Dünya genelinde 17 Şubat 2019 tarihinde yapılan “Fırst Lego Leauge” yarışmasına katılan ancak küçük bir farkla sıralamaya giremeyen Sinop Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu Robotik Takımı, tasarım konusundaki iddialarını şimdi de İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST)  çerçevesinde Ekim ayında gerçekleştirilecek olan  “Teknofest Fetih 1453” yarışmasına katılarak devam ettirecekler. 

Festival kapsamında düzenlenen ‘Robotik Fetih 1453’ yarışmasıyla robotlar İstanbul’un fethini sembolik olarak canlandıracak. Yarışmacılar tarafından tasarlanacak olan robotların görevi suya bırakıldıktan sonra Fatih Sultan Mehmet Han’ın gemileri karadan yürütmesini ve top atışını gerçekleştirmek. Yarışmanın amacı ise otonom sistemler ve savunma sanayiinde eksikliği hissedilen mühendis açığını kapatacak bilgili, bilinçli ve istekli bireylerin yetişmesine katkı sağlamak. Verilen 3 görevi yerine getiren ve dereceye giren ilk üç takımdan birinci olan 40 bin, ikinci 30 bin ve üçüncü takım da 20 bin liralık para ödülü kazanacak.

Yarışmaya tasarımları ile katılacak olan Sinop Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu Robotik Takımı ekibi robotları üzerinde çalışmalarına devam ediyor. 
Takım koçluğunu Sinop Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu Bilişim Öğretmeni Musa Can’ın yaptığı Cengizhan Karasu, Hasan Gezgin, Haşim Mete Yılmaz, Burak Lahor, Yusufcan Yaprak, Buğra Canbulat, Mert Gül ve Başak Korkan’dan oluşan Sinop Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu Robotik Takımı ekibi, Teknofest Fetih 1453 için çalışmalarını sürdürüyor. 

Yarışma için tasarladıkları robot ile organizasyonun iddialı takımları arasında yer aldıklarını belirten Sinop Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu Robotik Takımı Koçu Musa Can, Sinop’a birincilik getirmeyi amaçladıklarını söyledi. Can; “Sinop Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu Robotik Takımı olarak Ekim ayında İstanbul’da düzenlenecek olan “Teknofest Fetih 1453” yarışmasına katılacağız. Teknofest kapsamında 12 ayrı yarışma kategorisi var. Biz kendi yaşımıza uygun olan Teknofest Fetih 1453’e katılacağız. Yarışmada, kendi tasarımımız olan robot ile İstanbul’un fethini canlandıracağız. Tasarladığımız robot ile Haliçin gerisinden surları yıkacağız. Robotumuz, suda yüzebilme özelliğine sahip. Etrafında bulunan maket gemilerinin de desteğiyle oluşturacağımız savaş ortamında atacağı toplarla surları yıkacağız ve Fetihi canlandıracağız. Yarışmada iddialıyız. Umarız Sinop’umuzu en iyi şekilde temsil edecek ve yarışmadan birincilik için döneceğiz” dedi.

DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR
Bu tür organizasyonların ilin tanıtımı için de büyük önem taşıdığının altını çizen Sinop Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu Robotik Takımı Koçu Musa Can, bu ve benzer etkinliklerde yer alabilmeleri için maddi desteğe ihtiyaçlarının olduğunu ifade etti. 
Can; “Bu yarışmada yurt içi ve yurt dışından çok sayıda katılımcı yer alacak. Bu zorlu mücadelede Sinop Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu Robotik Takımı olarak oldukça iddialıyız. Ancak, herşeyin mükemmel olabilmesi için maddiyata ihtiyacımız var. Bu anlamda Sinoplu işadamlarımızdan, STK’larımızdan, belediyemizden kimden olursa bizlere destek vermelerini istiyoruz. Bu tür yarışmalar Sinop’umuzun da adını duyuracak etkinlikler. Bizler de destek verildiği takdirde, bu ve benzer etkinliklerde ilimizi temsil etmek istiyoruz” diye konuştu.
 

Editör: Vitrin Haber