GÜNDEM

Çevre dostlarından maskeli açıklama 



SALYALARIMIZDAN ETKİLENMEYİN İSTEDİK
Gerçekleştirilen toplantıda açıklamayı ağzına taktığı maske ile yapan Sinop Çevre Dostları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hale Oğuz, Belediye Başkanı Baki Ergül’ün kendilerine yönelik yaptığı yoruma tepki gösterdiklerini belirtti. Oğuz; “Maalesef, karşınıza maskelerle çıkıyoruz. Akan salyalarımızdan etkilenmeyin diye bu şekilde önlem aldık” diye konuştu.

SİNOPLULAR İMAR PLANINDAN HABERSİZ
Çevre Dostları Derneği organizesinde düzenlenen panel sonrasında oluşturulan sonuç bildirgesi ile Sinopluların, yeni hazırlanmakta olduğu bilinen revize imar planı hakkında bilgilendirilmemiş olduklarının anlaşıldığını belirten Sinop Çevre Dostları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hale Oğuz, insanların bu tür gelişmelerden haberdar olmak istediklerini ifade etti. Oğuz açıklamasının devamında şunları söyledi; “Düzenlenen panelde insanların gelecekle ilgili olarak kendi fikirlerinin alınmamış olduğunu yani planlama sürecine katılamamış olduklarını, oysa bu katılıma istekli ve hazır olduklarını, bu durumun gelecekleriyle ilgili bir bilinmezlik ve bir kaygı yarattığını, hemşerilerin içinde yaşadıkları kentin planlanmasıyla ilgili tartışma ihtiyacının, doğal demokratik bir hak olduğunu gördük. 

Toplantıda, kent planlaması konusunda bilgili ve uzmanlaşmış kişiler ve Sinoplular, birlikte konuştular ve tartıştılar. Böylece, hemşerilik bilinci ve kentbilim ilkeleri ve kuramı, Sinop’un planlanması ve geleceği üzerindeki sorularla, kaygılarla ve tartışmalarla birleşti ve somutlaştı. 

Uzmanlar ve katılımcılar, toplantıdaki tartışmalarda, planın genel olarak nasıl sonuçlar ve etkiler yaratmayı amaçladığı ve bir imar planın ne tür gelişmeler ve kamusal yarar sağlayabileceği üzerinde sorular dile getirdiler ve konuştular. Genel konuşmaların yanı sıra, daha ayrıntıda, özel kullanışlar, çeşitli mülklerin durumları üzerinde de durdular. Bu bakımdan plan hakkında hem teknik, hem de politik eleştirileri dile getirdiler.

Tartışmanın politik/ kentsel politikalara ilişkin boyutları olması nedeniyle, konuyla ilgili bütün tarafların bulunduğu bir toplantının, daha doyurucu ve sağlıklı olabileceği ifade edildi. Bu demokratik toplantıya, çağrılı bütün tarafların katılımı ve çoğulculuğun sağlanabilmesi, toplantıyı daha verimli hale getirebilirdi. Bu nedenle, daha sonraki toplantılarda, ilgili bütün tarafların ve farklı görüşlerin, farklı çıkarların toplantıda temsil edilmesinin ve karşılıklı konuşmalarla çözüm aramalarının daha yararlı olacağı belirtildi. 

Toplantının bir diğer önemli katkısı, kent planlaması konusunda çalışan uzmanların ve planı uygulamakla görevli yöneticilerin, daha önceki plan uygulama dönemlerine eleştirel bir gözle bakarak ve ortaya çıkmış olan sonuçları inceleyerek, yapılmış olan hatalardan öğrenmeye çalışmalarının yararlı olacağına dair düşüncelerin ve önerilerin belirtilmesiydi.

Çıkartılan sonuçların belki de en önemlisi, gelecek toplantıların daha geniş ve samimi bir yurttaş/ hemşeri katılımıyla gerçekleştirilmesine ve kent sorunları üzerinde tartışmaların sürekliliğinin sağlanmasına ihtiyaç olduğuydu. Bu ihtiyaç, son derece somut ve güçlü olarak ortaya çıktı.

Sinop böylece, yurttaş-plancı karşılamalarıyla, hem planlama aracıyla kentlerde neler yapılabileceği ve nasıl yapılabileceği konusunda, hem de, kentin somut sorunları üzerinde başlattığı konuşmalarla- diyalogla, olumlu bir adım attı ve diğer kentler için de yol gösterici bir deneyim başlatmış oldu.”