızdan da büyük olacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de yeni yaygınlaşmaya başlayan "Plogging" sporunun, Sinop ve çevresinde de yayılmasını hedeflendiğini kaydeden TEMA Merkez İlçe Sorumlusu Özgür Cebeci, Covid-19 salgını devam ederken küçük guruplar halinde uygulamanın sürdürüleceğini dile getirdi. 
Cebeci pandeminin sona ermesi sonrasında ise daha büyük kapsamlı etkinlikler yapmak istediklerini, Akliman ve Karakum yürüyüş yolları, sahil ve kumsalların Plogging için ideal rotalar olduğunu söyledi. 
Cebeci, en büyük dileklerinin ise etkinliğin merkez ilçeyle sınırlı kalmaması ve ilçelerde de plogging topluluklarının oluşması olduğunu ve bunun için çaba harcayacaklarını sözlerine ekledi.

Editör: Vitrin Haber