17 Ağustos 1999 yılında İstanbul’da yaşanan büyük depremde göçük altında kalan eşini bir daha bulamayan ve yıllarca aradığı eşinin izine 15 yıl sonra rastlayan Sinoplu Ahmet Özden, eşinin cenazesini memleketi Sinop’a getirebilmek için mücadele ediyor.

Bundan 16 yıl önce binlerce insanın yaşamını yitirdiği İstanbul depreminin mağdurlarından olan Sinoplu Ahmet Özden, o felaket gününde moloz yığınlarının altından elleriyle çıkarttığı eşini tedavi için götürüldüğü hastaneyi bilmediği için tam 15 yıl aradı. Yıllarca eşini bulabilmek için adeta kapı kapı gezen Özden hayat arkadaşını İstanbul kimsesizler mezarlığında buldu. Bununla da çilesi bitmeyen talihsiz depremzedenin karşısına bu seferde bürokratik engeller çıktı. Eşinin cenazesini memleketi Sinop’a götürmek isteyen fakat bürokratik engelleri aşamayan Ahmet Özden’e CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet yardım eli uzattı. 
Hiçbir maddi gücü olmamasına rağmen hiçbir şekilde insanlardan maddi bir yardım istemeyen Ahmet Özden’in tek isteği ise eşinin mezarını Sinop’a götürebilmek. Ankara-İstanbul-Kocaeli hattında uzun süre mekik dokuyan; gitmediği belediye, mezarlık, hastane ve savcılık kalmayan Ahmet Özden’in, Kocaelili makamlardan yardım eli istemek için İzmit’e geldiğini duyan CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet harekete geçti ve Özden’in geçici süre misafir olarak kaldığı yardımsever vatandaşın evine gitti.
 
Ahmet Özden ile bir süre görüşen Hürriyet, yaşanan olayın utanç konusu olduğunu ve bu zamana kadar çözülememesinin de hiçbir anlamı olmadığını belirtti. Hürriyet, “Ahmet Özden gibi depremden bu yana halen daha yakınlarını bulamamış insanlar var. Ahmet Özden de bu insanlardan sadece biri. Hastaneye götürdüğü eşini ambulansa emanet ediyor, ancak eşinin hangi hastaneye gittiğini bulamıyor. Ortada sadece sosyal trajedi değil, bir sağlık skandalı da var. O karmaşada eşi İstanbul’daki hastaneye bir şekilde kimliksiz olarak gidiyor ve hayatını kaybedince de kimsesizler mezarlığına defnediliyor”  dedi.
 
Açıklamasına devam eden Milletvekili Hürriyet, “Maalesef depremin yaralarının halen daha çözülemediğini görüyoruz. Ortada bir mağduriyet var ancak bu mağduriyeti çözebilecek bir kurum halen daha bulunamamış. Oysaki durum bir imza ile çok kolay bir şekilde çözülebilir ve bu mağduriyet o yıllarda da aşılabilirdi. Ahmet Özden’in durumunu öğrendiğimde çok üzüldüm ve çözmek için en kısa zamanda gerekli yetkili mercilerle görüşmeler yapacağız. Dileğimiz, depremin 16. yılında bu vatandaşın mağduriyetini çözmek ve eşinin mezarını memleketi Sinop’a götürmesine ön ayak olmak” açıklamasında bulundu.

 
Editör: Vitrin Haber