Sinop Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Ukrayna'nın Çernobil bölgesindeki kırsal ormanlık alanda çıkan ve 10 gündür devam etmesi ardından kontrol altına alınan yangın ardından açıklama yaptı.

Açıklamada: nükleer atıkların depolandığı bölgeye yaklaşan alevlerin, kamuoyunda büyük tedirginlik oluşturduğu ve böylece yeni bir felakete daha kapı aralandığı belirtildi, 

ÜLKEMİZİN KUZEYİ RİSK ALTINDADIR
Ukrayna'daki yangının sürmesi ve Çernobil katı atık yakıt depolarına ulaşması halinde Türkiye'nin kuzeyinin büyük bir risk altında olduğunun kaytedildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Dünya, tüm insanlığı etkisi altına alan Koronovirüs ile mücadele ederken, Çernobil nükleer santralı yakınlarında meydana gelen orman yangını ile sarsılmıştır. Nükleer atıkların depolandığı bölgeye yaklaşan alevler, kamuoyunda büyük tedirginlik ve korku yaratırken yeni bir felakete kapı aralanmıştır.

Nükleer santrallar var oldukça, felaketlerin ne ilk ne de son olmayacağını biliyoruz. Santral çalışmalarının Ülkemizde durdurulması çağrımızı yükseltiyor, daha fazla geç olmadan vazgeçmek mümkün diyoruz.

RADYASYON SEVİYESİ 16 KAT ARTTI
Koronavirüs salgını nedeniyle; ekonomik, sosyal ve psikolojik açıdan büyük bir yıkımın  yaşandığı şu günlerde, Ukrayna’da Çernobil yakınlarındaki çıkan yangın haberleri ile halk endişeye kapılmıştır. Ukrayna'nın Çernobil bölgesindeki orman yangını, 4 Nisan tarihinde başlamış ve yürütülen yoğun çalışmalar sonucunda, kontrol altına alınmıştır. Yangında, büyük kısmı nükleer felaketin ardından tahliye edilmiş olan 12 köyün, mezarlıkların ve geniş ağaçlık alanların yandığı, çevreye yayılan dumanlar nedeniyle, yangının kapladığı alanın tam olarak tespit edilemediği, fakat 8 Nisan tarihi itibariyle, 3 bin 500 hektarlık alanın yangının etkisi altında kaldığı, yangın dolayısı ile radyasyon seviyesinin 16 kat arttığı bildirilmiştir.

Yangın nedeniyle,  havaya karışan radyoaktif tozun, rüzgar ve yağmurla birlikte ülkemize ulaşıp ulaşmayacağı konusunda yaşanan tedirginliğe rağmen, yetkili kurumlar tarafından herhangi bir açıklama yapılmamıştır.   

Nükleer santrallarda yakıt olarak radyoaktif maddelerin kullanılıyor olması, diğer tür elektrik üretim santrallarına göre daha sıkı güvenlik önlemleri alınmasını zorunlu kılmaktadır. Ayrıca buna bağlı olarak gerekli teknolojik teçhizata da sahip olmak hayati önem taşırken, açığa çıkan enerjinin mutlaka özenle kontrol ediliyor olması da gerekmektedir. Aksi taktirde canlıların yaşamı tehlikeye atılacak ve korkunç sonuçlar doğuracaktır.

Güvenlik önlemleri, deprem riski, üretilen enerjinin taşıma ve iletim koşulları, soğutucu gereksinimi ve meteorolojik koşulların da nükleer santralların çalıştırılmasında hayati önem taşıdığı ortadadır. 

Nükleer santrallerin ne kadar tehlikeli olduğunu yakın tarihte Çernobil ve Fukuşima nükleer santrallarında yaşanan facialar göstermiştir. Meydana gelen kazalar sonrası, radyoaktif gazların doğaya salınması sonucu on binlerce canlı zarar görmüştür. Aradan geçen onca yıla rağmen zararın Çernobil bölgesinde çıkan yangınla birlikte artarak devam ettiği anlaşılmıştır.

YENİLENEBİLİR KAYNAKLARDAN ELDE EDEBİLME OLANAKLARINA SAHİBİZ
Açıklamanın devamında; "Ülkemiz, enerjisini tasarruflu kullanarak, ihtiyacı olan elektrik potansiyelini yenilebilir kaynaklardan elde edebilme olanaklarına sahiptir. Doğayı katlederek,  tehlikeleri saymakla bitmeyen bir teknolojiye yönelmek anlaşılır değildir.

Enerji üretimi ve silahlanma adına,  ne kadar önlem alınırsa alınsın çıkacak olası bir yangında ya da yapılan bir hata sonrasında telafisi mümkün olmayan facialarla karşı karşıya kalmamız kaçınılmazdır. Yetkililere, geçmiş yıllarda yaşanan nükleer faciaları hatırlatıyor, devreye girecek santrallarla sadece bugünün değil geleceğin de ölüm teknolojisinden vazgeçmek adına sorumluluğa davet ediyoruz" denildi.

UKRAYNA DEVLET BAŞKANI: YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI. PANİĞE GEREK YOK
Bu arada Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın Çernobil bölgesindeki ormanlık alanda çıkan ve kontrol altına alınan yangına ilişkin, “Çernobil faciasından aldığımız dersi hatırlıyoruz” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın Çernobil bölgesinde çıkan orman yangını ve korona virüsüyle yapılan mücadeleye değindi. Çernobil’deki yangına ilişkin Zelenskiy, “Acil durumlar servisinden her gün bilgi alıyoruz. Aldığımız son bilgilere göre yangın söndürülmüştür ve Ukrayna polisi buna sebep olan kişileri gözaltına almıştır. Suçlular en ağır şekilde bunun sorumluluğunu taşıyacaklardır. Paniğe gerek yok. Radyasyon seviyesi normal düzeyde. Çernobil’de 26 Nisan 1986 tarihinde aldığımız dersleri hatırlıyoruz” ifadelerini kullandı.

RADYASYON MİKTARI SÜREKLİ KONTROL EDİLİYOR
Ukrayna Ekoloji Müfettişliği Geçici Başkanı Yego Firsov yaptığı açıklamada, "Kısaca söyleyecek olursak yağan yağmurlar sayesinde yangını söndürmeyi başardık. Radyasyon oranı sürekli kontrol ediliyor ve şuan normal seviyelerde" ifadelerini kullandı.

Ukrayna Acil Durumlar Servisi Başkanı Nikolay Çeçetkin de yangının kontrol altına alındığını doğruladı. Yangın söndürme çalışmalarına 400'den fazla itfaiyeci, yaklaşık 100'e yakın itfaiye aracı, 3 yangın söndürme uçağı ve 3 yangın söndürme helikopteri katılırken nükleer santral çevresinde ağaçlık alanlar kazılarak yangının önüne geçmek için güvenlik koridorları oluşturulmuştu. Yangını çıkardığı tespit edilen şahsın yakalanarak gözaltına alındığı duyuruldu.

Editör: Vitrin Haber