Bediüzzaman Said Nusi hazretleri  1877 yılında Bitlis vilayeti’nin Hizan kasaba’sının Nurs Köy’ünde dünyaya geldi.Babası Sofi Mirza Efendi (ö.1920), annesi  Nuriye Hanım’dır.(ö1913) 

Bediüzzaman hazretleri’nin aslı baba tarafından Hazreti Hasan ve ana tarafından Hazreti Hüseyin üzerinden peygamberimiz (a.s.m)’a dayanmaktadır. Bediüzzaman hazretleri dokuz yaşına kadar ailesinin yanında kaldı.İlk eğitimini ağabeyi Molla Abdullah’tan aldı.Şarki Anadolu’da çeşitli medreselerde, Şeyh Seyyid Nur Muhammed, Şeyh Mehmed Emin ve Molla Fethullah gibi kıymetli 14 yaşında iken Doğu Beyazıt’ta  Şeyh  Muhammed Celali Hazretleri’nin medresesinde normal şartlarda on beş sene süren medrese tahsilini üç ay içinde bitirerek icazet aldı.İlim ve muhakeme kabiliyetini  alimlerle girdiği tartışmalarda onlara galip gelerek gösterdi.

Bunun üzerine hocalarından Molla Fethullah çocuk yaştaki zeka ve hafızasından dolayı ona benzersiz,harika,misilsiz manasına gelen Bediüzzaman lakabını verdi. Bu lakap âlimler tarafından kabul edildi. Bu yıllarda sarf,nahiv,mantık gibi çeşitli alanlarda doksan cilt kitap ezberledi.Matematik ,jeoloji, ,fizik,kimya ,tarih coğrafya vb.ilimleri de tahsil etti.Van Valisi’nin misafiri iken gazetede Kuran ‘ın aleyhine dair okuduğu bir haber ruhunda büyük  bir tesir meydana getirdi ve hayatını Kuran davasına vakfetti.

Fenni  ilimlerle dini ilimlerin bir arada okutulmasıyla müslümanların  fikri ve ilmi olarak ilerlemesini sağlama düşüncesiyle Medresetüzzehra adlı bir proje  geliştirdi.Bu amaç doğrultusunda İstanbul’a gelerek çeşitli temaslarda bulundu.İstanbul’da bulunduğu sıra da gazetelerde yazılar yazdı. İttihad -ı Muhammediye cemiyyetine üye oldu.Bu arada vuku bulan 31 Mart vakıasında yatıştırıcı rol oynamasına rağmen yargılandı ve beraat etti.Daha sonra Van’a giderek aşiretlere ilmi dersler yaptı. Oradan Şam’a giderek Emevi Camiinde içinde yüz alimin bulunduğu on bin kişilik bir cemaate hutbe verdi.Daha sonra İstanbul’a döndü.Onaylanan Medresetüzzehra projesini n temelleri  Van’da atılırken birinci dünya savaşı başladı.

Talebeleriyle birlikte savaşa katıldı.Ruslara esir düştü.İki buçuk yıl esir kaldıktan sonra firar ederek İstanbul’a geldi.Darul hikmetül islamiye de azalık yaptı. Osmanlı’nın ittifakı olan devletler birinci dünya savaşında yenilince  Osmanlı toprakları işgal edilmeye başlandı.Bediüzzaman hazretleri bu işgallere karşı faaliyetlerde bulundu,halkı bilgilendiren yazılar yazdı,kuvayı milliye hareketine destek verdi.Bu çalışmaları takdirle karşılanınca Ankara ya davet edildi ve gitti. Ankara da istediği ortamı bulamayan Bediüzzaman Hazretleri kendisine yapılan cazip teklifleri red ederek Van’a döndü.

Van ‘da tek başına inziva hayatı yaşarken Şeyh Said hadisesi vuku buldu, alakası olmadığı, engellemeye çalıştığı halde isyan sebebiyle 1925 senesinde İstanbul’a sonra Burdur’a  ve Isparta’ya sürgün edildi. Kontrol altında tutulmak için Isparta’da küçük bir kasaba olan Barlaya gönderildi. Barla da risalei nur külliyatının büyük kısmını telif etti. Talebelerine risalei nurları kuran hattıyla yazmayı şart koşuyordu. Daha sonra 1934 yılında Isparta ya getirildi. Rejim aleyhine gizli cemiyet kuruyor ithamıyla yüz yirmi  talebesi ile tutuklanarak Eskişehir Hapishanesine sevk edildi.

Mahkeme kararıyla Bediüzzaman Hazretleri on bir  ay yüz yirmi talebesinden on beş’i altı ay hapis cezası aldı.Diğer talebeleri beraat ettiler.Eskişehir hapsinden çıktıktan sonra Kastamonu ya sürgün edildi. Sekiz yıl  Kastamonu’da kaldı.1943 yılında yüzyirmialtı talebesiyle Denizli ağır ceza mahkemesine sevk edildi .9 aylık hapis müddeti çok sıkıntılı geçmiş, Bediüzzaman Hazretleri zehirlenmiş ,Allah’ın yardımıyla kurtulmuştu.Dokuz  ay hapis müddetinden sonra beraat etmiş, iki ay denizli de kalmıştı. 1 Agustos ‘ta Hükümet kararıyla Afyon’un  Emirdağ ilçesine sürgün edildi. 23 ocak 1948 de değişik şehirlerdeki talebeleriyle tutuklanıp Afyon hapsine getirildi.

Temyiz kararı alınmasına rağmen duruşmalar sürekli ertelendi ve 6 Aralık ta mahkeme Bediüzzaman Hazretlerine 20 ay talebelerine de muhtelif cezalar verdi.
20 Eylül 1949’ da tahliye olan Bediüzzaman Hazretleri bir müddet Afyon da kaldı. 2 Aralık ta tekrar 1950 Demokrat Parti iktidarında bir rahatlama oldu . Bu sıralarda Bediüzzaman Hazretleri farklı şehirlere giderek talebe ve risalei nur hizmetleriyle meşgul oldu. 

1952 yılında Gençlik rehberi münasebetiyle hakkında açılan dava sebebiyle tekrar  İstanbul’a getirildi.Tutuksuz yargılandığı bu dava 3 ay sürdü ve beraat etti.Mahkeme sonrası Emirdağa döndü ,kırlarda gezerken şapkasız gezme ithamıyla karakola götürüldü.Bu hadiseden dolayı yazdığı dilekçeyi dahiliyye ve adliye vekaletlerine gönderdi.Bu dilekçe Samsun’da bulunan talebeler tarafından yerel bir gazetede yayınlanınca Samsun da aleyhine dava açıldı ve oraya çağırıldı.Rahatsızlığı sebebiyle alınan rapor neticesinde beraat etti.

1954 te Isparta mahkemesinde Bediüzzaman Hazretleri ve talebeleri namına dava açıldı.11 Eylül 1956 da bu dava için men- i muhakeme kararı çıktı. Bu sürgün ve hapisler sırasında Bediüzzaman Hazretleri 23 defa zehirlenmiş,evine baskınlar düzenlenmiş,kimseyle görüştürülmemiştir. 1960 yılında Bediüzzaman Hazretleri  Urfa ya gitmiş,24 Mart 1960 yılında kaldığı otelde vefat etmiştir. 1960 askeri darbesinden sonra  12 Temmuz ‘da kabrine ilişilerek Isparta da meçhul bir yere sevk edildi. Arkasında binlerce talebe bırakmış ,hayatımın gayesi dediği risalei nurları dünyaya armağan etmiştir.

Rahmetuullahi aleyh...