TÜİK tarafından açıklanan 2016 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre; bölgemizdeki nüfusun medeni duruma göre dağılımı hakkında TÜİK Kastamonu Bölge Müdürü Sevgi Altınbaş değerlendirmelerde bulundu.

Verilere göre Sinop’ta 15 ve üzeri yaştaki nüfusun yüzde 65,9’unun evli olduğunun tespit edildiğini belirten TÜİK Kastamonu Bölge Müdürü Sevgi Altınbaş kalan yüzde 21,9’u hiç evlenmediğini, yüzde 9,2’sinin eşinin öldüğünü ve yüzde 3’ünün ise boşanmış olduğunu ifade etti. Altınbaş açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Medeni durumu eşi öldü olanların 15 ve üzeri yaştaki nüfusa oranının en yüksek olduğu il Sinop’tur. Sinop’ta medeni durumu eşi öldü olan kişilerin yüzde 80,4’ünü kadınlar oluşturmaktadır. Evli olanların sayısı 2015 yılına göre yüzde 0,7 oranında, hiç evlenmemiş olanların sayısı yüzde 1,4 oranında, boşanmış olanların sayısı yüzde 2,8 oranında artmıştır. Eşi ölmüş olanların sayısında 67 kişilik artış olmuştur. Hiç evlenmemiş ve boşanmış olanların 15 ve üzeri yaştaki nüfus içinde payı yükselirken, medeni durumu evli ve eşi öldü olanların paylarında azalma gerçekleşmiştir.

Sinop’a bağlı 9 ilçenin 3’ünde evli olanların sayısı bir önceki yıla göre azalırken 6 ilçede (Türkeli, Merkez, Gerze, Erfelek, Durağan, Boyabat) artış olmuştur. Medeni durumu boşanmış olanların sayısı bir önceki yıla göre 8 ilçede artarken sadece Saraydüzü ilçesinde azalmıştır. Hiç evlenmemiş olanların 15 yaş ve üzerindeki nüfusa oranı en fazla olan ilçe yüzde 25,7 ile Merkez iken bu oranın en düşük olduğu ilçe yüzde 10,4 ile Saraydüzü’dür.

Sinop Merkez ilçeye bağlı Kefevi Mahallesi medeni durumu hiç evlenmedi olanların 15 ve üzeri yaştaki mahalle nüfusuna oranı yüzde 30,2’dir ve Merkez ilçeye bağlı 8 mahalle arasında en yüksek orandır. Medeni durumu boşandı olan kişilerin 15 ve üzeri yaştaki nüfusa oranının en yüksek olduğu mahalle Kaleyazısı (yüzde 6,9), medeni durumu evli olan kişilerin en yüksek oranda bulunduğu mahalle Ada (yüzde 69,5) ve medeni durumu eşi öldü olan kişilerin en yüksek oranda bulunduğu mahalle ise Camikebir (yüzde 10,8) mahallesidir.”
 
Editör: Vitrin Haber