SİYASET

Altay, Başkanlık Sistemini Değerlendirdi



Kilis'e roketlerin düşmesi sebebiyle vatandaşların hayatını kaybettiğini söyleyen Altay, "Hükümet neyle meşgul? Belki hükümetin IŞİD'le mücadele edecek bir gücü, direnci ya da geçmişten gelen bir zafiyet noktası görülüyor. Ama dün TBMM'de Kilis'le ilgili hükümetin bilgi vermesini talep etmemize rağmen bir bilgi verilmedi Meclis'e. Gelinen bu noktada ortaya yerde çürümüş devlet, aciz bir hükümet ve panik halinde bir millet var. Türkiye'yi bu noktaya getirenlerin utanması lazım" diye konuştu.

Altay, konuyla ilgili hukuki sürecin başlatılıp başlatılmayacağına ilişkin soruya, "Kim mağdur ve mazlum olursa olsun önce onların hakları demokrasimiz için çürümüş de olsa hukuki değerlendirmelerde yapılacaktır. Öncelikle bunun kamu vicdanında mahkum olması önemli. AKP'ye oy veren seçmen nezdinde bu darbenin mahkum edilmesi lazım. AKP'nin delegelerle seçilmiş bir başkanın hanedan tercihiyle görevden alınması demokrasinin standartlarıyla bağdaştırılamaz" yanıtını verdi.

Altay, başkanlık sistemine veya partili Cumhurbaşkanı söylemlerine ilişkin şunları söyledi: "Bu söylenenler sıradan insanlar tarafından değil iktidar milletvekilleri tarafından söyleniyor. Orta yerdeki bu anayasaya uymak hanedan mensupları dahil bütün siyasetçilerin görevidir. Bu anayasa ile yarı başkanlık, başkanlık, partili cumhurbaşkanlığı olamaz."