Sinop Nükleer Karşıtı Platform tarafından Sinop kurulması planlanan nükleer santral için hazırlanan nihai ÇED raporunun kabulü il alakalı bir basın açıklaması yapıldı. Sinop uğur mumcu meydanında düzenlenen basın açıklamasında Sinop Nükleer Karşıtı Platform yürütme kurulu adına açıklama yapan Sinop NKP Dönem Sözcüsü Kayhan Konukçu, 11 Eylül tarihinde onaylanan nihai ÇED raporunu kabul etmediklerini ve Sinop NKP bileşenleri olarak adliyeye giderek ÇED raporu ile alakalı itiraz davası açtıklarını belirtti. Konukçu; “Bilindiği üzere Sinop İli Merkez İlçesi, Abalı Köyü İnceburun Mevkii’nde EUAŞ İnternational ICC Merkezi Jersey Adaları Türkiye Merkez Şubesi tarafından yapılması planlanan “Sinop NS” Projesi ile ilgili olarak ÇED yönetmeliği gereğince hazırlanan nihai ÇED Raporunun ÇŞB’na sunulduğu ve 11 Eylül 2020 tarihinde ÇED olumlu raporu alındığını ne yazık ki öğrenmiş bulunuyoruz. 

Bu nedenle de bu gün Sinop Adliyesinde Sinop Nükleer Karşıtı Platform Bileşenleri; TTB, KESK, TMMOB’ye bağlı; EMO, JMO, Metalurji Müh. Odası, ŞPO, Sinop Barosu, Milletvekilimiz Barış Karadeniz, Sinop Belediye Başkanlığı, Ayancık Belediye Başkanlığı, SNKPDER, Sinop ÇDD, ÇYDD Sinop Şubesi, Ayancık Çevre Koruma Derneği, Sinop Kent Hakları Derneği ve Sinoplu Yurttaşlar grubu olarak Sinop NS ÇED olumlu raporuna itiraz ederek davamızı açtık” dedi. 

HALK BİLGİLENDİRME TOPLANTISINA HALK ALINMAMIŞTIR
Sinop Nükleer santrali ÇED başvurusu ile ilgili 2019 yılında düzenlenen Sinop halkını bilgilendirme toplantısına halkın alınmadığını söyleyen Sinop NKP Dönem Sözcüsü Kayhan Konukçu, bununla birlikte toplantıya katılmak isteyenler hakkında da dava açıldığını ifade etti. Konukçu; “6 Şubat 2018 tarihinde Sinop’ta gerçekleştirilmeye çalışılan Halkın Katılımı toplantısına Sinop Halkı alınmamıştır. Alınmadığı gibi de toplantıya alınmayanlar hakkında 2911’den dava açılmış ve ilk mahkeme olaydan tam 22 ay sonra 21 Ocak 2020 de görülmüştür. 4 Mart 2020 tarihinde görülen 3. mahkeme sonunda da haklarında dava açılan arkadaşlarımız beraat etmişlerdir. 

Dışa bağımlılığı daha da arttıran NS’nin atık sorunu çözümlenememiş, bünyesinde birçok risk taşıyan ve gelişmiş ülkelerin bile artık terk etmeye başladığı kendi ülkelerine tesis etmedikleri NGS projelerinden vazgeçilmelidir. Bu projeler tarihin çöp sepetine atılmalıdır.
Uzun Süren ÇED süreci Sonunda Çevresel Etkileri de kapsayan Toplumsal Etki Değerlendirmesi çalışmaları, öngörülen enerji yatırımlarının bölgemiz halkının toplumsal yaşamına etkilerini de değerlendirecek bir içerikte yapılmalıdır. Bu proje başta Sinop olmak üzere Türkiye’nin ekolojik dengesini bozma yönünde ve Kapitalist ülkelerin menfaatleri doğrultusunda tesis edilmektedir. Bu anlamda Sinop İnceburun Yarımadasına yapılması düşünülen NS projelerinden derhal vazgeçilmelidir. Proje bir daha gündeme çıkartılmamak üzere derhal iptal edilmelidir. Alınacak bu karar kamuoyu ile derhal paylaşılmadır” diye konuştu. 

Basın açıklamasında CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan da birer konuşma yaptı.

Basın açıklamasına CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, CHP Sinop İl Başkanı Av. İnan Savaş Yüksel, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Sosyal Demokrat Belediye Başkanları toplantısına katılmak üzere Sinop’a gelen Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ile Sinop NKP bileşenleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.


 

Editör: Vitrin Haber