Kastamonu Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Davut Afatoğlu; Türkiye’de simental ve besi hayvancılığında diğer illerle rekabet edebilmesi ve kalitenin arttırılması için uygulamanın mutlaka Sinop, Kastamonu, Çankırı, illerinde de hayata geçirilmesii gerektiğini belirtti.

Kastamonu Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Davut Afatoğlu, Kastamonu hayvancılığında güç birliğinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. 

Afatoğlu, projeler kapsamında illere hayvan desteğine ek olarak hibe desteği verilmesi için her türlü desteği vereceklerini belirterek, “4 Haziran 2014 tarih ve 29020 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2014/6359 sayılı “Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Konya Ovası ve Doğu Karadeniz Projeleri kapsamındaki İllerde Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı’na göre 35 ilde küçükbaş için en az 100 baş anaç, en çok 200 baş anaç kapasiteli büyükbaş için en az 10 baş anaç, en çok 49 baş anaç kapasiteli yeni ahır ve ağıl yapımı, tadilatı ve kapasitelere uygun damızlık erkek materyal (boğa, koç, teke) alımına destek verilmektedir. Damızlık boğa, koç ve teke alımı için yüzde 80, yeni inşaat ve tadilat yüzde 50 hibe desteği sağlanacaktır. 20 Anaç hayvana bir koç-teke ve 20 anaç hayvana bir damızlık boğa desteği planlanmaktadır. Yapılmasını planlanan proje ile hayvan işletmelerinin alt yapılarının gelişmesi ve hayvansal üretimde verimliliğin artması sağlanacaktır. Hibe desteği 2014-2018 döneminde uygulanacaktır. Proje kapsamında bulunan İllerde uygulan bu destekleme ile küçük aile işletmeleri için yeni fırsatlar getirmektedir” dedi.

Küçükbaşta 20 anaç hayvana bir koç ve büyükbaş 20 anaç hayvana boğa desteği verilmesini planladıklarını açıklayan Afatoğlu, projelere göre hayvan işletmelerinin alt yapılarının gelişmesi ve hayvansal üretimde verimliliğin arması hedeflediklerini belirtti.

Hibe desteği ile küçük aile işletmeleri için yeni fırsatlar getirdiğini ifade eden Afatoğlu, Kastamonu il ve ilçe köylerinde geçim kaynağının başında hayvancılık geldiğini belirterek, şöyle konuştu: “Türkiye’de simental ve besi hayvancılığında ilimiz marka haline gelmiştir. Diğer iller ile rekabet edebilmemiz ve kaliteyi arttırılması amacıyla mutlaka bu projenin Kastamonu, Çankırı, Sinop illerinde de uygulamaya geçilerek küçük aile işletmesi olarak bulunmakta olan tüm köylerimiz destekten faydalanmalıdır. Köylerdeki yaşamın devam edebilmesi ve şehir insanımızın organik et alabilmesi, alırken de ne üretici ne de tüketici zarar görmeden hassas bir dengede durabilmesi için bu projede yer alması gerekmektedir. Kastamonu tüm bireyleri yakından ilgilendiren bu proje çözümü herkesin taşın eline altına koyarak üstüne düşen sorumluluğu yerine getirerek başarı sağlanabilinir. Biz Kastamonu ili Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak üstümüze düşen görev ne ise hazırız. Tüm sivil toplum örgütlerin baş başa olduğu platform kurulmasını talep etmekteyiz. Kimse şu sözlerimi yanlış anlamasın. Sadece basına demeç vermek ile uygulanmakta olan projeye bizi dahil etmeyeceklerdir. Bu acilen ve önemle çözülmesi gereken meselemizdir. Geçmiş yıllarda ulaşamadığımız desteklemeye bu sefer amacına ulaşılacağımıza inancımız tamdır”

Editör: Vitrin Haber