Şehit ve Gaziler Derneği Başkan Yardımcısı ve Sinop Üniversitesi Okutmanı Sabri Boztepe’nin girişimleriyle Kore savaşında şehit düşen Hüseyin Genç’in Kızı Zehra Genç, babasının fotoğrafını ilk kez gördü. 

Sinop Üniversitesi Sinema ve Kısa Film Öğrenci Kulübü tarafından 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Programı düzenledi. Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen program saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. Konferansa Vali Yardımcısı Ekrem Yaman, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Jandarma Albay Osman Coşkun, Rektör Vekili Prof. Dr. İsmet Berber, Şehit ve Gaziler Derneği Başkanı Kıbrıs Gazisi Mehmet Özgen, Kore savaşında şehit düşen Hüseyin Genç’in Kızı Zehra Genç, Kore’de Şehit olan Mustafa Çırak’ın Kardeşi Selahattin Çırak, Sinop Üniversitesi akademik personeli, kurum yetkilileri ve öğrenciler katıldı. 

Programda ilk olarak Sosyal Bilgiler Bölümü Öğrencisi Mesut Çetinkaya, Çanakkale savaşında yaşanan ve arka planda kalan olayları dramatize ederek anlattı. Çetinkaya’nın etkili anlatımlarıyla salonda duygu dolu anlar yaşanırken, Şehit akrabaları ve bazı davetliler gözyaşlarını tutamadı.  

Daha sonra yurt dışındaki şehitliklerimizi anlatmak üzere Üniversite okutmanı Sabri Boztepe söz aldı. Boztepe, katılımcılara verdiği bilgide, Türkiye sınırları içerisinde 352, yurt dışında 34 farklı ülkede 78 adet Türk Şehitliği bulunduğunu belirtti. En çok şehitlik bulunan ülkeleri açıklayan Sabri Boztepe; “Azerbaycan’da 9, KKTC’de 8, Ukrayna’da 7, İsrail’de 6, Yunanistan’da 4, İngiltere, Romanya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti’nde 3, Hindistan, Myamyar gibi ülkelerde 2, Almanya, Avusturya, Rusya, Japonya, Güney Kore, İran, Yemen’de 1’er tane Türk şehitliği bulunmaktadır. Bu şehitliklerimizin bakım ve korunmaları büyükelçiliklerimiz tarafından sağlanmaktadır. Öğrencilerimiz Erasmus Programı doğrultusunda gittikleri ülkelerde bulunan şehitliklerimiz ziyaret etmektedirler” dedi.
Programın devamında Boztepe, Ertuğrul Firkateyni, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatındaki Sinoplu şehitlerimizin de isimlerini tek tek açıkladı.     

Şehit Kızı Babasını İlk Kez Gördü
Şehit ve Gaziler Derneği Başkan Yardımcısı ve Sinop Üniversitesi Okutmanı Sabri Boztepe’nin girişimleriyle Kore savaşında şehit düşen Hüseyin Genç’in Kızı Zehra Genç, babasının fotoğrafını ilk kez gördü. Fotoğrafı gören Zehra Genç, gözyaşlarını tutamadı. Sinop Üniversitesinde misafir edilen Şehit Kızı Zehra Genç’e üniversite öğrencileri yakın ilgi gösterdi. 

Konuyla İlgili bilgi veren Sabri Boztepe, “Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Sayın Harun Köksalan ile yürüttüğümüz Kore Gazileri projesi kapsamında Kore Gazilerini ziyaret için Durağan ilçemize gittiğimizde kayıtlardan şehit kızı olarak ulaştığımız Zehra Genç’in evine de uğradık. Ziyaretimizde Zehra abla benden bir tek şey istedi; o zamana kadar daha önce hiç görmediği babasının resmini istedi.  Bende araştırmalara başladım ve neticesinde Babasının resmine ulaştık. Üniversitemiz tesislerinde tab ettirdikten sonra öğrencilerimizle birlikte Fotoğrafı kendisine verdik. Onu mutlu edebildiysek ne mutlu bizlere” diye konuştu. 

Program sonunda Sinop Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İsmet Berber, Kore Şehidi yakınları Zehra Genç ile Selahattin Çırak’a Albay Osman Coşkun’un hazırlattığı askeri nevresim takımlarını verdi. 

Şehit ve Gaziler Derneği tarafından hazırlanan Plaketleri ise Şehit ve Gaziler Derneği Başkan Yardımcısı Kıbrıs Gazisi Mehmet Özgen, Eğitim Fakültesi Öğrencilerini temsilen okul öncesinden Elif Melen’e, Garnizon Komutanı Albay Osman Coşkun Kore Şehidi Mustafa Çırak’ın kardeşi Selahattin Çırak’a, Vali Yardımcısı Ekrem Yaman Kore şehidi Hüseyin Genç’in kızı Zehra Genç’e takdim etti. 

Programın ardından Sinema ve Kısa Film Kulübü öğrencileri tarafından hazırlanan Çanakkale ile ilgili resim sergisi ve temsili şehitlik gezildi. 

Editör: Vitrin Haber