Batumi Expo 2013 Uluslararası Turizm Fuarı..

EXPOBATUMİ 6. INTERNATİONAL TRADE FAİR FOR TOURİSM AND HOSPİTALİTY INDUSTRY 10 -12 MAYIS 2013

Karadeniz Bölgesinde Gürcistan Karadeniz kıyısında Ajara Özerk Cumhuriyetinin başkenti ve önemli turizm kenti nüfusu 180.000'den yazın bu nüfus 400.000 bulmaktadır.

Bu yıl 6. düzenlenen Batumi Expo 2013 Uluslararası Turizm Fuarına Rize Valisi Nurullah Çakır, Artvin Valisi Necmettin Kalkan, Trabzon Valisi Recep Kızılak Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Engin Arıkan, DOKA'nın sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ve Ajera Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze katılım sağlamıştır. Batum Ajera Özerk Bölgesinde şirin bir tatil beldesidir. Karadeniz Turizm havzasının devamı gibi coğrafi özellikleri, kültürü ve yerleşik halkı Doğu Karadeniz Bölgesini aratmaz.

Sovyetler Birliği zamanında Yalta ve Batum önemli bir bürokratik tatil beldeleri Türkiye'nin Akdeniz sahilleri gibi. Batum'da ki Sovyetler Birliğinden kalma kesme taş binalar ve mimari hemen dikkatimizi çekiyor. Bir kentin turistler için cazibe merkezi olmasında en önemli etken mimarisi, kültürel etkinleri ve aktiviteleridir. Gözlemlediğim kadarıyla Amerikalılar Batum'u Las Vegas gibi bir eğlence merkezine dönüştürmek için yoğun destek sağlıyorlar. 


Sovyetlerden kalma üst düzey devlet yöneticilerinin yazlık tarzı binaları el değiştirdi ve bu binaları Amerikalılar satın alıyorlar. Dünya'nın en marka otelleri zincirlerine Batum halkasını ekliyorlar. Kent yeni bir vizyonla yeniden planlanıyor ve kuruluyor. Bir cruise liman inşaatı da başlatmışlar. 2015 yılında Batum'a 100'ün üzerinde cruise gemisi geleceği planlanıyor. Kısaca Batum dünyaya açılıyor ve cazibe merkezi oluyor. Yılda 1,5 milyon turist ağırlıyor.

Expobatumi Uluslararası Turizm Fuarı'na hemen hemen tüm Karadeniz illeri en üst düzeyde katılım gösterdiler. Rize, Trabzon, Artvin Valileri, Giresun, Ordu Vali Yardımcıları, Samsun Kalkınma Ajansı ve İl Özel İdaresi, Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi de fuara ağırlık verenler arasındaydı. Burada söz konusu olan Batum turizminin Karadeniz turizm havzasını nasıl etkileyeceğiydi. Trabzon, Rize, Artvin ve Batum illeri arasında ekonomik geçişler önemli ölçüde bölgeye katma değer sağlıyor. 


Türkiye'nin her yerinden ziyaretçiler Batum'a akın ediyor. Batum'a giden bu fuarların en önemli ayağını Samsun ve Ordu illeri oluşturuyor. Batum bölgeye bir canlılık sağlıyor. Her il bundan ne pay alabilirim hesabında. Dikkatimi çeken husus vilayetlerin ağırlık verdiği bu fuara sektör hemen hemen yok gibi oysa turizmin sahibi sektör bu pazardan pay alacak sektörün durumu bu şekilde olduğundan sağlam ilişkiler kurulamıyor. Umarım gelecek yıllardaki fuarlara sektör ağırlıklı katılım sağlanır.

Karadeniz vilayetlerini yoğun bir rekabet ile kendilerini tanıtmaya ve çeşitli damak tatları sunarak, turistik ürünlerini tanıtmaya çalıştılar.

Fuarlar turizmin tanıtımında en önemli ayağını oluşturuyor. Fuarları değerlendirmek dileğimle.