Birlik ve dirliğin, beraberlik ve bütünlüğün,
mes'ut ve mesrur olmanın, dua ve yakarışın, 
İhtiram ve hürmetin,ilgi ve alakanın, 
müsamaha ve hoşgörünün ve yüce gönüllülüğün en derin kavramlarını tekraren aklımıza getiren, kendimize sual etmeyi unuttugumuz veyahut bir suçlu gibi  hatırlamaktan firar  eyledigimiz bu güzel kavramlarla yeniden hemhal olmak ne güzel. 
Işte bizi biz yapan değerleri görebilmemizi sağlayan bu güzel günlere erismekte ne hoş! 
Derler ki ; "İnsanın kendi vicdanı kadar büyük hakim,iç dünyası kadar etkili bir mahkeme salonu daha yoktur. " 

"BIR SUÇLU GİBİ HATIRLAMAKTAN FİRAR EYLEDİĞİMİZ;"   birlik,dirlik,ihtiram  ve paylaşım gibi güzel kavramlardan kendimizi mahrum ettigimizde veyahut bu noktada nâkıs kaldığımızda  elbette vicdan kendini suclu hissetmeye baslayacaktır. Ve bunu hissetmekten hosnut olmayınca şüphesiz yine kendinden kaçacaktır. 

•Akraba ziyareti bugünlerin en önemli detayıdır. 

Onlarla aramızda belli bir hukukun mevcut olduğunu Kur'anı Kerim'de Nisa süresi anlatmaktadır. Akraba iliskileri için Nisa Suresini baştan aşağı okumanızı öneririm. 

•Yine bugünlerin olmazsa olmazı şüphesiz ki paylaşımcı olmak; Allah’ın verdiği malı hak yolunda harcamayı başaran kimse" hak katında gıbta edilen kimsedir. 

•Dargınlığı ve dahi kırgınlığı ötede bırakıp helalleşmek önemlidir. Cenab-ı Hak; 
birbiriyle çekişen kimseler gibi olmayın ayetleriyle biz kullarına sıkı  tenbihatta bulunmustur. 

•Dua ve yakarış; Bayram gecelerinde gönül kapılarını rabbi rahime açmak elbette gafletten uyanışa nedendir. Duaların en cok kabul oldugu zamanlardandır. Hadis-i Şerifte: 

“Ramazan bayramı gecesini ve Kurban Bayramı gecesini sevâbını Allah’tan umarak ihya edenin kalbi, kalblerin öldüğü günde ölmez.”
 (İbn Mâce, Sıyam, 68)

Bu güzel günlerin şuuruna erişmek dileğiyle,Bayramımız Mübarek olsun! 

Madem birsin, birlik olsun / Dilde, dinde, milliyette / Murat et de dirlik olsun / Baştan başa cemiyette.)" (O. S. Orhon)