Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, ‘Gençlik Buluşmaları’ kapsamında Uşak Üniversitesinde öğrencilerle bir söyleşi gerçekleştirdi.

Niğde Valisi Cahit Çelik DSİ yatırımlarını yerinde inceledi Niğde Valisi Cahit Çelik DSİ yatırımlarını yerinde inceledi

Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen etkinliğe Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, Uşak Milletvekilleri Opr. Dr. İsmail Güneş ile Fahrettin Tuğrul, Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, il protokolü, akademik ve idari personel ile öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Savaş, Uşak Üniversitesi ailesi olarak Bakan Mehmet Fatih Kacır’ı ve ülkemizin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı’yı ağırlamanın coşkusunu yaşadıklarını söyleyerek ‘‘Önemli bir buluşmaya ev sahipliği yapıyoruz. Türk milleti için bir gurur kaynağı olan Alper Gezeravcı, Cumhuriyetimizin 100. Yılında, ülkemizin uzay çalışmalarında yeni bir sayfa açılmasına öncülük etmiştir. Türkiye’nin ilk astronotu olan çok kıymetli Alper Gezeravcı’nın burada olması bizlere ve gençlerimize bilim, teknoloji, uzay ve havacılık alanındaki potansiyelimizi hatırlatıyor. Uzay keşifleri ve havacılık teknolojileri, ülkemizin geleceği için büyük bir öneme sahiptir. Gençlerimize bu alanda ilham vermek ve onları teşvik etmek, ülkemizin uluslararası alanda daha da güçlenmesine katkı sağlayacaktır’’ dedi.

Kacır: ‘‘Türkiye’nin en önemli kuvvet çarpanı, inançlı genç ve dinamik nüfusudur.’’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır konuşmasında Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’yı gençlerle buluşturduklarını ve bugün de Uşak Üniversitesinde olmaktan mutlu olduklarını belirtti. Türkiye’nin ‘Milli Teknoloji’ hamlelerini ve ‘Uzay Bilim Misyonu’nu anlatan Bakan Kacır, Türkiye’nin en önemli kuvvet çarpanı inançlı, genç ve dinamik nüfusu olduğunu söyleyerek ‘‘Yenilikçi teknolojiler genç insanların oluşturduğu takımlardan çıkıyor. Biz gençleri desteklediğinizde gençler önemli projeler yapıyor. Gençliğimizin önünü açmaya devam ederek, Allah’ın izniyle Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimize bir bir ulaşacağız. Son yılarda Milli Teknoloji Hamlesinde elde ettiğimiz kazanımlar, Türkiye’nin kritik teknolojileri kendi imkanlarıyla geliştirebilen, üretebilen ve rekabetçi bir şekilde dünyaya ihraç eden bir ülke olma yolculuğu hep sizler gibi gencecik insanların sayesinde oldu’’ ifadelerini kullandı.

Özellikle son yıllarda savunma sanayisi ve uzayla ilgili yapılan çalışmaların tam bağımsız Türkiye için çok önemli olduğunu ifade eden Bakan Kacır, Gezeravcı’nın uzaya gidişinin bilimsel bir misyon olduğunun da altını çizerek Gezeravcı’nın uzayda 13 bilimsel deney yaptığını ve bu çalışmaların Türk gençlerine ilham olması için yapıldığını anlattı.

Bakan Kacır’a konuşmasının ardından Vali Dr. Turan Ergün ve Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

Astronot Gezeravcı: ‘‘Gençlerimize özgüven kaynağı olabilecek bir hedef koydum’’

Yoğun ilgi gören etkinlikte öğrencilerle bir araya gelerek bir söyleşi gerçekleştiren Milli gururumuz Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, ‘‘Gençlerimize özgüven kaynağı olabilecek bir hedef koydum’’ diyerek astronot olma yolculuğunu ve uzay istasyonunda geçirdiği süre zarfında yaşadığı tecrübeleri anlattı. Gezeravcı, Türkiye Uzay Ajansı ve kurumlar tarafından yürütülen süreci internet sayfası üzerinden incelemeye başladığını aktararak; ‘‘Yaklaşık 4 sayfalık gereklilik listesindeki tüm kriterleri karşıladığımı fark ettim. O güne dek hayal dahi etmekten uzak durduğum bir konuda, ülkemizin 100’üncü yılında geleceğimizin teminatı olacak gençlerimize özgüven kaynağı olabilecek bir hedef koydum. Bu işi yapmış olan ve hâlâ yapmakta olan astronotların, ajansların, otoritelerin kaynaklarını okumaya çalıştım. Daha sonra başvurumu gerçekleştirdim. Pek çok testten geçtim ve seçildim. Sonrasında uzaya gitmek için ‘Türk Astronot ve Bilim Misyonu’ eğitimini aldım. 193 ülke arasında insanını uzaya taşıyabilmiş ve uzayda bilim misyonu yürütebilmiş 22’nci ülke olduk” diye konuştu.

‘Yeni bir Türkiye Yüzyılına’ imza atmanın heyecanını gençlerle paylaşmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade eden Gezeravcı ‘‘Gençler bizim en büyük zenginliğimizdir. Potansiyelinizden şüphe duymayın. Size ‘yapamazsın, başaramazsın’ diyenleri dinlemeyin ve arkanızı dönüp yolunuzda yürümeye devam edin’’ dedi.

Gezeravcı konuşmasının ardından gençlerden gelen soruları cevapladı. Etkinlik, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’ya teşekkür plaketi takdiminin ardından fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Kaynak: iha