Sinop’a özgü Ramazan etkinliklerinden biri olan ve geçtiğimiz yıllarda UNESCO Kültür Mirası listesine alınan geleneksel Helesa etkinliği Sinopluların geniş katılımıyla sona erdi. Etkinlik Sinop Belediyesi, Sinop Dostluk ve Hemşehrilik Derneği ve Sinop Yardım Sevenler Derneği iş birliğinde hayata geçirildi.

Sabahattin Ali Kültür Merkezi’nde toplanan Sinoplular, Sellim Başı Murat İlkılıç’ın manilerine coşkuyla eşlik ederek yürüdüler. Sinop’un yeni Belediye Başkanı Metin Gürbüz de, Belediye Başkanı olarak ilk kez katıldığı etkinlikte Sinoplularla kol kolaydı.

Sinop Hemşehrilik ve Dostluk Derneği Kurucu ve Onursal Başkanı, eski parlamenter Özer Gürbüz yürüyüşten önce yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Helesa, Sinop’ta denizcilerden kalma bir gelenektir. Karadeniz’de başka bir liman yok. Kaptanlar dalga olacağını anladığında gelip Sinop’a sığınırlar. Gemiciler limana sığınırlar fakat o yıl dalgalar o kadar uzun sürer ki gemicilerin kumanyaları ve paraları biter. O ara gemicilerin akıllarına gelir. Geminin filikalarını fenerlerle süsleyip omuzlarına alırlar. Mahalle aralarında maniler söyleyerek yiyecek toplarlar. Bu maniler Sinopluların hoşuna gider. Manileri hiç bırakmazlar. Ramazanlarda söylenegelir. Helesa geleneği işte böyle bir geçmişe sahiptir.”

Sinop'ta 500 mersin balığı suya salındı Sinop'ta 500 mersin balığı suya salındı

Yürüyüşe katılamayan vatandaşlar da balkon ve pencerelerinden Helesa coşkusuna eşlik etti. Etkinlikte maniler eşliğinde toplanan bahşişlerin Sinop Yardım Sevenler Derneği aracılığıyla ihtiyaç sahibi öğrencilere burs olarak bağışlanacağı bildirildi. Sinop Yardım Sevenler Derneği Başkanı Sevim Ünaldı ve dernek üyeleri de yürüyüşte en ön sıralardaydı.

Helesa etkinliğinde yürüyen Sinoplular, Gazi Caddesi üzerindeki Vali Konağı önünden geçerken Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan’ın kapısını çalmayı ihmal etmedi. Kapıyı açan Vali Mustafa Özarslan, evinin önünde maniler okuyan Sinopluları karşılayarak bağış kutularına para attı.

Dr. Rıza Nur İl Halk Kütüphanesi yakınlarında sona eren yürüyüşün kapanışında konuşan Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz “Bu yıl da çok güzel bir havada tüm dostlarla, tüm Sinoplularla bu geleneği bir kez daha yaşatmanın tadına vardık. İyi ki katıldınız, iyi ki varsınız. Eksilmeden, önümüzdeki seneye hep birlikte katılacağız inşallah. Kendinize iyi bakın. Sağlıkla kalın. İyi geceler diliyorum. Aynı zamanda Sellim Başı Murat İlkılıç’a da uzun ömürler diliyorum” dedi.

Muhabir: Ümit Can Gökçen