Açıklamada, Mersin Akkuyu Nükleer Santral inşaatında reaktörün oturacağı temelin bazı bölümlerinde üçüncü kez çatlak oluştuğuna ilişkin haberlerin kamuoyunda büyük tedirginlik ve endişe uyandırdığı belirtildi. 

Açıklamada: "Rusya’nın tüm nükleer faaliyetlerini yürüten devlet şirketi Rasatom tarafından Mersin’in Gülnar ilçesi Büyükeceli mevkiinde inşa edilen nükleer santral inşaatında, reaktörün oturacağı temelin bazı bölümlerinde çatlaklar oluştuğu, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) talimatıyla çatlak bölümlerin kırılarak yeniden yapıldığı, olayın üzerinden aylar geçtikten sonra kamuoyu tarafından öğrenilmiştir. Bu defa 10 Ocak 2021 tarihinde CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın inşaat alanından kaydettiği;  reaktörün oturacağı temelin bazı bölümlerinde yeniden oluşan çatlaklar ve zeminden sızan su görüntüleri sosyal medya üzerinden ulusal ve yerel basına yansıtılmıştır. 

İnşa aşamasında olan nükleer santralin, son dönemde sık sık arıza haberleriyle tüm dünyanın ilgi odağı haline gelen Belarus Ostravets Nükleer Santrali’nin VVER 1200 reaktör tipiyle aynı olması da toplumdaki endişeyi katlamış, barındırdığı hayati riskler nedeniyle facia doğuracak nükleer santral projesinden acilen vazgeçilmesi gerçeği bir kez daha ortaya çıkmıştır" denildi. 

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Bileşenleri olarak; ülkede yaklaşık 3 milyon mesken abonesinin elektrik faturalarını ödeyemediği, aileleriyle elektriği ödemek için destek alanların sayısının yaklaşık 10 milyonu bulduğu bir ortamda, yoksulluk içinde yaşam mücadelesi veren halkımıza, işsizlik sarmalına takılan gençlerimize, uzaktan eğitim olanağına sahip olamayan çocuklarımıza, pandemi döneminde bile sağlık hizmeti alamayan milyonlarca kişinin ihtiyaçlarına yönelik politikalar üretilmesini talep ediyor, nükleer santrala ayrılan 22 milyar gibi dev bütçelerin halk yararına kullanılmasını istiyoruz. Çevreye, doğaya, hayvana, insana zarar veren hiçbir enerji yatırımı meşru değildir; alınan yanlış kararlardan derhal vazgeçilmelidir. Akkuyu’da nükleer santral inşaatı bir an önce durdurulmalı, Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santral projesi iptal edilmelidir. Akkuyu Nükleer Santrali’nin başta Mersin olmak üzere Akdeniz ve çevresinde geri dönülemeyecek felaketler yaşanmasına neden olacağı unutulmamalıdır. İnşaat aşamasında olan tesisin henüz faaliyete geçmeden böyle bir sorunla karşı karşıya kalmasını bir uyarı olarak değerlendiriyor, dünyada ve Ülkemizin hiçbir yerinde; ne Akkuyu’da ne de Sinop’ta nükleer santral istemiyoruz"

İDDİALAR ÜZERİNE AKKUYU NÜKLEER AŞ. AÇIKLAMA YAPTI
Öte yandan yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde çatlak meydana geldiği iddialarına Akkuyu Nükleer AŞ'den yalanlama geldi. Açıklamada Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) çatlak oluştuğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını bildirdi. İddialara ilişkin paylaşılan video kaydı hatırlatılan açıklamada, "Konuya ilişkin paylaşılan videonun ilk bölümünde yer alan görüntüler, Akkuyu NGS tesisi kapsamındaki bina ve yapılara ait değildir. Bu görüntülerin, Akkuyu NGS inşaat sahasında bulunan yolun ve özel bir alanın bir kısmına ait olduğu görülmektedir. Herhangi bir binanın temeli olmayan bu beton yüzeyin üzerinde büyük bir iş makinesinin izleri görünmektedir. Ayrıca bu tür makinelerin beton zemin ve temelin üzerine çıkması mümkün değildir" ifadelerine yer verildi.

 

Editör: Vitrin Haber