Her yıl Çernobil felaketinin yıl dönümünde meydanlara inen çevreciler salgın hastalık koronavirüs nedeniyle bu yıl da açıklamalarını sanal ortamda yazılı olarak yaptı. Sinop NKP Yürütme Kurulu tarafından, felaketin 35 yıl dönümü kapsamında yapılan açıklamada, "Çernobil Nükleer Santralı’nda meydana gelen patlamanın üzerinden tam 35 yıl geçti. 

GEÇEN YILLARA RAĞMEN RADYASYON KAYNAKLI ÖLÜMLER SÜRÜYOR
Faciaya dönüşen kaza sonrası kaybedilen hayatlar, yok edilen çevre, insanlığa unutulmaz bir ders vermiş, kapitalizmin kar hırsıyla inşa ettiği santralların ne kadar tehlikeli olabileceği bizzat görülmüştür. Aradan geçen onca yıla rağmen radyasyon kaynaklı ölümlerin önüne hala geçilememiş, çevreyle ilgili yıkım tüm hızıyla devam etmiştir. 

Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarında kurulu Çernobil Nükleer Santralı’nın 4 numaralı reaktöründe26 Nisan 1986 tarihinde bir patlama yaşanmış; Hiroşima atom bombasının tam 10 katı etkiye neden olan patlama binlerce canlının ölümüne neden olmuş, milyonlarca canlıyı etkilemiştir. Dünyanın en korkunç çevre felaketlerinden biri yaşanırken, patlamanın yıkıcı etkileri ülkemizin de içinde bulunduğu 14 ülkede fazlasıyla kendini hissettirmiş, alınan önlemler yetersiz kalmıştır.
Felaketin ardından ikinci büyük kaza Japonya’da 2011 yılında Fukuşima Nükleer Santralı’nda meydana gelmiş, nükleer santralların çözüm değil, çaresizlik getirdiği bir kez daha görülmüştür" denildi. 

"Bizler, çocuklarımıza nükleer santral ve silahların olmadığı, barış ve huzur içinde kendilerine armağan edilen bayramlarda, aydınlık yarınları düşleyerek çizdikleri resimleri paylaşacakları bir ülke düşlüyoruz" denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Kamusal hizmet anlayışından ödün vermeden, nükleer santralların barındırdığı riskler ve yaratacağı geri dönülmez tehlikelere karşı halkı yanıltmaya yönelik propagandalara yanıt olarak, Çernobil’in 35, Fukuşima’nın 10. yılında “Türkiye’de ve Dünyada Nükleer Enerji Raporu” hazırlanmıştır. Dünyada ve ülkemizde nükleer santral alanında yaşanan güncel gelişmeler doğrultusunda, ekonomik, sosyal, siyasi, teknik, hukuksal ve enerji boyutuyla bilimsel ve teknik saptamaların yer aldığı raporu, Çernobil’in yıl dönümünde basına ve kamuoyuna sunuyoruz"

Editör: Vitrin Haber