Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Fries, Türkiye ile ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, "İki ülke arasında ticaret hacminin 20 milyar dolara çıkarılması öngörülüyor" dedi.

Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Charles Fries, Türkiye ile ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, "İki ülke arasında ticaret hacminin 20 milyar dolara çıkarılması öngörülüyor, benim önceliklerimden biri de bu hedefe ulaşmak olacaktır" dedi.

Fries, yaptığı açıklamada, iki ülke ilişkilerinin çok iyi düzeyde olduğunu, ancak ortaklığın henüz tam istenilen noktaya ulaşmadığını söyledi.
İki ülkenin ticaret hacminin ortalama 14 milyar dolar civarında bulunduğunu anlatan Fries, şöyle konuştu:
"Fransa 2015'te Türkiye'ye 7,5 milyar dolar ihracat, 5,9 milyar dolar da ithalat gerçekleştirdi. Türkiye, Fransa’nın en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkeler sıralamasında 11. konumda. Avrupa Birliği ülkeleri ve İsviçre dışındaki sıralamada ise 6. sırada bulunuyor. Özellikle Türkiye ticari ilişkilerimizin hacminin, Brezilya ve Hindistan ile olandan daha iyi düzeyde bulunması dikkat çekici. Türkiye ile ticaret dengesi, başta havacılık ve otomotiv sektöründeki iyi performanslar nedeniyle, geçen yıl yeniden ivme kazanmıştır. Ancak bunu yeterli görmüyoruz. İki ülke ticaret hacminin önümüzdeki dönemde 20 milyar dolara çıkarılması öngörülüyor. Türkiye'deki görevim sırasında önceliklerimden biri de bu hedefe ulaşmak olacaktır."

Türkiye’de 100 binin üzerinde istihdam sağlayan 450’den fazla Fransız şirketinin bulunduğuna dikkati çeken Fries, "Son on yılda, ülkenize 2 milyar avrodan fazla yatırım yapan Fransa Kalkınma Ajansı ve benzeri kanallardan Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına eşlik etmek arzusundayız" ifadesini kullandı.

NÜKLEERDE İŞBİRLİĞİNE DEVAM 
Fries, son dönem ülke gündeminde önemli yer tutan, Türkiye ve Rusya arasındaki gerginliğe de değinerek, "Bildiğimiz kadarıyla Akkuyu Projesi askıya alınmadı. Dolayısıyla projenin geleceğiyle ilgili spekülasyonlara girmek istemem. Ancak Fransa’nın, Sinop projesi için ilk kez gerçekleştireceği ATMEA reaktörüyle, nükleer alanda aktif işbirliğini devam ettirdiğini teyit edebilirim. Sinop'ta planlanan nükleer santral, Türkiye’nin enerji bağımsızlığı açısından önemlidir ve Fransız ve Japon şirketler tümüyle bu projeye dahildir" değerlendirmesinde bulundu.

FRANSA'YA DAVET
Türk şirketlerini Fransa’ya yatırım yapmaya davet eden Fries, "Fransa, AB'nin ikinci büyük ekonomik gücüdür ve Avrupa ülkeleri arasında sanayi alanında en fazla yabancı yatırım çeken ülkedir. Fransa aynı zamanda, inovasyonlar ülkesidir. Fransa’ya daha fazla Türk sermayesi çekmek için geçen eylül ayında İstanbul’da 'Invest in France' ( Fransa'ya yatırım yap) adlı bir toplantı düzenledik, aynı etkinliği bu yıl da tekrarlayacağız. Türk yatırımcıları ülkemize bekliyoruz" şeklinde konuştu.
AA
Editör: Vitrin Haber