Sinop Alan Yönetimi Ab Kentsel Dönüşüm Projesi Şartnamesinin Hazırlanmasının Son Aşamasına Gelindi

Türkiye - AB Mali İşbirliği 2011 yılı programında kabul gören " Ortak Kültür Mirası ve AB Arasında Koruma Diyalogu ( Dönem 1 ) " proje kapsamında Sinop Tarihi Cezaevi ve yakın çevresi yönetim planının şartnamesinin hazırlanması başkanlığımda Orman Bölge Müdürlüğü Eğitim Merkezi Salonunda bir toplantı gerçekleşti. Bakanlığımız AB Kültürel İrtibat Bürosu yetkililerinden Hakan Tanrıöver ve Hale Ural da toplantıda hazır bulundu. 

Projenin özelde Sinop'un genelde Türkiye'nin Kentsel Dönüşü ve Alan Yönetimi uygulamalarına öncülük yapacak olması ile önemi hakkında Sinop Alan Yönetimi Danışma Kurulu Başkanı olarak bilgi vererek proje şartnamesine girmesi gereken başlıklar hakkında açıklamalarda bulundum. Amacımızın Sinop Tarihi Cezaevi çevresinin sürdürülebilir Alan Yönetimi Planının hazırlanması ve kapasitenin geliştirilmesi olduğunu, Sinop Tarihi Cezaevinin fonksiyonlandırılması ve buna bağlı projelerin hazırlanmasının ( ihale şartnamesi ) önem arz ettiğini belirterek, herkesin görüşlerini yazılı olarak vermesini istedik. Toplantıda alan Yönetimi kurul üyelerinin görüşleri tek tek sorularak kayıt altına alındı. 

Genel olarak :
Tarihi Cezaevinin Kültür Kompleksine dönüştürülmesi, 
Adalet ve Deniz Müzelerinin kurulması, 
Tarihi Cezaevinin fonksiyonunun korunması, idari binaların muhafaza edilmesi,
Çocuk Cezaevinin Kent Müzesi veya Geleceğin Biriktirilmesi Kent Belleğine dönüştürülmesi,
Kent kimliğinin muhafaza edilmesi, Kale Koruma Alanlarının temizlenmesi ve Kale sulietinin korunması, 
Kent Planları, Koruma Amaçlı Planlar, Turizm Gelişim Planları ve Turizm Master Planlarının hazırlanması, 
Kente bir Marina kazandırılması, 
Kuruçeşme Sokak ve Tuzcular Caddesinde sokak peyzajı ile birlikte iyileştirme projelerinin hazırlanması,
Tarihi Cezaevinin mutlaka Unesco Kültür Mirası Listesine alınması, 
Deniz kenti olmamız dikkate alınarak Helesa geleneğimizin de Unesco Somut Olmayan  Kültür Mirası Listesine alınması,
Ayrıca Unesco tarafından 2012 yılı Piri Reis yılı olarak ilan edilmiştir. Bu kapsamda kutlamalarda ilimize de yer verilmesi önerildi.
Tarihi Kültürel Miras Alanlarının haritalandırılması,  tabelalandırılması, ışıklandırılması, tanıtıcı yayınların hazırlanması, web sayfasının hazırlanmasına yönelik uygulamalı eğitimlerin verilmesi, animasyon filmlerinin ve belgesellerin hazırlanması 

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanununda değişiklik yapan 5226 sayılı kanunun 2004 yılında kabul edilmesi ile birlikte korunması gerekli Kültür ve Tabiat Varlıklarının çevresi ile bütünleşerek varlığını sürdürmesi, alanın özelliklerinin korunması, geliştirilmesi ve değerlendirilmesi amacıyla yönetim alanlarının belirlenmesi ve yönetim planlarının hazırlanmasına yönelik hükümler bakanlığımız mevzuatına eklenmiş olup buna ilişkin kurallar " Alan Yönetimi ile Anıt Eserler Kurulunun Kuruluş ve Görevleri ile Yönetim Alanlarının Belirlenmesine ilişkin Usul ve Esaslar hakkında yönetmelik çerçevesinde Alan Yönetiminin hazırlamakta olduğu Alan Yönetimi Planı Türkiye Kültür sektörüne Model teşkil edecek.

Kale kenti olan Sinop ili Kültür varlıkları bakımından oldukça zengin, turizmde potansiyeli olan butik kent, model uygulaması ile Kentsel Dönüşümde örnek teşkil edecek.