Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ülke genelinde ormanların devamlılığını sağlamak maksadıyla yürüttüğü gençleştirme çalışmalarını devam ettiriyor. Bu çerçevede Kastamonu ve Sinop’ta 2017 yılı için belirlenen 220 dekarlık suni gençleştirme hedefi aşılarak 450 dekar olarak tamamlandı.

GELECEĞİN SAĞLIKLI ORMANLARI OLUŞTURULUYOR

Suni tensil (yapay gençleştirme) çalışmaları, gençleştirilecek meşçerelerde yeterli tohum ağacının bulunmaması, toprak veya diğer ekolojik şartlar sebebiyle tür değişikliğine gidilmesi, devrik, yangı, böcek gibi tabii afet yaşanması gibi çeşitli sebeplerle tohum ekimi ve fidan dikimi şeklinde yapılıyor.
Tabii gençleştirme ise ağaçların bol tohum verdikleri bir yılda yaşlı ağaçlardan kademeli olarak temizlenmesi ve toprağın ışık görmesi ile tohumların filizlenmesinin önü açılarak yapılıyor. Filizlenen tohumlar ise zamanla büyüme yarışına giriyor ve sağlıklı güçlü olan hayatta kalıyor. Böylelikle her iki gençleştirme çalışma neticesinde de geleceğin sağlıklı ormanları oluşturuluyor.

ÇALIŞMALARLA HEDEFLER AŞILDI

Geleceğin sağlıklı ormanlarını oluşturmak için yapılan bu çalışmalar ülkenin bütün ormanlarında yapıldığı gibi Kastamonu ve Sinop’ta da yapıldı. Bu illerde 2017 yılı programı 220 dekar olmasına rağmen yapılan çalışmalarla hedefler aşılarak program 450 dekar olarak tamamlandı.

GENÇLEŞTİRME ÇALIŞMALARIYLA ORMAN KÖYLÜSÜNE 200 BİN LİRALIK KAYNAK AKTARILDI

Her zaman orman köylüsüne destek olan ve onların hayat şartlarını iyileştirmek için çeşitli destekler veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bu illerimizde yapılan suni gençleştirme çalışmalarında da orman köylülerinin emeklerinden faydalandı. Bu emekleri karşılığı için ise orman köylülerine yaklaşık 200 bin lira kaynak aktarıldı.

ORMANLARIN DEVAMLILIĞI SAĞLANMAK ZORUNDA

Ormanların devamlılığını sağlamak zorunda olduklarını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Daha önceden belirlenen sahalarda yapılan tabii ve suni gençleştirme, sıklık bakımı ve rehabilitasyon çalışmalarına bu yüzden büyük önem veriyoruz. Gençleştirme ve bakım çalışmaları yapılmazsa tohumluk ve istikbal vadeden ağaçlar yok olduğu gibi bir süre sonra ormanların tamamı da yok olabiliyor” dedi.
Her canlı gibi ormanların da doğup, büyüyüp, gelişerek daha sonra öldüğünü ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Kendi haline bırakılan ormanların sağlıklı kalması ya da tekrar oluşması rastlantılara bağlıdır. Ancak işletme ormanlarında bu durum böyle değildir. Bu ormanlar çökme evresine girmeden önce ağaç türlerine göre planlanır ve değişik metotlara göre gençleştirilir” diye konuştu.

 
Editör: Vitrin Haber