Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, Altınordu ilçesi Selimiye Mahallesi’nde bulunan ve daha önceleri bakımsız halde dururken Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen Kahraman Sağra Konağı’nın Arkeoloji Müzesi olarak bu yıl hizmete gireceğini açıkladı.

Uğur Toparlak yaptığı açıklamada, Ordu ili sınırları içerisinde gerek arkeolojik kazılarda gerekse vatandaşların bulup bağışladığı eserlerin bu müzede sergileneceğini belirtti. Toparlak, özellikle Kurul Kalesi arkeolojik kazılarında bulunan eserlerin bu müzede sergileneceğini de vurgulayarak, “Doğu Karadeniz Bölgesi’nin ilk arkeolojik kazısı olan Kurul Kalesi’nde 7 yıl boyunca sürdürülen kazılarda bulunan başta Kibele Heykeli ve Apollon Büstü olmak üzere 2 bin 300 yıllık çok sayıda seramik, sikke, ok ucu, tanrı ve tanrıca büstleri de burada sergilenecek” dedi.

Toparlak, ayrıca 47 yıl önce Ordu’da bulunan ve halen Sinop Müzesi'nde sergilenen hazinelerinde geri getirileceğini söyledi. Toparlak, “1970 yılında Düz Mahalle’de yapılan bir inşaat çalışması sırasında bulunan bir hazine var. Bu hazine içerisinde tarihi paraların yanı sıra içinde 15 değişik kral ve şehirlere ait 69 sikke bulunuyor. Sikkelerin toplam sayısı 138 ancak geriye kalan sikkeler yurt dışına kaçırılmış. Sikkelerin tarihi ise günümüzden yaklaşık 2 bin 250 yıl öncesine uzanıyor. İşte bu hazinenin Ordu’da kuracağımız müzede sergilenmesi için çalışmalar yaptık ve olumlu sonuçlar aldık. Ordu hazinesi Arkeoloji Müzesi’nde sergilenecek. Ordu ili sınırlarında geçmiş kadim dönemlere ait bulunan tüm eserler bu müzede olacak” diye konuştu.
Editör: Vitrin Haber