Sinop Vali Yardımcısı Ali Osman Bulat başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda proje paydaşlarına, Sinop Su Ürünleri İşleme Şoklama ve Depolama Tesisi projesi’nin inşaat, müşavirlik hizmetleri, mal alımı ve teknik yardım hizmetlerini içeren bilgilendirme sunumu gerçekleştirildi. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Sinop Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Halil İbrahim Kırlı tarafından yapılan sunumda projeye ilişkin detaylı bilgiler paylaşıldı. Sunumunda proje bütçesinin 600 bin AVRO civarında artırıldığına dikkat çeken Kırlı, bu çerçevede Avrupa Birliği tarafından onaylanması durumunda tesisin enerji ihtiyacını karşılamak üzere çatıya Güneş Enerji Santrali kurulacağını kaydetti.  

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında sağlanan destekle KUZKA öncülüğünde Sinop’un Organize Sanayi Bölgesi’nde hayata geçirilecek Su Ürünleri İşleme, Şoklama ve Depolama Tesisi’nin müşavirlik, inşaat ve teknik yardım ihaleleri tamamlanarak uygulama aşamasına geçmiş durumda. Teknik Yardım kapsamında ise 24 ay sürecek çalışmalar devam ediyor. 2023 yılının ilk çeyreğinde devreye alınması planlanan tesisin inşaatı ise yaklaşık yüzde 85 oranında tamamlanmış durumda. 

Son 30 yıl içerisinde Sinop’ta gerçekleştirilen en büyük bütçeli yatırımlardan birisi olan Su Ürünleri İşleme, Şoklama ve Depolama Tesisi, faaliyete geçtiğinde bölgemizdeki su ürünlerinin önemli bir katma değer kazanması hedefleniyor. Bu tesis sayesinde Sinop başta olmak üzere Karadeniz bölgesinde faaliyet gösteren balıkçılık işletmeleri ile balık üretim çiftliklerinin şoklama, depolama ve ürün işleme sorunları da çözülmüş olacak. Tesisle birlikte işleme ve uzun süreli ürün saklama olanağına erişecek üreticiler, rekabet gücünün yanı sıra işletmelerinde verimlilik, pazar etkinliği, ar-ge, teknolojik altyapı, istihdam potansiyeli, ürün çeşitliliği ve ekonomik katma değer artışı elde edecek. 

Proje kapsamında kurulacak KOBİ destek merkezi ile işletmelerin üretim ve hizmet kapasitelerinin iyileştirilmesi sağlanırken, bölge turizminin geliştirilmesi amacıyla TR82 Bölgesi turizm master planı, turizm destinasyon tanıtım stratejisi ve kümelenme yol haritası hazırlanacak. 
Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nde yapılan toplantıya, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nı temsilen Uzman Semih Vardar, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Temsilcisi Mustafa Akan Fazlıoğlu, proje ortakları Sinop Belediyesi, Sinop Üniversitesi, Sinop İl Özel İdaresi, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası ile Sinop-Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifi Bölge Birliği temsilcileri katıldı. 

Editör: Vitrin Haber