Bu haftaki yazımda Psikolojik, felsefi veya sosyolojik bir konu yerine sizlerle geleceğe yönelik Sinop’u ve hepimizi ilgilendiren bir hayalimi paylaşmaya çalışacağım.

Akliman Hamsilos Koyu ve Karakum Nisi Göleti yeni bisiklet yolu projelerini canı gönülden desteklemekle birlikte işe biraz da hayalimi eklemek istiyorum.

Yani Akliman Hamsilos Koyu bisiklet yolu ile Karakum Nisi Göleti Bisiklet Yollarını kesintisiz birleştirmeyi! 

Evet yanlış duymadınız hem güney hem de kuzey yönünden kenti bisiklet yolu ile çevrelemeyi.

Yapılan tespitlere göre; İlimizde özellikle yaz ayları gelen misafirlerin bazısı yeterli yatak sayısı olmadığından, bazısı yapacak yeterli bir aktivite bulamadığından, bazısı ise trafiğe takılıp saatlerini kaybetmek istemediğinden mütevellit günübirlik şehrimizi kısa gezip akşam yemeği ve konaklama için yakın illere geçiyorlar.

Ben de tam bu noktada diyorum ki; Kentimizi günübirlik gezmeye gelen bu yerli yabancı turistler araçlarını hiç trafik hengamesine sokmasa ve girişte eski otogar karşısındaki otoparkta bıraksa, belediyemize ödedikleri günlük araç otopark ücreti karşılığında tüm gün için kendilerine tahsis edilen bisikletlerini alsa ve kale, müze, şahin tepesi, lokanta, kumsal gibi gibi çok iyi yönlendirmeler ile tüm kenti saran bisiklet yolu sayesinde sadece bisiklet ile turlasa.

Fiziki sağlığı, yaşı vb. müsait olmayan ama şehri bisiklet ve benzeri araçlarla hiç trafiğe takılmadan ve sıcakta hava ala ala rahatça turlamak isteyen turistler için ise elektrikli bisiklet, yeterli şarz istasyonları, belki motosiklet veya mini golf arabaları da olsa.

Günümüzde turistler bireysel deneyimler, keşifler, farklı hisler peşinde. Sakin, huzurlu ama bir yandan da fiziksel olarak aktif olmayı yeğliyor. 

Bisiklet turları katılımcının dile getirdiği ‘’mutluluk’’ ifadesi rekreasyonel deneyimin psikolojik yanını açığa çıkarıyor. Bisiklet söz konusu olduğunda mutluluk, bisikleti kullanma eyleminden kaynaklı insan vücudunda hissedilen kimyasal bir olay oluyor. 

Bisikletli turist her şey dahil paketlere göre %40 daha fazla para harcıyor. 

Dünyada belki de hiçbir kente nasip olmayacak şekilde aynı anda bir arada sunabildiğimiz doğa – tarih – kültür – sahil turizmine bu proje ile spor turizmini de eklemek suretiyle hem turizm, hem spor, hem de çevresel yönleriyle birçok AB ve Kalkınma Ajansı hibelerine göre de cazip gelebilir.

AB demişken bisiklet turizmi AB ülkelerine yılda 44 Milyar Avro ( 721.354.222.600,00 TL) kazandırıyor. Yine bisiklet turizmi AB ülkelerinde 650 Bin kişiye iş imkânı sağlıyor. 

Fransa bisiklet turizminden en çok kazanan ülke olarak yılda 19 Milyar avro ile aslan payını alıyor ama bu sektöre ciddi önem veriyor. Bisikletleri sayıyor, gerekli ölçümleri yapıp istatistik tutup verilerle çalışıyor, geçen yıla göre hangi sezonda artış var, yüzde kaç büyümüş sürekli değerlendiriyor ve iyileştirici aksiyonlar alıyor.

Yine bisiklet turizminden 14 Milyar avro kazanan Almanya’ya yakından bakarsak, işaretlenmeleri tamamlanmış bisiklet rotalarının toplam uzunluğu nedir sizce? 70 Bin km. dolayısıyla yollarda bilgi tabelasına alışık Almanlar, bizler gibi akıllı telefon ve GPS bağımlısı değiller. 

Zaten Akliman ve Nisi Göleti bisiklet yolları bir şekilde birbirine bağlayamazsak kimsenin bisiklet yolunda binmek için  bisikletini aracının bagajında buralara kadar taşıyacaklarını sanmıyorum. 

Projeyi belki uçuk bulan arkadaşlarıma kalpten saygılarımla; Hatay’ın iki turistik ilçesi Samandağ ve Arsuz’u sahilden birbirine bağlayan bisiklet yolu fotoğraflarını ekte bilgi ve görüşlerine sunarım.

Ödeneğin tamamına yakını T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından karşılanan, Yeşilay’ca 50 bisiklet bağışlanan, Orman Genel Müdürlüğü ile birlikte hareket edilerek güzergah boyunca ayrıca 5 mesire dinlenme alanı da eklenen ve 26 kilometrelik dünyanın en uzun ve kesintisiz bisiklet yolu olma özelliği taşıyan bu örnek proje sayesinde şimdiden yörede ulusal ve uluslar arası organizasyonlar ile doğa ve spor turizmi canlanmış durumda. 

Darısı Sinop’un başına diyelim mi ?

Hatta belki ileride yolun sahilden şirin Gerzemiz ile birleştiğini birlikte düşleyelim mi ?

Proje ile alakalı siz neler düşünürsünüz ? 

Spor ve yenilikçi fikirlerle dolu günler dileğiyle efendim.