Ordu'da serinlemek için girdiği derede boğularak hayatını kaybeden 12 yaşındaki Mahmut Çetinkaya'nın organları ailesi tarafından bağışlanarak 4 kişiye umut oldu. Bağışlanan organlar baba İsa Çetinkaya, sarılıp öperek uğurladı.

Ordu'nun Ünye ilçesinde yaşayan 12 yaşındaki Mahmut Çetinkaya kuzenleri ile birlikte Cuma günü girdiği derede boğuldu. Boğulmanın ardından hastaneye kaldırılan Mahmut Çetinkaya, Ordu Medical Park Hastanesi’ne sevk edildi. Yoğun bakım ünitesinde hayat mücadelesi veren Çetinkaya'nın dün akşam saatlerinde beyin ölümü gerçekleşti. Beyin ölümü gerçekleşen Çetinkaya'nın babası İsa Çetinkaya, Medical Park Ordu Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Dr. Mithat Yağlı ile görüştükten sonra oğlunun organlarını bağışlama kararı aldı. Kalp, karaciğer ve iki böbreği bağışlanan 12 yaşındaki Mahmut Çetinkaya, organ bekleyen 4 hastaya umut oldu. Bağışlanan organlar için Erzurum ve Ankara'dan özel ekipler geldi.

KALBİNİ ABİSİ TAŞIDI
Kalp için Ankara'dan gelen ekip adeta zamanla yarıştı. Sabah saatlerinde Sağlık Bakanlığı’na bağlı uçakla Ordu-Giresun Havalimanı’na inen ekip, polis eşliğinde ambulansla hastaneye geldi. Yarım saat süren başarılı bir operasyonla 12 yaşındaki Mahmut Çetinkaya'nın kalbi alındı. Alınan kalbin Ankara'ya götürülmesi için hastaneden ayrıldığı sırada baba İsa Çetinkaya, oğlunun kalbinin içinde olduğu organ kutusuna sarıldı. Kalbin bulunduğu kutuya sarmalayan baba oğlunun kalbini öperek uğurladı. 12 yaşındaki Mahmut Çetinkaya'nın kalbi ambulansa kadar abisi tarafından götürüldü. Zamanla yarışın yaşandığı nakilde kalp, Ordu-Giresun Havaalanı’nda bulunan uçakla Türkiye'deki 1.5 yaşında en küçük kalp nakli yapılan çocuğa götürülmek üzere Başkent Üniversitesi’ne gönderildi.

BÖBREKLERİ VE KARACİĞERİ DE BAĞIŞLANDI
Kalbin alınmasının ardından Erzurum'dan gelen organ nakil uzmanları 1.5 saatlik ameliyatın ardından karaciğer ve iki böbreği başarılı bir operasyonla aldı. Çetinkaya'nın bağışlanan organlarından karaciğer Erzurum Atatürk Üniversitesi'ne, bir böbrek Şişli Memoral Hastanesi’ne, diğer böbrek ise Gaziosmanpaşa Üniversitesi’ne gönderildi. Organları bağışlanan Mahmut Çetinkaya'nın babası, oğlu ve yakınları ise organların bulunduğu sedyenin başına gelerek gözyaşı döktü. Alınan organlar nakledilmek üzere belirlenen hastanelere gönderildi.

"BENİN OĞLUM YAŞAYACAK"
12 yaşında evladını kaybeden 43 yaşındaki çimento fabrikasında çalışan acılı baba İsa Çetinkaya, oğlunun yaşayacağını söyledi. Oğlunun diğerlerine can vereceğine söyledi. Oğlunun kuzeni ile birlikte gittiği ırmakta boğulduğunu belirten Çetinkaya, aileden ilk defa organ bağışı yapıldığını belirtti.

"ORGAN BAĞIŞININ ÖNEMİNİ ORGAN BEKLEYENLER BİLİR"
Medical Park Ordu Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Dr. Mithat Yağlı, 12 yaşındaki Mahmut Çetinkaya için yoğun çaba harcadıklarını ancak kurtaramadıklarını söyledi. Dün akşam saatlerinde Çetinkaya'nın beyin ölümünün gerçekleştiğini belirten Yağlı, "Aile ile görüştük, aile oğullarının organlarının bağışlanmasını istedi. Çok büyük bir sevap kazandılar ve örnek oldular. Kalp Ankara'ya Başkent Üniversitesi’ne gidiyor. Türkiye'deki en küçük kalp nakli yapılan çocuk 7 yıldır kalp nakli ile yaşıyordu. Bu kalp ona ikinci kez naklediliyor. Bu durum ise ayrı bir önem arz ediyor. Ayrıca zamanla yarışılan kalp nakillerinde artık Ordu-Giresun Havalimanı kullanılıyoruz. Uçak buraya indi ve yarım saatin ardından yine buradan gidecek. Ben 12 yaşındaki Mamut Çetinkaya'ya Allah'tan rahmet diliyorum. Türk halkına örnek olacak. Mahmut Çetinkaya inşallah bundan sonra 4 kişide yaşayacak. Organ bağışının önemini organ bekleyenler anlıyor" dedi.  

İHA
Editör: Vitrin Haber