Sinop Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Yürütme Kurulu Üyesi Kayhan Konukçu, Sinop Nükleer Güç Santralı (NGS) Projesiyle ilgili hazırlanan ÇED raporuna karşı açılan dava için belirlenen bilirkişi heyetinde tartışmalı isimlerin yer aldığını ileri sürerek, isimlerin heyetten çıkartılmasını istedi. 

Konukçu açıklamasında: "Sinop Nükleer Güç Santralı (NGS) Projesiyle ilgili hazırlanan ÇED raporuna karşı açılan dava için belirlenen bilirkişi heyetinde tartışmalı isimler yer almış ve bu durum tarafsızlık ve güvenilirlik açısından kamuoyunda soru işaretlerine yol açmıştır. Sinop İli, Merkez İlçesi Abalı Köyü İnceburun mevkiinde EUAS International ICC Merkezi Jersey Adaları Türkiye Merkez Şubesi tarafından yapılması planlanan, Sinop NGS projesinin ÇED olumlu raporuna yönelik Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve TEMA Vakfı tarafından açılan davalarda bilirkişi heyetinde yer alan 15 kişinin isimleri bildirilmiştir" dedi. 

Heyette Mersin Akkuyu Nükleer Santralı ÇED olumlu raporuna karşı açılan davada bilirkişilik yapan ve santral için olumlu rapor hazırlayan isimlerin 15 kişilik bilirkişi heyetinde yer aldığını kaydeden Konukçu; "Bilirkişi heyetinin Sinop’ta 7 Haziran 2021 tarihinde keşif yapacağı bildirilmiştir. Adil yargılama süreçlerini olumsuz etkileyeceğini düşündüğümüz söz konusu isimlerin tarafsız olamayacağı gerçeği, hazırlanacak raporun güvenilirliğine de kuşku düşürecektir. Prof. Niyazi Meriç ve Akkuyu NGS için olumlu görüş veren diğer bilirkişilerin heyetten çıkartılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.
 

Editör: Vitrin Haber