Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti tarafından Sinop Üniversitesi'nin katkılarıyla, 15 Temmuz gecesi ve ardından yaşananları anlatan ve yüze yakın fotoğrafın yer aldığı fotoğraf sergisi dün düzenlenen törenle açıldı. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününde Sinoplularla buluşan "Yerel Basınımız ve Anadolu Ajansının Objektifinden 15 Temmuz" adlı fotoğraf sergisi büyük ilgi gördü. 

10 OCAK GAZETECİLERİN İLK DİRENİŞİDİR
Valilik Meydanında düzenlenen açılış töreninde konuşan Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel, Anadolu medyasının ve Sinop basınının o kara günde milletinin ve devletinin yanında dimdik ayakta durduğunu söyledi. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününün tarihçesi hakkında bilgi vererek konuşmasına başlayan Cengiz Demirel, "Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü. 4 Ocak 1961’de kabul edilen bir yasaya karşı çalışan gazetecilere sağlanan sosyal güvenlik ve bir takım özlük haklarına karşı direnmeye çalışan o günkü 9 ulusal gazetenin karşısında duran gazetecilerden almıştır. 9 gazetemiz kendilerine gelecek birtakım mali yükler nedeniyle gazetelerini kapatma tehdidinde bulunmuşlar ve 3 gün boyunca kapatmışlardır. Bunun üzerine işsiz kalan gazetecilerimiz 'Bizim Gazete' adı altında İstanbul’da bir gazeteyi yayın hayatına sokarak, o 9 gazetenin hiçbirinin piyasadan çekildiğini hissettirmeden Türkiye’de haber akışını, bilgilendirmeyi sağlamışlardır. Bu Türkiye’de basın sektöründe çalışan gazetecilerin ilk direnişidir. Bu nedenle 10 Ocak tarihi önce basın bayramı olarak kabul edilmiş, ancak 1971 muhtırası ile bir takım haklar geri alınarak Çalışan Gazeteciler Günü’ne çevrilmiştir" dedi.  

GAZETECİLER 15 TEMMUZDA TARİHE NOT DÜŞTÜLER
Basının halkın gözü, kulağı ve sesi olduğunu hatırlatan Cengiz Demirel sözlerini şöyle sürdürdü; "Sadece bununla da sınırlı değildir. Bugünkü sergimizin mantığı da bundan hareketle ortaya çıkmıştır. Basın aynı zamanda tarihe not düşen sektördür. Tarihçiler tarih yazmazlar. Tarihçiler eldeki verileri, fotoğrafları toplarlar ve yorumlayarak o güne ışık tutarlar. Elde veri olmadıktan sonra, o veriyi hazırlayan en başta gelen alan çalışan gazetecilerdir. Bugünkü sergimizde tarihe not düşen çalışan gazetecilerimizin fotoğraflarından oluşmuştur. Tek amacımız budur. 

15 TEMMUZDA BASINDA SUSMADI, HALKTA SUSMADI
Bu ülke 1960 yılında bir darbe yaşayarak siyaset kurumu sustu, basın sustu. Halkın gidebileceği bir yer yoktu. Yine 71 muhtırasında benzeri yaşandı. 1980 askeri darbesinde siyaset kurumu sustu, basın sustu, halk mecburen sustu. 28 Şubat sürecinde de bir benzerini görüyoruz. Ve keşke yaşamasaydık 15 Temmuz akşamı siyaset kurumu A’dan Z’ye susmadı, basın susmadı, halk evinde tenceresinin altını açık unuttuğu ocağı bırakarak sokaklara koştu. Lanetli, kötü, karanlık bir gün yaşadık. Ama nihayetinde kendimizi bulduk. O gece balkonundan kurşun atan helikoptere saksı fırlatan insanlara rastlandı. İşte Türkiye buydu. Hiçbir lider başta Cumhurbaşkanı, Başbakan, Kılıçdaroğlu, Bahçeli onlarla da sınırlı değil. Meclise girememiş, mecliste yer alamamış partilerde sokaktalardı. O akşam 240 şehit verildi. Binlerce yaralı ile biz kendimizi bulduk. İşte bugünkü sergimizin mantığı bir kez daha söylüyorum kendimizi bulduğumuz günün tarihine not düşen basın emekçilerinin günüdür. Ben tüm arkadaşlarımın gününün defalarca kutluyorum, ellerine sağlık. 100 yıl sonra Türkiye’de neler yaşandı bu fotoğraflarla ortaya çıkacak, konuşulacak, değerlendirilecek. 

Geçtiğimiz günlerde Anadolu Ajansı Sinop Büro Müdürlüğü’ne yaptığımız bir ziyaret sırasında büro müdürümüz tarafından başkan böyle bir şey yapsak nasıl olur sözü ile ortay çıktı. Hiç tartışmasız olabilecek bir şeydi. Teşekkür ediyorum Anadolu Ajansı büro müdürümüze. Ardından AA’nın Genel Müdürlüğü’ne kadar ulaştık. Ellerindeki o geceye ait fotoğrafları bizlerle seve seve paylaşabileceklerini söylediler. 

BU FOTOĞRAFLAR RAFLARDA KALMAYACAK
Sergiler açılırlar, birkaç saat sonra kapanırlar. O sergilerdeki resimler bir süreliğine yada bir daha hiç gün yüzü görmemek üzere bir takım raflara paketlenerek konulurlar. Bizim bu sergideki hiçbir eseri gönlümüz karanlık odalara, tozlu raflara koymaya el vermedi. Bu konuda 15 Eylül Gazeteciler Cemiyetinin Yönetim Kurulu, üyeleri ve diğer arkadaşlarımızla görüş alış verişi yaparak tüm eserleri sergi bitiminde Sinop Üniversitemize teslim edelim. Ama Sinop Üniversitemizin herhangi bir odasında saklı kalmak üzere değil. Rektörümüz ile görüştük. Görüşmemizde rektörümüzün o heyecanını sizlerle paylaşmak istiyorum. Sergi buradan kalktıktan sonra Sinop Üniversitemize teslim edilecek. 10’larca yıl Sinop Üniversitemizin Rektörlüğümüzün uygun gördüğü bir alanda her gün öğrencilerle 15 Temmuz yüz yüze gelecek. Amacımız bugün 10 yaşında olan bir çocuğun yarın Sinop’a geldiğinde bugünleri o çocuk yaşında algılayamayan gençlerimizin bu fotoğraflarla tarihi bir kez daha hatırlamaları ve başta FETÖ olmak üzere benzeri hiçbir örgüte yakın durmamaları, kandırılmamaları. Bu serginin açılmasında çok büyük emekleri olan başta Anadolu Ajansı, Sinop Üniversitemize, Sinop Valimiz Hasan İpek’e çok teşekkür ediyoruz"

SERGİDE SİNOP'TAKİ DİRENİŞİ İZLİYORUZ
Törende konuşan Sinop Valisi Hasan İpek’de 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti nezdinde tüm Sinoplu gazetecilere teşekkür etti. Serginin Sinop'taki vatanseverlerin darbecilere karşı direnişinin en güzel şekilde yansıtıldığını kaydeden Vali Hasan İpek, "Bugün burada bir sergi açılışı için bulunuyoruz. Bu serginin de iki tane özelliği var. Bir tanesi Türkiye'nin yeniden kurtuluş mücadelesini vermeye başladığı ve millet olarak topyekun birlikte olduğunu hem ülke içerisindeki hainlere hem de tüm dünyaya gösterdiği 15 Temmuz’un yeniden yad edilmesi günüdür. İkincisi de bu sergide yer alan bir çok fotoğraf Sinop ilimizde çekilmiştir. Sinop ilinin darbecilere karşı direnişini ve darbecilere karşı koyuşunu gösteren bir sergidir. Bu nedenle gerçekten çok değerli ve anlamlı bir sergide bulunmaktayız. Yine Pazar Günü ilimizde Sarıkamış şehitlerimizin anılması ile ilgili büyük bir yürüyüş gerçekleştirdik. Sinopluların bu ülke sevgisini, demokrasi sevgisini, Cumhuriyet sevgisini gerçekten takdir ediyorum. Hem o gün hem bugün yoğun bir katılım gerçekleştiriyorsunuz hepiniz hoş geldiniz sefalar getirdiniz. Bu sergide şunu unutmamak istiyoruz. Atatürk’ün söylediği gibi 'Dahili ve harici bedhahların olacaktır, damarlarındaki asil kan' diye devam eden ve mücadelede Türk milletinin bu vatanperverliğini gösteren sözleri bu sergide yansımaktadır" diye konuştu. 

BU MÜCADELE DEVAM EDECEK
Darbecilere karşı mücadelenin sürdüğünü kaydeden Vali Hasan İpek sözlerini şöyle sürdürdü; "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın söylediği gibi bir tane teröristi öldürmek, bir tane hain FETÖ terör örgütü mensubunu ihraç etmekle aynı seviyededir. Bu mücadele terör örgütü sonlandırılıncaya kadar hem devletimiz tarafından hem vatanperver gazetecilerimiz tarafından hem halkımız tarafından devam ettirilecektir. Bunu tüm Türkiye'nin ve dünyanın bilmesini tekrardan Sinop’tan haykırmak istiyorum.   Böyle bir sergide yine ilimizden şehit verdiğimiz Ömer Can Açıkgöz’ü de tanrıdan rahmet ve minnet ile anmak istiyorum. 15 Temmuz şehitlerimizi rahmet ve minnet ile anmak istiyorum. Bu ülkede maalesef hainler çok, yurt dışından tezgahlanan oyunlara gelenler çok ve maalesef şehitler veriyoruz. İnşallah topyekun ülkenin birlik ve beraberliği devam ettiği sürece, aramızdaki siyasi çekişmeler devam edebilir, ama ülke söz konusu olduğunda her şeyin teferruat olduğunu bilerek bu ülkede hizmet etmeye, çalışmaya devam ettiğimiz sürece hiçbir terör örgütü bizi yolumuzdan çeviremeyecek ve bizden Atatürk’ün gösterdiği muhasır medeniyetler seviyesine ulaşma yolunda hızlı adımlarla devam edeceğiz. Ve dünyadaki ilk 10 ülke arasına girme yönünde 2023 hedeflerimize doğru hızlı bir şekilde yürüyeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle burada emeği geçen başta 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel olmak üzere Anadolu Ajansının Sinop temsilcisi arkadaşlarım ve diğer fotoğrafları ile buraya katkıda bulunan tüm gazeteci arkadaşlarımı tebrik ediyorum, ellerine sağlık diyorum. Bu sergimiz hayırlı uğurlu olsun dileyerek hepinizi saygıyla sevgiyle kucaklıyorum, saygılar sunuyorum"

Yapılan konuşmalar ardından protokol üyeleri birlikte serginin açılış kurdelesini kesti. Daha sonra katılımcılar sergide yer alan fotoğrafları inceleme fırsatı buldu. 
Anadolu Ajansının o kara geceye ait fotoğraflarının öne çıktığı sergide, 15 Temmuz akşamı Sinop'ta darbeye karşı sokağa dökülen vatansever yurttaşların yer aldığı ve Vitrinhaber çalışanlarının objektifine yansıyan fotoğraflarda yer aldı. 

SERGİYE BÜYÜK KATILIM
Serginin açılış törenine Sinop Valisi Hasan İpek'in yanı sıra, Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Şefaattin Serten, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, İl Genel Meclis Başkanı Şükrü Gündoğdu, 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel, Vitrinhaber İmtiyaz Sahibi Fatima Özşahin, Vitrinhaber Yazı İşleri Müdürü Serhat Özşahin, Anadolu Ajansı Sinop Büro Şefi Gökhan Gücüklüoğlu, Vitrinhaber çalışanları, kurum müdürleri, kamu kurum ve kuruluşları ile STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

 
Editör: Vitrin Haber