Bisiklet severlerin beklediği yönetmelik çıktı


Şehir içi yollarda bisikletin ulaşım için kullanılmasını sağlamak, bisiklet yolları, bisiklet istasyonları ve bisiklet park yerlerinin planlanması, tasarlanması, yapılması ve işletilmesine ilişkin usul, esaslar yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı. Resmi gazeteye toplumumuz pek göz atmadığı için bu konu biraz geride kaldı....

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'Şehir İçi Yollarda Bisiklet Yolları, Bisiklet İstasyonları ve Bisiklet Park Yerleri Tasarımına ve Yapımına Dair Yönetmelik' bir kaç gün önce Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, bisiklet yolları, kullanıcılarının ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak ve trafik akış sistemi içerisinde kavşak ve yol ayrımlarındaki geçişlerini güvenli bir şekilde sağlamak amacıyla öncelikli olarak topografyanın müsait olduğu yerlerde yapılacak

Bisiklet yolları, ulaşım merkezleri ile yerleşim yeri merkezlerini birbirine bağlayacak şekilde planlanacak.

Yol yüzeyi seviyesinde ya da yol yüzeyi ile kaldırım seviyesi arasında olabilecek bisiklet yolları,  kaldırımla aynı veya üst seviyede olamayacak. Yenilenebilir enerji kaplamalarının kullanımına olanak sağlanacak.

-Bisiklet yolları mavi renkte olacak

Renklerinin mavi olacağı bisiklet yolları kent bütünündeki ulaşım sistemleri ile uyumlu olacak. Ayrıca, güvenliği sağlayacak trafik işaret ve işaretlemeleri ile sinyalizasyon sistemleri oluşturulacak. Mavi rengin seçilmesinin sebebi ise fark edilebilirliğin arttırılması.

Üniversitelerde bisiklet yolları yurt ve eğitim binalarını birbirine bağlayacak şekilde tasarlanacak. Kampüs içi ulaşımda bisiklet özendirilecek.

Bisiklet yolu ve bisiklet yolunun güzergâhındaki karayolları ile kesişim noktasında, en az 1/500 ölçekli yol projesi yapılacak, büyükşehir belediyelerinde Ulaşım Koordinasyon Merkezi kurul kararı, diğer belediyelerde ise il, ilçe trafik komisyonu kararına istinaden belediye meclisi kararı ile projeler uygulanacak.

-Her bisiklet yolunun adı ve kodu olacak

Bisiklet yolları  ilgili idarece imar planında ve varsa ulaşım ana planında gösterilecek ve her bisiklet yolunun güzergahına bir ad veya kod verilecek. Bu sayede yön ve adres karmaşasının önüne geçilmiş olunacak.




tıkla yönetmeliğe gözat....







Editör: Vitrin Haber