Ülkemin her tarafındaki insanların mutlu olması beni memnun eder. Ancak TUİK raporları sonucunda en mutlu şehir Sinop diye çıktı. Bir Sinoplu olarak neden mutluyuz diye araştırdığımda karşıma çıkan sonuçlar gerçek anlamda Sinop ilimizin insanlarının  mutlu olduğunu görüyoruz. 

14 Aralık 2014’te Eyüp Feshane'de yapılan ‘’Sinop Tanıtım Günleri’’ için çalışmalarımız sonucunda ‘’En Mutlu şehir Sinop, İstanbul’a geliyor" konsepti ile yola çıkıldı. Ulusal basında mutlu şehir olarak lanse edildi. Bir hafta boyunca Türkiye gündemini meşgul ettik.. 360 kez ulusal medyanın yazılı basın tarafında yer aldık. 15'e yakın ulusal televizyon kanalında canlı yayın gerçekleşti, sosyal medyada patlama yaptık, açık hava reklamlarında İstanbul’un en güzel yerlerinde yer aldık ve sonuçta istenilen oluşumu ‘’imece’’ halinde tüm Sinoplular taşın altına elini koyarak gece gündüz çalışarak Sinopluluk refleksi ile enerjilerini harcadılar. 

Ancak bu çalışmaların baş mimarı; işaret fişeğini atan Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger ile birlikte, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinop Üniversitesi Rektörü Recep Bircan, İlçe belediye başkanları, İlçe kaymakamlıkları, İstanbul’da oluşturulan ‘’Sinop tanıtım platformu’’ Başkanı Mustafa Özalp ve komitede görev yapan sivil toplum örgütleri başkanları bir araya geldiler. 

Bunu neden yazdım. Bir ilin Valisi olmak sadece kırmızı plaka ile gezmek olmadığını anlatmak için yazdım. Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger ile İstanbul’da ilk defa büyük organizasyon yapmanın heyecanıyla tüm birimleri bir araya getirdiği için yazdım. Bir ilin valisi olmak o kentin yükselmesinde ne kadar etkin olduğunu anlatmak için yazdım. Bu kadar yoğun olmasına karşın her kesime zaman ayırdığı için yazdım. İlk valilik görev yeri olan Sinop’a çok şey kazandırdığı için yazdım. 

Sinop ili ekonomi olarak, siyasi olarak, diğer illere bakıldığında daha çok işler yapılması gereken bir ilimiz. Göç büyük sıkıntı. İstihdam ise daha yeni emekliyor. İş hacmi diğer illerimize göre bakıldığında çok az denilecek kadar yetersiz. Coğrafya’ya bakıldığında Allah her şeyi vermiş. Halen bakirliğini koruyor. 

Mecliste büyük tartışmalara yol açan yeni güvenlik paketi ilin valilik yetkisini genişletiyor.. Cumhuriyet tarihinde Sinop ilinde görev yapmış tüm valilerimize baktığımızda ilk valilik yaptığı yer olarak kentimizi görmemiz mümkün.. Valiler için ilk staj yeri: Sinop. Devlet için sıkıntısız en mutlu il Sinop ne de olsa! 

Bu neden ile ilk valilik dönemini en iyi şekilde tamamlayan Yavuz Selim Köşger’de devletin ve hükümetin güvenoyunu almış devletin valisi olarak, çözüm ve barış sürecinin devam ettiği bu günlerde Bingöl ilinin yeni valiliğine atandı. İşini iyi yapan vali olarak mükâfatlandırılışı olarak değerlendirebiliriz. Beş Valinin de bu bölgelerde görev yaparken merkez valiliğine alınmasına da başka göz ile bakılmalıdır. Sonuç itibari ile Sinop ili güvenilir valiler yetiştiren il olarak tarihte yerini aldı. Sinop iline vali ol, stajını tamamla ve devletin güvenini kazan, başarı merdivenlerini tırmanmak için ‘’yolunuz Sinop’tan geçiyor. Yolunuz açık olsun’’ şeklinde değerlendirebiliriz. Sinop iline katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. 

Son yayınlanan kararnamede bir de baktık ki, Türk bürokrasinde üçüncü kadın valisi atandı. İlk kadın vali Lale Aytamam ve ikinci vali Esengül Civelek’in ardından Kayseri’nin ilçe kaymakamı Yasemin Özata Çetinkaya’da Sinop valisi oldu. Böylelikle hala görevde olan Kırklareli valisi olan Esengül Civelek’ten sonra ikinci Vali olarak göreve başladı. 

39 yaşındaki Çetinkaya, Türkiye’nin en genç valilerinden biri, kaymakamlıktan yükselen Türkiye’nin ilk kadın valisi. 

Artık Sinop ili ve ilçelerine ‘’Kadın eli değecek’’. "Yuvayı yapan dişi kuştur" söylemi de yerini bulacaktır umarım… 

Kadın valinin atanmasını Sinop için bir şans olarak görüyorum. Ulusal basının devamlı takibinde olacaktır. Biz gazeteciler için bulunmaz bir malzemedir. Sinop devamlı ulusal basında gündemde kalacaktır. Ankara, İstanbul ya da başka valiler toplantısında kameralar devamlı kadın valilerin üzerinde olacaktır.  Vali Yasemin Özata Çetinkaya diğer meslektaşlarından bir adım önde. Hem kişisel PR olarak hem de valiliğini yaptığı ili temsil ettiği için. 

Kadın Vali olmanın gerekliliği ve bilinci ile erkek meslektaşlarından daha çok omzunda ağır yük olacaktır. Mutlu şehir Sinop halkı sizi kucaklayacak, saracak ve sarmalayacaktır. Siz aynı zamanda devletin valisi olmanın yanında, bir anne, abla, kardeş, bacı ve ‘’vali’’ de olacaksınız… 

Genç Valimiz kentimize hoş geldiniz