Üç üniversitesinin birlikteliğinde gerçekleştirilen ‘Proje Tabanlı Mekatronik Eğitimi Çalıştayı’nın ikincisi dün Sinop Üniversitesi'nin ev sahipliğinde başladı. Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli'nde başlayan çalıştayda birbirinden ilginç 100'ün üzerinde proje görücüye çıktı. 

Sinop Üniversitesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi ve Kastamonu Üniversitesinin işbirliği ile 2012 yılında ilki gerçekleştirilen Proje Tabanlı Mekatronik Eğitimi Çalıştayının ikincisi Sinop'ta başladı. Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli'nde gerçekleştirilen çalıştay açılışına Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Jandarma Albay Osman Coşkun, Sinop Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, İl Emniyet Müdürü Yusuf Biner, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müşaviri Valilik Yatırım Danışmanı Hayati Yaşar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Orhan Alpay ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Sinop Meslek Yüksekokulu Müdür Vekili Yard. Doç. Dr. Barış Bayraklı, MKT2014 ismiyle yapılan çalıştay ile,  meslek yüksek okullarının teknik bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin alanları ile ilgili geliştirmiş oldukları projeleri, ulusal düzeyde katılımcılara sunulmasının ve değerlendirilmesinin amaçlandığını söyledi. Bayraklı; "Meslek yüksek okulları ülkemiz sanayisine ara teknik elaman yetiştiren kurumlardır. Sanayimizin gelişmesi ve yeni fikirlerin üretilmesi açısından ara teknik elemanlarının, bilgi, beceri ve proje geliştirebilme kabiliyetlerinin iyi bir seviyede olması gerekmektedir. Ayrıca, bölgede yer alan üniversitelerin işbirliğinin geliştirilmesi ve okul-sanayi işbirliğinde güçlü bağların kurulması, ülkesel ve bölgesel gelişmişlik açısından kritik öneme sahiptir. 

‘100’ün üzerinde proje sergileniyor’
Bu kapsamda farklı üniversitelerden akademisyenler, sanayici ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımlarıyla ulusal düzeyde gerçekleştirilen çalıştayımızda, öğretim elemanlarının danışmanlığında öğrenciler tarafından geliştirilen 100’ün üzerinde proje sergileniyor. Sanayi temsilcileri ve akademisyenlerden oluşturulmuş bir Proje Değerlendirme Komitesi tarafından değerlendirilerek ilk üçe giren proje ödüllendirilecek. Birinci seçilen projeye 2 adet Cumhuriyet altını, ikinciye 1 adet Cumhuriyet altını ve üçüncüye de 1 adet yarım altın verilecek" dedi. 

'Bilişim devrini atlamayalım'
Açılışta konuşan Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger'den çalıştaya katkısı olanlara teşekkür etti. Mekatronik eğitiminin önemine değinen Vali Köşger, mekatroniğin bilişimle, elektroniğin melez hali olduğunu ve çok önemli bir sektör haline geldiğini söyledi. Köşger; "Geçmişte sanayi devrimini atladık. Şimdi bilişim devrindeyiz. Bu devri atlamayalım ve yakalayalım. Bu noktada en önemli alanlardan biri de mekatronik. Bu noktada yapılan çalışmaların önünü açmak gerekiyor" diye konuştu. 

Daha sonra Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan'da bir konuşma yaparak, çalıştayın önemine değindi. 

Yapılan konuşmalar ardından, robot, helikopter ve tank gibi ilginç projelerin yer aldığı sergi salonunun kurdelesi kesildi. Katılımcılar stantları gezerek projeleri inceleme fırsatı buldu. Yarın sona erecek olan çalıştaya; Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Danışmanı ve Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ulvi Şeker, Kardemir A.Ş. Genel Müdürü Fadıl Demirel, Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Bayındır ile Teknolojik Eğitimi Geliştirme Vakfı (TEGEV) Başkanı Dr. Hayrettin Karcı’nın konuşmacı olarak katılıyor.
Editör: Vitrin Haber