Çin'in milli nükleer teknoloji şirketi SNPTC Başkanı Wang Binghua, Sinop ve Akkuyu’da inşa edilecek nükleer santrallerin ardından yapımı planlanan üçüncü nükleer santral için "Üçüncü nesil teknolojiyi (CAP 1400) Türkiye'ye getirerek, elektrik piyasasında daha iyi ilişkiler kurmak istiyoruz" dedi.

Türkiye'ye yapımı planlanan üçüncü santral için iyi niyet anlaşması imzalanan Çinli SNPTC'nin Başkanı Wang, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyi almaları halinde santralde "üçüncü nesil nükleer enerji teknolojisi"ni kullanacaklarını söyledi.

Wang Binghua, "Uluslararası nükleer enerji piyasasında gelişmiş teknolojiye sahip olan 'CAP 1400' isimli üçüncü nesil teknoloji, diğer nükleer enerji tesislerinden daha ekonomik, daha güvenli ve çevre konusunda da daha avantajlıdır. Türkiye'ye bu yeni teknolojiyi getirerek, Türkiye elektrik piyasasında daha iyi ilişkiler kurmak istiyoruz" diye konuştu.

Binghua, yeni teknoloji sayesinde Fransa ve Rusya ile nükleer enerji alanında rekabet edecek güçte olacaklarını söyledi.

Hidroelektrik ve nükleer beraber

SNPTC Başkanı Wang, üçüncü nesil nükleer santral ile hidroelektrik santrallerinin "pompa depolama sistemi" adlı bir sistem sayesinde kombine çalışabileceğini belirterek, şöyle konuştu:

" Nükleer santraller, hidroelektrik santrallerden farklı olarak 24 saatlik çalışma prensibine dayandığı için, hidroelektrik santrallerin düşük seviyede elektrik ürettiği saatlerde pompa depolama sistemiyle kayıplar minimize ediliyor ve verimlilik arttırılıyor. Bu teknoloji, EÜAŞ'ın sahip olduğu 100 megavatın üzerindeki hidroelektrik santrallere de uygulanabilir. CAP 1400 reaktörler bu amaca hizmet edip, hem çevreye daha duyarlı, hemde Türkiye ekonomisine kazanç sağlayabilecek şekilde tasarlanmıştır.SNPTC olarak bu iki parametre, bizler içinde en az Türkiye ve EÜAŞ kadar önem arz ediyor."

Akkuyu ve Sinop'ta inşa edilecek nükleer santrallerin ardından yapımı planlanan üçüncü santral için ABD'li Westinghouse ve Çinli SNPTC ile Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) arasında, Türkiye'de 4 reaktörlünükleer güç santrali projesi için iyi niyet anlaşması imzalanmış ve görüşmelere başlanmıştı.
Editör: Vitrin Haber