Sinop Engelsiz Yaşam Kırçiçekleri Spor Kulübü Derneği Başkanı Fadıl Bahçe, engelli bireylerin plaj olanaklarından faydalanma ve denize girme konusunda yaşadıkları sıkıntılardan bahsetti.

Engelli bireylerin ülke genelinde plajlarda yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle,  plajlardan yeterince ve istenilen düzeyde faydalanamadıklarını açıkça görüldüğünü ifade eden Sinop Engelsiz Yaşam Kırçiçekleri Spor Kulübü Derneği Başkanı Fadıl Bahçe, engellilerin önünde bulunan engellerin kaldırılarak sosyal hayata daha aktif katılımlarının sağlanması gerektiğini söyledi.

Bahçe; “Türkiye’nin en Kuzey noktası olan, eşsiz kumsalı ve denizi ile tarihi dokusu ve doğasıyla yeşilin cenneti olan, bizlerin göz bebeği Sinop ilimiz; plajlarında değişik engelli gruplarımızın yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini sizlere aktarmadan önce, engelli diğer deyimle özürlü tanımlarına kısa bir göz atmakta fayda var. Dünya Sağlık Örgütüne göre, Noksanlık;  psikolojik, anatomik veya fiziksel yapı ve fonksiyonlardaki bir noksanlığı veya dengesizliği ifade eder. Özürlülük; bir noksanlık sonucu meydana gelen ve normal sayılabilecek bir insana oranla bir işi yapabilme yeteneğinin kaybedilmesi ve kısıtlanması durumunu ifade eder. 5378 Sayılı Engelliler Kanununa Göre, Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılama güçlükleri olan ve korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişi 'özürlü' olarak tanımlanmaktadır. 

Sinop Engelsiz Yaşam Kırçiçekleri Spor Kulübü Derneği Başkanı olarak, engelli (özürlü) insanlarımızın sorunlarını dile getirmeye çalışıyorum. Sinop ilimizdeki sorunlarımızdan yola çıkarak, ülkemiz genelinde plajlarda yaşadığımız sıkıntıları ele aldığımızda, engellilerimizin plajlarımızdan yeterince ve istenilen düzeyde faydalanamadıklarını görmekteyiz. Engelli vatandaşlarımızın diğer vatandaşlarımız gibi denize girebilmelerini sağlamak ve kolaylaştıracak çeşitli düzenekler var.

Biz engelli bireylerimizin hayatın her alanına dahil olmalarını istiyoruz. Çalışma, sosyal, sportif aktiviteler alanların tamamında hayata dahil etmek istiyoruz. Cumhuriyet tarihimizde sosyal devlet anlayışımızın, engellinin de bir insan olduğu kavramının geçmişi çok eski olmaması gerekli bilinçlendirmenin, özel eğitimin, yeni yeni keşfedilmesi nedeniyle maalesef dezavantajlı gruplarımızı göz ardı ettiğimiz, gerçeği bir Osmanlı şamarı gibi yüzlerimize inmektedir. Dilerim bu şamar bugün olduğu gibi gerçekleri bize fark ettirir” dedi.

ÇÖZÜM ÜRETMEK BİZİM ELİMİZDE
Engelli bireylerin karşı karşıya kaldıkları sorunlarının çözümlerinin aslında sanılan kadar zor olmadığnı vurgulayan Sinop Engelsiz Yaşam Kırçiçekleri Spor Kulübü Derneği Başkanı Fadıl Bahçe, sadece bunun için gayret sarf edilmesi gerektiğini belirtti. Bahçe engelli bireylerin sorunları ve bu sorunların çözüm önerileri ile ilgili şunları söyledi; “Sorunların çözümlerinde, sesimizi yöneticilerimize duyurarak sonuca ulaşma arzusundayız. Bedensel engellilerimizden yola çıkarak, koltuk değnekleri, manuel ve akülü sandalyelerde yaşamını sürdürmek zorunda olan engellilerimizin, plajlarımızdan bağımsız olarak bir görme engelli gibi tek başlarına destek almaksızın denize girmelerini, plajlarımızdan faydalanmalarını beklemek, yanılgı olur. Bugüne kadar yaşanan süreç birey olarak engellilerimizin plaj ve denizlerimizden bırakın istenilen düzeyi, kısmen bile faydalanamadıklarını bilmekteyiz. Özellikle tekerlekli sandalyeli ve koltuk değnekli engellilerimiz için, kumsaldan başlayıp denize kadar ulaşım ve erişimini ve yürüme yollarının-bantlarının Sinop İlimizde bulunan plajlarda oluşmadığını görmekteyiz. Bizler engellilerimizi, sosyal yaşama katmak, sokağa çıkarmak için alabildiğine çaba ve emek sarf etmekteyiz. Plaja gelen bireysel ya da grup engellilerimize emniyet tedbirlerinin alınmayışı, beraberinde ruhsal ve psikolojik sıkıntıları da kendilerine yaşatmaktadır. Görme engelliler için olimpik havuzlarımızda olduğu gibi, şerit bandının ve iplerinin denizlerimizde de bulunmayışı, deniz sefasını çok fazla gündemlerine almamalarına yol açmaktadır. Çözüm noktasında yerel yöneticilerin, plaj yönetim ve personelinin, insanlık ve çağdaşlık adına, gelişen dünyayla entegre olmaları gerekmektedir. Plajlarımızda 50 metrede bir 1 cankurtaran görevlisinin bulundurulması gerekmektedir. Engellilerimizin denize ulaşımları karga tulumba şeklinde değil, teknik ve medeni çözümlerle sağlanmalı çalıştırılacak personelin mesleki eğitim çerçevesinde engelli psikolojisini davranış kuralları ve işaret dilleri eğitimi ile donatılması gerekmektedir. 

Sorunları sıralarsak; Öncelikle plajlarda yaşanılan büyük sorunlar ötekileştirmeye yönelik olması. Ayrımcılığa uğrayıp, sağlıklı insanlarla bir arada bulunmalarının istenmemesi. Erişilebilirlik özelliğinin olmayışı. Bütün engel gruplarına uygun olmaması.  Engelli kelimesi kullanılarak insanları ajite etmesi.  Engelliler için yaptık gibi ifadelerle reklam yapılması. Yapmak için yapıp aslında hiçbir engellinin kullanamaması. Görme engelliler için sesli sinyalizasyon sisteminin olmayışı. 

YAPILMASI GEREKENLER 
Dış mekân düzenlemelerinde farklı engel gruplarına sahip arkadaşlarla düzenlemeler yapılırken birlikte çalışılması. Çünkü hiçbir engel grubu bir diğerinin engel grubunun ihtiyacını yeterli düzeyde bilemez. 
Plajların ve iç düzenlemelerde kanuni anlamda standartlara uyulması ve engel sahiplerin ihtiyaçları doğrultusunda yapılması. Ötekileştirmeden uzak farklılıklarla bir arada yaşam için yapılan çalışmaların kaynaştırmaya yönelik olması. Görme engellinin yanında refakatçinin olmaması durumunda denizden kıyıya uzaklığının, yönünü belirleyememe gibi sıkıntıların ortadan kaldırılması. Ortopedik engelliler için de kumsala iniş rampaları ve yolları olması gerekmektedir. Ayrıca deniz içerisinde rahat yüzebilmeleri için uygun, asansörlü veya manüel sistemler olmalı. Bizler, sorumsuz hayat değil sorunsuz hayat istiyoruz.”  
Editör: Vitrin Haber