Hepimizin  yaygın olarak kullandığı "pet" diye tabir edilen şişelerin aslında birçok türü mevcut. Peki hangi plastikler diğerlerine göre daha sağlıklı; bunu nereden anlayabiliriz?Çok kez kullandığımız hatta tekrar kullanılabilir olup olmadığını bilmeden defalarca kullandığımız bu şişelerin alt kısımlarında yazan  numaraları çoğumuz görmüş, fakat ne olduğunu, neyi işaret etttiğine bakmamışızdır. 
Dokunduğumuz elimize aldığımız bu şişelerin alt kısımlarında genellikle üçgen dönüşüm işareti içinde yazan rakam bu şişenin hammadesi hakkında bize bilgiler veriyor..

Bu işaretlerin ne anlama geldiğini kısa bir internet gezintisi ile sizlere derledim..






“1”  PETE veya PET (polyethylene terephtalate):Bu malzeme çok yumuşaktır ve gıdalarda sadece tek kullanım için güvenilir olduğu kabul edilir. Çoğu  içecek şişeleri bu malzemeden üretilir. Mikrodalga fırında kullanılması, dondurulması ve bulaşık makinesinde yıkanması çok sakıncalıdır. İçerisindeki gıdaya herhangi bir zararlı madde sızdırmamasına rağmen yeterince temizlenemeyeceğinden dolayı  tekrar kullanıldığında zararlı bakteriler üretir. Yani sağlığımız için bu pet şişeler kesinlikle tekrar kullanılmamalıdır.

“2” HDPE (High-Density Polyethylene (Yüksek Yoğunluklu Polietilen):Gıdalarla kullanımının güvenli olduğu kabul edilen bir malzemedir. BPA içermediği gibi bulaşık makinesinde yıkanabilir ve mikrodalga fırında da kullanılabilir.

“3” V veya PVC (Polyvinyl Chloride):İçinde bulunan zararlı maddeleri sızdırdığı için kesinlikle gıdalarda kullanılmaması gereken bir malzemedir.

“4” LDPE (Low-Density Polyethylene (Düşük Yoğunluklu Polietilen): Bu malzeme de bulaşık makinesinde yıkanabilir ve mikrodalga fırında kullanılabilir. Aynı zamanda HDPE gibi gıdalarla birlikte kullanılabilir.

“5” PP veya PE (PE Polietilen): İçerisindeki gıdalara sızdırdığı bilinen herhangi bir zararlı madde olmayan bu malzeme en güvenli olarak kabul edilen plastik türüdür. 2 ve 4 numaralı maddeler bu maddenin düşük ve yüksek yoğunluklu halleridir.  Bu madde de bulaşık makinesinde yıkanabildiği gibi mikrodalga fırınlarda da kullanılabilir.

“6” PS (Polystyrene): Bazı cihazları darbelerden korumak için kullanılan küçük köpüklerden oluşan bu malzemenin bi tür plastik olduğunu ne yazık ki  çoğumuz bilmiyoruz. Bu malzeme, Benzen isminde bir maddeden üretilir ve benzen, insan için kanserojen olarak bilinen bir maddedir.

“7” Diğer: Bu (7) numara belirli bir  türe ait değildir fakat  6 tür haricindeki  plastiklere 7 numara verilir.  BPA olarak bilinen  zararlı maddeyi  genellikle içerirler;  fakat içermiyor olma ihtimalleri de vardır. Bundan dolayı kesinlikle bilinmelidir ki eğer bir plastiğin üzerinde 7 işareti bulunuyorsa ve aynı zamanda cam gibi sert ve parlaksa büyük olsaılıkla bu malzeme BPA içeriyordur ve güvenli bir malzeme değildir.




----------
Editör: Vitrin Haber