Kentte geceden itibaren etkili olan fırtına, günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. Fırtınadan özellikle deniz ulaşımı nasibini aldı.

Şile açıklarında Solna Denizcilik Şirketi'ne ait ''Volga-Balt 199'' adlı St. Kitts Nevis bandıralı kömür gemisi battı.

Gemide bulunan 11'i Ukraynalı, 1'i Rus olmak üzere toplam 12 mürettebattan 3’ü kurtarıldı. Bir kişinin cesedine ulaşılırken, 9 kişi ise kayboldu.

YARDIM GEMİSİ DE KAYALARA ÇARPTI
Öte yandan, gemiye yardım için giden Kıyı Emniyeti'ne ait bot da kayalıklara çarptı. Botta bulunan 4 görevliye ulaşılmaya çalışılıyor.

İki helikopter, kurtarma çalışmalarına katılıyor. Bölgede çok sayıda ambulans da hazır bekletiliyor.

Kilyos açıklarında ise ''BBC Adriyatic'' adlı kuru yük gemisi fırtına nedeniyle batma tehlikesi geçirdi.

Makinesinde arıza meydana gelen gemi, sürüklenmeye başladı.

116 metre uzunluğundaki gemide 14 personelin bulunduğu bildirildi.

Gemi, dalagaların ve rüzgarın etkisiyle kontrolsüz şekilde, çapanın etrafında savruluyor. Bölgeye gönderilen romokör, fırtına nedeniyle gemiye müdahale edemiyor. Ambulans ve jandarma ekipleri gelişmeleri kıyıdan izliyor.

Geminin güvenli bir şekilde karaya oturmasının ardından kurtarma çalışmalarına başlanacak.

Geminin kıyıya biraz daha yaklaşması halinde gemiye büyük düzenekle halat atılacak ve bu halatla teleferik sistemi kurulacak.

Varagele ismi verilen sistem sayesinde gerilen halat üzerine can simidinden oluşturulan sepet yerleştirilecek ve bu sepetle mürettebat kıyıya çekilecek.

'BATAN GEMİ YARDIM İSTEMEDİ'
Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakçı, gemilerin durumlarıyla ilgili NTV'ye açıklamalarda bulundu. Salih Orakçı, “Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Yardıma ihtiyacı olan başka gemiler var, onlarla da ilgileniyoruz” dedi.

Geminin herhangi bir yardım çağrısı yapmadan battığını ifade eden Orakçı “Gemiden haber alamayınca saat 10.08’de elektronik arama yaptık. Verileri değerlendirerek battığını belirledik” diye konuştu.

Kilyos açıklarında sürüklenen gemi için de çalışmaların sürdüğünü dile getiren Orakçı, şöyle konuştu: “Kıyının 150 metre açığında bulunan gemi, şu anda çift demir atmış durumda. Romorkör yardımı istedi. Ancak römorkör çalışma yapamıyor. Halat uzatıp mürettebatı kurtaracağız.”

Deniz kirliliğine karşı önlemler de aldıklarını vurgulayan Orakçı, “Bu geminin yükü yoktur. O bakımdan şanslıyız” dedi.

Kötü hava şartlarında çalışan gemiler için uyarıda da bulunan Orakçı, “Sürekli hava raporlarıyla yayın yapmamıza rağmen bu şekilde beklenmedik kazalar yaşanıyor. Gemi, yük ve personelin hazır haline getirilmesini gerekiyor” ifadelerini kullandı.

GEMİLER ŞARKÖY’E SIĞINDI
Marmara Denizi'nde seyreden 62 yerli ve yabancı bandıralı şilep ve tanker, yollarına devam edemeyince rotalarını Tekirdağ'ın Şarköy ilçesine gitti.

Balıkçı tekneleri de poyraz nedeniyle geri dönerek Şarköy, Mürefte ve Hoşköy balıkçı barınaklarına sığındı.
Editör: Vitrin Haber