Sinop Nükleer Karşıtı Platform, Japonya’da bir basın açıklaması düzenleyerek, Türkiye-Japonya ortaklığında kurulması planlanan Sinop Nükleer Güç Santralini istemediklerini, Japon yetkililere duyurmak istedi. Türkçe hazırlanan metni Japoncaya çevirerek, Japonya Parlamento binası önünde basın açıklaması yapan Sinop NKP Üyesi Pınar Demircan, açıklama sonrasında aynı açıklamayı meydanda toplanan vatandaşlara bildiri olarak dağıttı. 

TÜRKİYE’DE SANTRAL KURULMASI KABUL EDİLEMEZ
Açıklamasında, Fukuşima Nükleer Felaketi’nin yaşanmasıyla olası bir depremin geri dönüşü olmayan korkunç sonuçlara yol açabileceği dünya genelinde anlaşıldığını belirten Pınar Demircan, buna rağmen 2013 yılında Japonya ve Türkiye Hükümetleri Uluslararası bir anlaşma imzalayarak Sinop’ta Mitsubishi Şirketi tarafından bir nükleer santral kurulmasını kararlaştırdığını söyledi.

Demircan; “Türkiye aynı Japonya gibi bir deprem ülkesidir ve elim sonuçları bilinirken deprem ülkesine nükleer santral kurulması kabul edilemez. Ancak, nükleer santral projesi henüz plan aşamasındayken her hangi bir yasal izin dahi alınmamışken bugüne dek Sinop İnceburun’da 650 bine yakın ağaç kesildi. Peki, 10 kilometrekarelik alanda yapılmak istenen faaliyet ne olacaktır? Bu alanda MOX yakıtının kullanılmasını sağlayacak alt yapı mı kurulacaktır? Biz Sinop halkına hükümet tarafından hiçbir açıklama yapılmamıştır. Bilakis, bu sene Şubat ayında Nükleer Santral projesine yönelik ilk kez halkın katılımı toplantısı gerçekleştirilmiştir. Lakin katılım için izinler alınmış olmasına rağmen Sinop halkının katılımı engellenmiştir. Bizler Sinop Nükleer Karşıtı Platform olarak bir deprem ülkesi olan Türkiye’ye nükleer santral kurulmasını kabul etmiyoruz. Şimdi bizim ormanları, havayı, suyu kısacası tüm bir tabiatı korumamız gerekmektedir. Bizler insan hakları, yaşam hakkı ve barış için mücadele veriyoruz. Bu nedenle Japon halkının önünde Japon Hükümetine ve Mitsubishi Şirketinin yetkilisine sormak istiyoruz: Dünya genelinde ülkeler bir bir nükleer santral planlarından vazgeçerken niçin Sinop’ta bir nükleer santral kurmak istiyorsunuz?” dedi. 

Pınar Demircan aynı zamanda yine Japonya’da düzenledikleri bir panelde, Sinop NKP’nin nükleer santrallerle ilgili görüşlerini katılımcılara aktardı.


 
Editör: Vitrin Haber