Sinop Nükleer Karşıtı Platform (NKP) tarafından, Hiroşima ve Nagazaki'ye atom bombası atılmasının 74. yılı nedeniyle bir basın açıklaması yapıldı. Sinop NKP Dönem Sözcüsü Zeki Karataş tarafından yapılan açıklamada, tüm Sinoplular,  nükleer silahlanmaya ve nükleer santrallere karşı mücadeleye davet edildi. 

Tüm dünyada nükleer silahlanma yarışının hızla devam ettiğini belirten Sinop NKP Dönem Sözcüsü Zeki Karataş, aynı şekilde Mersin ve Sinop’ta da yapılması planlanan Nükleer Güç Santrali ile üzeri örtülen bir nükleer silahlanma sevdasının "teknolojik gelişim" olarak topluma dayatılmaya çalışıldığını söyledi. Karataş; “ABD‘nin 2. Dünya Savaşı sırasında 6 Ağustos 1945 de Hiroşima’ya, 9 Ağustos 1945 de de Nagazaki’ye atom bombası atmasının üzerinden tam 74 yıl geçti. 

Nükleer silahlanma karşıtı girişimlere paralel olarak devletler, barışçıl kullanım amaçlı anlaşmalarla nükleer silahlanmayı dizginlemeye çalışmaktadırlar. Ne yazık ki nükleer silahlanma yarışı devam etmektedir. Kaos içindeki dünyada nükleer silahlanma giderek daha büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Türkiye’de ise; Mersin/ Akkuyu ve Sinop/ İnceburun Yarımadasında yapılması planlanan Nükleer Güç Santrali ile üzeri örtülen bir nükleer silahlanma sevdası "teknolojik gelişim" olarak topluma dayatılmaya çalışılmaktadır. 
ABD-SSCB karşıtlığında biçimlenen iki kutuplu dünyada güç dengesinin simgesi olan nükleer silahlanma, 2. Dünya Savaşı’nda ilk ve tek deneme olarak tarihe geçen Hiroşima ve Nagazaki‘de 210 binden fazla insanın ölümü, daha fazla insanın yaralanması ve İnsanların genetik yapısının bozulmasıyla etkisi nesiller boyu devam eden yıkım imha planları hala  durdurulamamıştır. İki kutuplu dünyanın yok oluşunun ardından bugün ABD emperyalizminin dünya üzerindeki egemenliği de sorgulanmakta, yeni şekillenen güç dengesinde de yine nükleer silahlanma arayışı dikkat çekmektedir. Kapitalizmin krizleri içerisinde giderek artan bölgesel savaş ve terör ortamı, nükleer silahlanma tehdidini dünya için daha da büyütmektedir” dedi. 

ÜLKEMİZİN HİÇBİR YERİNDE NÜKLEERE İZİN VERMEYECEĞİZ
Sinop NKP olarak, nükleer santrallere karşı verdikleri mücadelelerinin bu zamana kadar olduğu gibi, bundan sonrada devam edeceğinin altını çizen Sinop NKP Dönem Sözcüsü Zeki Karataş, ne Sinop’ta ne de Akkuyu’da nükleer santral kurulmasına müsaade etmeyeceklerini söyledi. Karataş; “Bugün Hiroşima ve Nagazaki katliamlarının 74. yılında, nükleer silahlanmaya ve bu bağlamda Nükleer santrallere bir kez daha hayır diyor, Tüm dünya devlerini nükleer silahsızlanmaya davet ediyoruz. 

Bugün bu olanlardan ders almayan Türkiye; Japon şirketlerinin ortaklaşa kuracağı bir Nükleer Güç Santrali kurma projesinde Japonlar çekilmek istemelerine rağmen Türkiye tarafı yani Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sinop NGS projesi için “Sinop’ta Nükleerden vazgeçmedik” dedi. 

Sn. Bakan özetle; “Açıkçası ilk etaptaki sonuçlar beklentilerimizden uzak. Ağustosta sonucu açıklayacağız. Eğer beklentilerimizi karşılamazsa karşı taraf da bu anlamda bir adım atmazsa, sonuçlanmış olur. Nükleeri uzun soluklu bir proje olarak görüyoruz. Akkuyu’da Ruslarla, Sinop’ta Japonlarla, üçüncüyü de Çinlilerle çalışıyoruz. Japonlarla devam eder veya etmeyiz ama biz yine Sinop özelinde, yerle alakalı çalışmalarımıza ve buna ilişkin birtakım izinlerin alınmasına devam ediyoruz. Çünkü bu tip projeler için yerin belirlenmesi zaten yıllar sürüyor. Kiminle yola devam edeceğiz konusu ileriki günlerde belli olacak. Özetle, Sinop’ta nükleer projeden vazgeçmiş değiliz” dedi.

Sinop Nükleer Karşıtı platform olarak 03 Temmuz 2019 tarihinde yaptığımız açıklamada; “Tehlike henüz devam ediyor. Bu nedenle Mücadelemiz sürüyor, NS projesi tarihin çöp sepetine atılana dek sürecektir.” demiştik. 

Bunca yaşanmış acılara rağmen halen ülkemizin iki güzel bölgesinde Sinop/ İnceburun Yarımadası ve Mersin/ Akkuyu’da Nükleer Güç Santrali planlama sevdasında olan siyasi iktidara Sinop’tan sesleniyoruz; Ne Sinop’ta Ne Akkuyu’da nede Türkiye’nin bir başka yerinde Nükleer Santral yapılmasına izin vermeyeceğiz.

Nükleer silahlanmanın önlenmesi için halen elinde nükleer silah bulunduran dünyanın egemen büyük güçlerinin öncelikli sorumluluğu bulunmaktadır. Bu ülkelerin "Bizde nükleer silah var. Bunu dünya kabul etsin. Başka ülkeler nükleer silah yapmasın" tavrından uzaklaşarak, "Biz de dâhil kimse nükleer silah yapmasın ve var olan Nükleer silahlar imha edilsin" anlayışıyla hareket etmeleri, nükleer silahlanma yarışının durdurulması için önemli ve gerekli bir adım olacaktır. Uluslararası düzlemde Nükleer Silahlanmaya son verilmesi için ivedilikle harekete geçilmesi gerekmektedir. 

Türkiye‘de İncirlik Üssü‘nde bulundurulan nükleer başlıklı silahlar da bir an önce sökülmeli, nükleer enerji üretimi görüntüsü altında nükleer silahlanma sevdasından vazgeçilmelidir.
Sinop’ta NS yapımı konusunda Tehlike henüz devam ediyor. Tekrar ediyoruz! Mücadelemiz sürüyor, NS projesi tarihin çöp sepetine atılana dek de sürecektir” diye konuştu.

Editör: Vitrin Haber