Sinop Belediye Başkanlığı Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından Uğur Mumcu Meydanı, Gazi Caddesi, 100. Yıl Parkı ve Tersane Mevkiinde bulunan çınar ağaçlarının tedavi çalışmalarına başlandı.

Park ve Bahçeler Müdürü Serdal Küçükdemir, Orman Mühendisi Büşra Keskin ve Sinop Orman İşletmesinden görevlendirilen anıt ağaçlarının bakımı ve tedavisi konusunda uzman teknik eleman ile oluşan ekip tarafından ağaçların durumları tespit edilerek uygun görülen yöntemlerle tedavileri yapılıyor.

Öncelikle kovuk ve çürükleri temizleyen ekipler, mantar ve diğer zararlılara karşı sterilli ortamda dezenfekte edilerek önceden hazırlanan karışım ile  yaraları kapattı. Yapılan ilaçlama sonrasında, hastalıklı bölgenin hava almaması için kafes tel ile kaplanarak üzerine yalıtım malzemesi sürüleceği ifade edildi. Ekipler ayrıca, yanlış budama ya da fiziksel etkiler sonucu kırılmış dal parçalarını kanser, mantar ve hastalık oluşturmaması için tıraşlama yaparak alacak ve temizlenen yüzeye, hazırlanan özel karışımı sürecek.

Ağaçlar üzerinde yapılan inceleme neticesinde kovuk ve gövdelerinin içerisinde dışarıdan fark edilmeyen çürüklerin olabileceği kanısına varan ekipler, bu çürüklerin ilerleyen zamanlarda öngörülemeyen devrilmelere ve kırılmalara neden olabileceğinden herhangi bir mal ve can kaybı yaşanmadan mekanik direnci zayıflamış kısımların budamasını yapacak ve budanan kısımlara hazırlanan özel karışımları sürecek. Ayrıca çevresel etkiler sonucunda düzensiz geliştiğinden, denge merkezi kayan ağaçların ilerleyen dönemlerde devrilmemesi için düzenli budama ile taç yapısı dengelenecek. Tüm bu çalışmalar tamamlandıktan sonra ağaçlar, Kasım ayı sonunda ve Nisan ayının ilk haftasında yılda iki defa Ph düzenleyici ile bitkilerin beslenmesi ve direnci arttırılacak. 

Editör: Vitrin Haber