Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Levent Bat, Karadeniz'de bol miktarda bulunan, besleyici ve tıbbi açıdan değeri olan denizanasının, değerlendirilip işlenmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Bat, "Yapılan araştırmalarda antijen (vücuda girdiğinde hastalığı zararsız hale getiren madde) kaynaklı atardamar iltihabına karşı yararlı olduğuda gözlenmiştir. Binlerce yıldır Asyalılar denizanasını yüksek tansiyon, atardamar iltihabı, bronşit gibi hastalıklara iyi geldiği için tüketmektedir" diye konuştu.

Denizanasının binlerce yıldır ticari amaçla özellikle Çinliler tarafından önemli bir gıda ürünü olarak kullanıldığını dile getiren Prof. Dr. Bat, denizanası endüstrisinin Türkiye'de ticari balıkçılıktaki yerini henüz almadığını vurguladı. Prof. Dr. Bat, "Denizanası avcılığı yapan ülkelerin başında Hindistan, Kuzeybatı Pasifik ve Tayland, Endonezya, Malezya, Filipinler, Çin gelirken, denizanası tüketen ülkeler arasında ilk sırada Japonya bulunmaktadır" dedi. Prof. Dr. Levent Bat, Türkiye'de henüz denizanası işlemeciliğine yönelik bir girişim bulunmadığını da anlattı. Prof. Dr. Bat, "Denizlerimizde işlemeye uygun bol miktarda denizanası türleri mevcut olmasına rağmen bu Kaynaklar ülkemizde henüz değerlendirilememektedir" diye konuştu. Prof. Dr. Bat, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Karadeniz'de bol bulunan denizanasının işlenmesi ile ülkemiz ekonomisine önemli bir döviz girdisi sağlanabilir. Denizanasının birçok tuzlama aşamasından geçirilip kurutularak ağız tadına uygun bir gıda maddesidir. Besleyici olduğu kadar tıbbi açıdan da önemli bir yeri vardır. Denizanasının yapılan araştırmalarda antijen (vücuda girdiğinde hastalığı zararsız hale getiren madde) kaynaklı atardamar iltihabına karşı yararlı olduğuda gözlenmiştir. Binlerce yıldır Asyalıların denizanasını yüksek tansiyon, atardamar iltihabı, bronşit ve diğer hastalıklara iyi geldiği için tükettikleri de bilinmektedir."
Editör: Vitrin Haber