Geçtiğimiz günlerde Türkeli, Ayancık ve Erfelek kestane ormanlarında halk arasında katil arı olarak bilinen Gal arısı görüldü ve arıcılar ile kestane yetiştiricileri arasında endişeye neden oldu.

Gazetemiz Vitrin Haber’de 2017 Yılında yayınladığımız “Kestane Acil Eylem Planı Önerisi” adlı Haberde Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali Koca, Sinop İl Genel Meclisi toplantısında kestane için çok önemli açıklamalarda bulunmuş, aynı zamanda ilimiz için Kestane Acil Eylem Planı önerisi yapmıştı.

Haberde Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali Koca Sinop İl Genel Meclisine yaptığı görsel ve sözlü brifingde ilimiz kestane yetiştiriciliği ve hastalıklardan bahsederek çözüm önerilerinde bulunmuş, ayrıca yaklaşan tehlikeye dikkat çekerek birkaç sene içinde Gal Arısının ilimize geleceği kestane ağaçlarına büyük zarar vereceğinden bahsetmiş, ilgililere bu konuda tedbirler almasını istemişti.

UYARILARIMIZ DİKKATE ALINMADI
Konuyla ilgili Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali Koca, ana vatanı Çin olan kestane Gal arısı zararlısının ülkemizde ilk defa 2014 yılında Yalova’nın Gacık yöresinde tespit edildiğini hatırlattı. Ali Koca: "Kontrolsüz fidan ve üretim materyali satış ve nakillerinde gereken denetim ve kontroller yapılmadığı kamuoyu bu konuda yeterince bilinçlendirilmediğinden Gal arısı ile Bursa, İstanbul ve Yalova gibi bulaşın yaşandığı illerden Sinop'a kestane fidanı veya aşı kalemi girişinin yasak olması gerekirken maalesef 2017 Yıllıda yaptığımız uyarılar dikkate alınmamış karantina tedbirleri uygulanmadığı için bu günlere gelinmiş ve 2021 yılı itibari ile ilimizde Gal arısı zararlısı tespit edilmiştir.  

BİYOLOJİK MÜCADELE İLE BAŞARI ŞANSI VAR
Gal Arısıyla ilaçlama ile mücadelesi çok zor ve maliyetlidir başarı şansıda düşüktür.  Ancak biyolojik mücadele ile başarı şansımız vardır. Zararlı Kestane Ağaçlarında ilerleyen dönemde büyük oranda ürün kaybına ve Ağaçların kurumasına neden olmaktadır. Çok geç kalınmadan Bölgemizde Gal Arısının verdiği zararı en aza indirmek için  Yurt dışında ve Yalova’da Biyolojik Mücadelede kullanılan ve başarılı sonuç veren Gal Arısının doğal düşmanı olan 'Torymus sinensis' arısının Sinop’a getirilip üretim tesisi kurulup çoğaltılarak bulaşık alanlara en kısa zamanda salınmalıdır. Bu çalışmalara ek olarak İlimizdeki üreticiler bilinçlendirilmeli mücadeleye dahil edilmelidir.

Orman Genel Müdürlüğü Birimleri Biyolojik mücadeleyi en kısa zamanda başlatmaz ise diğer eşlik eden Kestane hastalıkları ile birlikte 5-10 Yıl içinde Sinop’ta Çiftçilerimizin temel geçim kaynaklarından biri olan Kestane Meyvesi üretimi ve Kestane Balından söz etmemiz mümkün olmayacaktır" diye konuştu.

Editör: Vitrin Haber