Aslen Sinoplu olan North Carolina Üniversitesi Öğr. Üyesi Yrd. Doç.Dr Kenan Gündoğdu'nun plastik güneş pilleri projesinin Amerikan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nca de teşvik kapsamına alındığı bildirildi.

Gelecek vaat eden çalışmalar arasından gösterilen başarılı Türk bilim atamının projesi, ucuz ve çevreci enerji üretilmesinin önünü açacak. ABD'de “Genç Araştırmacı Programı” kapsamında verilen ödülün bu yılki sahiplerinden biri de Sinoplu Türk bilim adamı Kenan Gündoğdu'nun plastik güneş pilleri üzerinde yaptığı 'plastik güneş pilleri' projesi oldu. Programında ödül alan 16 akademisyenin arasında yer alan Kenan Gündoğdu'nun tasarladığı güneş pili, şimdilik yaklaşık 3.5 voltluk elektrik enerjisi üretebiliyor. Çalışmalar tamamladığında oran neredeyse 3 katına kadar çıkabilecek. Petrol ve türevlerine olan bağımlılığın azalması, daha ucuz ve doğayı kirletmeyen bir enerji üretiminin sağlanmasının bu projenin avantajları arasında yer aldığını belirten Yardımcı Doç. Dr. Kenan Gündoğdu; "Verimlilikleri düşük olduğu için tercih edilmeyen plastik piller aslında esneklik ve her durumda kullanışlı. Üretimi çok daha kolay ve ucuz. Son yıllarda plastiklerin elektronik özelliklerini geliştirerek elektronik aletler yapılmaya başlandı. Ben de plastik elektronik üzerine bir proje yazdım. Projeyi Amerikan Deniz Kuvvetleri'ne sundum. Projem askeriye tarafından kabul gördü" dedi.

Bu arada program kasamında projeleri seçilen belli sayıda de bilim adamlarına 3 yıl boyunca, senelik 170 bin dolarlık maddi ve teknik destek sağlandığı belirtiliyor.

Bu arada başarılı bilim adamı Kenan Gündoğdu, eski Köy Hizmetleri Müdürü Şükrü Gündoğdu'nun oğlu. 

Editör: Vitrin Haber