Sinop Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri, Samsun’da düzenlenen 12. ortaokul öğrencileri araştırma projeleri yarışmasına katıldı. 

Sinop´tan sadece dört projenin davet edildiği 2018 yılı Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışmasına Biyoloji Öğretmeni Şebnem Aksoy’un danışmanlığında katılan Sinop Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri Övgü Güleryüz ve Bilge Baş, hazırladıkları “Organik Atıkları Atmayalım! Bitkimizi Büyütmek için Biyokömür (Biochar) Yapalım!” Projesi, Biyoloji alanında 2. Oldu. 

TÜBİTAK Samsun Bölge Koordinatörü Prof Dr. Hasan İçbudak tarafından ödül alan öğrenci ve öğretmenlere 400 TL. ve katılım belgeleri verildi. Derece alamayan öğrenci ve öğretmenlere ise katılım belgeleri TÜBİTAK Samsun Bölge Koordinatörü Prof Dr. Hasan İçbudak tarafından verildi. 

Proje hakkında bilgi veren Sinop Bilim ve Sanat Merkezi Biyoloji Öğretmeni Şebnem Aksoy, projenin organik atıkların geri dönüşümüne büyük katkı sağlayacağını belirtti. 
Aksoy; “Son yıllarda dünyada organik atıkların geri kazanımına verilen önem hızla artmış ve biyokütlenin dönüşümüne yönelik çok sayıda teknik geliştirilmiştir. Organik maddelerin sınırlı oksijen altında veya oksijensiz olarak yüksek sıcaklıklarda  (300-900  °C)  yakılma sürecine piroliz denir. Biyokömür (Biochar) piroliz ürünlerinden birisidir. Biyokömür, içine katıldığı toprağın hava almasını ve köklerin toprak içinde daha kolay ilerlemesini sağlayarak toprak kalitesini arttıran doğa dostu bir üründür, gözenekli yapısı sayesinde yüksek miktarda su ve hava tutma kapasitesine sahiptir. Toprak geçirgenliğini yükseltir. Bitki büyümesini hızlandırır. Verimi arttırır. Biyokömürün etkisi uzun sürelidir. On yıllar boyunca etkisini sürdürür. Bunun yanı sıra, içerdiği karbonu toprağa gömerek atmosfere geri dönmesini önleyeceğinden, üreten ülkelere Kyoto Protokolü kapsamında, karbon puanı sağlar” dedi.

Projenin tasarlayıcılarından Sinop Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Övgü Güleryüz ise projenin hazırlık ve tamamlanma aşamalarında geçen süreç ile ilgili bilgi verdi. Güleryüz; “Bitkilerin ihtiyaç duydukları mineralleri dengeli bir şekilde almaları için bölgemizde en fazla bulunan organik atıklar araştırıldı. Balık atıkları(N,P,K,CaCO3kaynağı),yumurta kabuğu (CaCO3 kaynağı),kuru ağaç yaprakları, kestane, ceviz ve fındıkkabuğu (mikroelement kaynağı) gibi organik atıklardan piroliz tekniğiyle elde edilen biyokömür (biochar) karışımının arpacık soğanı, çim ve fasulye bitkisinin büyüme ve gelişmesine, verime etkisi araştırıldı” diye konuştu.

Projenin bir diğer ortağı Sinop Bilim ve Sanat Merkezi Öğrencisi Bilge Baş da projeden elde edilen verilerin önemine değindi. Baş; “Tarım İl Müdürlüğü Toprak Analiz Sonuçlarına göre, ekim yaptığımız toprakta organik madde miktarı azdır. Buna rağmen organik atıklardan elde edilen biyokömür, kontrol grubuna göre verim arpacık soğanında deney grubunda %20,70,çim deney grubunda %13,66 arttı, çim tohumunda daha sık çimlenmeye neden oldu, fasulye gövde uzunluğu deney grubunda %11,76 arttı. Biochar( biyokömür)bitki verimini arttırmak için kullanılabilir, çiftçilerimiz bu konuda bilgilendirilebilir” dedi.

Yarışmaya Sinop Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Aslan, Strateji Geliştirme Birimi personeli Kandemir Çorapçı, Erdal Kocadağ ve Engin Bayra katılarak öğrenci ve öğretmenlere destek oldu. 
Editör: Vitrin Haber