Sinop Kültür Merkezinde düzenlenen programa; Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, Belediye Başkan Vekili Önder Serdar Öztürk, Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Pektaş, Adalet Komisyonu Başkanı İbrahim Hatipoğlu, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, üniversite akademik-idari kadrosu, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Sinop’ta trafik kazası Sinop’ta trafik kazası

Programın açış ve selamlama konuşmasını yapan Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, “Tarih sadece zaferlerden ve başarılardan” ibaret değildir. Tarihimizde ders çıkarılması gereken 1571’de İnebahtı, 1770’de Çeşme, 1827’de Navarin’de donanmalarımızın yakılması gibi yenilgiler de yaşanmıştır. Devlet-i Aliyye 30 Kasım 1853 yılında sisli, soğuk bir kış gününde Sinop’ta aynı acıyı yaşamak durumunda kalmıştı. Bizler bugün burada, Sinop baskınını hatırlamak, aziz şehitlerimizi rahmet ve saygıyla anmak amacıyla toplandık. Bu duygu ve düşüncelerle, Sinop Deniz Savaşı’nda şehit düşen kahraman askerlerimizi, ülkemizin bölünmez bütünlüğü ve milletimizin birliği ve beraberliği için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.

Programda selamlama konuşması yapan Vali Dr. Mustafa Özarslan, başta Sinop Şehitleri olmak üzere geçmişten günümüze canlarını feda eden bütün şehitleri rahmet ve minnetle anarak programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Sinop Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Serkan Yazıcı moderatörlüğünde “30 Kasım Deniz Şehitleri” konulu panele geçildi.

Panele konuşmacı olarak katılan Erzurum Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Besim Özcan, Milli Savunma Üniversitesi Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Harp Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evren Mercan ve Milli Savunma Üniversitesi Kıbrıs, Yunanistan ve Ege-Doğu Akdeniz Araştırma Merkezi Müdürlüğü Dr. Dz. Kıd. Alb. Ünsal Başak, Rus Donanmasının Sinop Limanında demirleyen Osmanlı Donanmasına karşı düzenlediği baskını ve bilinmeyen yönlerini katılımcılarla paylaştı.

Program sonunda protokol üyeleri tarafından panelistlere günün anısına hediye takdim edildi.

Editör: Vitrin Haber