Sinop ilinin yol bakımından en fakir ilçesi maalesef Ayancık. Yıllardır çangal Ayancık yolu yapılmayı bekliyor. Türkeli Ayancık arası yapımı devam ediyor yıllarca.Ayancık Sinop sahil yolu da planlamalar arasına alınmış onarılmayı bekleyen yollar listesinde!Köy yollarımıza her sene bakım onarım yapılıyor.İş makineleri devamlı çalışıyor yol açmak bakım yapmak için.

Ancak Ayancık İstifan arasındaki yolu bir türlü dikiş tutturamadılar… Kış ayları geldiğinde hayalen yol göçmesi gibi afet ile mücadele ediliyor.

Size bir örnek vermek istiyorum. Dünya’nın en tehlikeli yolu olarak bilinen ‘’Death road’’Bolivya’da bulunan bu yol birçok kazaya ve ölüme sebebiyet vermiş alternatif yolun olmaması ve yolun çift taraflı olması tehlikeyi daha da artırıyor. Maceracı turistler adrenalin olsun diye bu yolu kullanmaya başlayınca Bolivya’lı yetkililerin işine gelmiş, herhangi bir önlem alınmamış.

Bolivya devleti bu konuda dünyada ne kadar adrenalin bağımlısı var ise o bölgeye çekmeyi başarmış!!!

Diyeceğim odur ki; Şimdi Ayancık İstifan arası yol Ayancık halkının kâbusu oldu. Geçen senelerde iki öğretmenimizi ve bir öğretmen evinin müdürünü aynı yolda kaybettik.

Daha acısı geçmeden bayram arifesinde Çok sevdiğim ailenin 21 yaşında gencecik fidanı Arda Kantarcıyı toprağa verdik.

Sabah telefonum çalışı ile uyandım. Gelen telefonda bir fidanımızın daha vefat ettiği haberini aldım. Onur Uzun kardeşimin aynı yolda öldüğü haberiydi.

Acaba dedim yetkililer Bolivya’da bulunan ‘’Ölüm Yolu’’mu yapmak istiyorlar diye düşünmeye başladım!!

Sinop ilinde yetkili ve sorumlusu olan kişiler ile telefon ileirtibata geçtim. Önce Sinop Özel idaresi genel sekreteri Mehmet Yüzer’i aradım. Konunun ciddiyetini anlattım. Yüzer ise ‘’hemen ilgileneceği’’ve oraya mutlaka bariyer,kedi gözü ve levhası yapılması gerektiğini ifade etti.

Daha Sonra Ak Parti İl başkanı Ali Çöpçü’yü aradım.Durumu ifade ettim.Kendisinin haberi olmadığını hemen ilgileneceğini söyledi.

Daha Sonra İl genel meclisi başkanı Şükrü Gündoğdu’yu aradım, O yol için Kuzka’dan ve Turizm bakanlığından ödeme çıktığını ve bu ödemeler ile yapıldığını ifade etti ve gündemimize alacağını söyledi.

Daha Sonra Ak Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş ile telefonda bir görüşme yaptık. Olayın ciddiyetini ve her sene ölüm olaylarını anlattım. Önlemlerin sürat ile yapılması gerektiğini söyledim.Maviş ise,Bu konunun Ayancık’taki hiçbir yetkilinin kendisine haber vermediğini söyledi.Bu konuyu tarafıma ilettiğim için teşekkür ederek hemen ilgileneceğini söyledi.

Daha Sonra CHP Sinop milletvekili Barış Karadeniz ile konuştuk. Bu konu ile basın açıklaması yapacağını ve gündeme taşıyacağını, tüm Ayancıklılar gibi kendisisinde bu konuda muzdarip olduğunu ifade etti.

Şimdi; Hükümet sizde, devlet sizde, yetkililer kurumlar sizde Ayancık İstifan yolu; Ayancık Çamurcu plajı yolu sıkıntısını çözün lütfen.

İşin en can alıcı noktası da ;Ne Ayancık belediye başkanının,nede ilçe başkanının,il genel meclisi üyelerinin ,kaymakamın gerekli yerlere vefat haberlerini ,‘’ölüm Yolu’’diye ifade ettiğim yol ve kazalardan haberdar olmamaları ve haber verilmemesi!!!Ne acı değil mi?

Şimdi yaşayacağız ve göreceğiz tüm yetkililerin haberi var…

‘’Ölüm Yolu’’ adı bile insanın tüylerinin diken diken olmasına neden oluyor.

Çok şey istemiyoruz... Bariyer yada kedi gözü, uyarı levhaları, Kocaman kocaman projelere imza atan devlet bu bizim yolumuz ada bir el atmasını istiyoruz. Ölüm Allahın emri ancak, tedbirleri almakta biz insanın elinde. Allah akıl ve fikir vermiş.

Ateş her zaman olduğu gibi yine düştüğü yeri yakarak yine kazalarda ölen kişilere ve sevenlerine oluyor.

Bundan sonra tedbirler alınmaz ise;Bu yolda yaşanacak kazalar sonucu vefat edecek insanların vebali çok büyüktür.

Bolivyalılar gibi düşünecek konfora sahip değiliz henüz!!!

 

Adil YILDIZ

21 Eylül 2016

İstanbul