Helsinki, Baltık Denizi, Bothnia Körfezi ve Finlandiya Körfezi ile çevrili olan Finlandiya Cumhuriyeti, Rusya ve İsveç arasında kalan bir İskandinav ülkesidir.

Helsinki, göller ülkesi Finlandiya’nın başkentidir. Aynı zamanda da Finlandiya’nın en kalabalık şehridir. Helsinki, Finlandiya yönetiminin, hükümetin ve bakanlıkların merkezi olma görevini üstlenmiş bir şehirdir. Aynı zamanda da Finlandiya’nın kültürel, finansal ve ekonomik açıdan merkezi konumundadır. 
Helsinki, Avrupa’nın en fazla doğal güzellik bulunan ve denize en yakın şehridir. Helsinki’ye bu özellikleri bakımından tarihin, doğanın ve denizin oluşturduğu bir şehir demek yanlış olmaz. Helsinki’de merkezde bulunan bütün bölgelerin sahili vardır. Bu sebeple Helsinki’ye Baltık Denizi’nin Kızı denilmektedir. 
Helsinki denizi ve sahillerinin yanı sıra eşsiz doğa manzaraları ile de herkesi kendisine aşık eden bir şehirdir. 1800 hektarlık bir bölgede parklar, adalar, mimari yapılar, tarihi anıtlar, müzeler ve eğlence mekanları bir arada bulunmaktadır. 

Helsinki’de Nerede Kalabilirsiniz?
Helsinki çok büyük bir şehir değildir. Bu sebeple Helsinki’de herhangi bir yerde kalabilirsiniz. Aleksanterinkantu alışveriş caddesi, Katajanokka Adası, Hakaniemi Bölgesi, Punavuori Tarihi bölgesi ve Esplanadi Alışveriş bölgesi Helsinki’de konaklayabileceğiniz yerlerden bazılarıdır. Bu bölgelerde sayısız otel yer almaktadır. 

Helsinki’de Nereleri Ziyaret Etmelisiniz?
Senate Meydanı ve Helsinki (Lutheran) Katedrali (Senate Square and Helsinki Cathedral) Helsinki’nin en önemli meydanlarından biridir. Bu bölgede pek çok tarihi mekan bulunmaktadır. Katedralin haricinde Fin Senatosu ve Helsinki Üniversitesi de bu bölgede yer almaktadır. Aynı zamanda meydanda Rus Çarı II. Aleksander’in de bir heykeli yer almaktadır. Helsinki Katedrali, neoklasik tarzda bir mimariye sahiptir. Kutsal bir mekan olan bu katedralin kubbeleri neredeyse şehrin her yerinden görülmektedir. Katedralin bakır rengi oldukça ilgi çekmektedir. Ancak katedralin içi dış yapısına oranla çok sadedir. 
Helsinki’de mutlaka görmeniz gereken yerlerden bir tanesi Suomenia Adası ve Kalesi’dir. Bu ada Helsinki’nin en turistik yeri ve Finlandiya’nın en güzel bölgesidir. Bu adaya gelebilmek için Market Square’den hareket eden teknelere binmelisiniz. Adaya ulaşmanız yaklaşık 15 dakikanızı almaktadır. Suomenia Adası’nda denizaltı kalıntıları, müzeler, köprüler ve kaleler yer almaktadır. Suomenia Kalesi’nin yapılmasının asıl amacı Rus işgalinden korunmaktır. Bu kale UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. 

Mimari özellikleri ile dikkat çeken Uspenski Katedrali, her yıl pek çok turist tarafından ziyaret edilmektedir. Katedral Rum mimarisinden izler taşımaktadır. Uspenski Katedrali Batı Avrupa’nın en büyük Ortodoks Kilisesi olma özelliğini taşır. Katedral altın kaplı kubbeleri, mimarisindeki Rus etkileri ile oldukça çok dikkat çekmektedir. Katedrale ulaşmak için yine aynı şekilde tekne yolculuğunu seçmeniz greekiyor. 

Esplanade Parkı Helsinki’nin doğal güzelliklerini yansıtan bir park. Bu park Senato Meydanı ile liman arasında yer alıyor. Bu parkın içinde çok sayıda heykel bulunmaktadır. Aynı zamanda parkta pek çok sayıda kuş türü yaşamaktadır. Parkta yıl içinde çok sayıda konser düzenlenmektedir. Ayrıca parkın çevresinde mağazalar ve kafeler de yer almaktadır. Park bütün bu özellikleri ile yıl boyunca hem yerli vatandaşın hem de turistlerin büyük bir ilgisini çekmektedir. 

Pazar alanı olarak bilinen Kauppatori Market Square, turistlerin yoğun olarak alışveriş yaptığı bir bölgedir. Bu pazarda her çeşit ürünü bulabilirsiniz. Aynı zamanda meydanda yemek yiyebileceğiniz mekanlar da yer almaktadır. 

Belediye binasının ve pazarın olduğu bölge olan Old Market Hall Vanha Kauppahalli de Helsinki’de mutlaka görmeniz gereken yerlerden bir tanesidir. Bu pazarda İskandinav ülkelerine özel eşyalar ve yiyecekler satılmaktadır. Fiyatlar biraz pahalı olsa da bu pazarı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Ayrıca bu pazarda pek çok hediyelik eşya da bulabilirsiniz. 

Helsinki’ye gelen turistlerin en çok ziyaret ettikleri yerlerden biri olan Temppeliaukio Kilisesi Rock Church olarak da bilinmektedir. Bu kilise 1969 yılında inşa edilmiştir ve kayaların içinde yer almaktadır. Kilise mimari yapısı ile oldukça fazla dikkat çekmektedir. Kilisenin tepesinde bulunan alan güneşli günlerde halk tarafından kullanılmaktadır. 

Kiasma Çağdaş Sanatlar Müzesi, 1960 ve 1990 yılları arası Finlandiya sanatının önemli eserlerini yansıtan bir müzedir. Bu müzenin mimari yapısı da dikkat çekmektedir. Dünya sanatının önemli eserleri de bu müzede sergilenmektedir. 

Helsinki’de Ne Yemelisiniz?
Helsinki’de Finlandiya’nın en güzel restoranları yer almaktadır. Finlandiya mutfağı genel olarak İsveç ve Rus mutfağından izler taşımaktadır. Özellike deniz ürünleri Helsinki mutfağının en özel yiyeceklerindendir. 

Helsinki’de buranın yöresel yemeği olan Kalakukko’yu mutlaka denemelisiniz. Kalakukko balık eti ve domuz eti çavdar ekmeğine doldurularak yapılır. Çavdar ekmeği Helsinki’de çok popüler bir yiyecektir ve çok sayıda çeşidi de bulunmaktadır. Helsinki’de güzel bir yemek yemek isterseniz, Ragu, Passio Keittio Ja Baari, BLINIT Russian Restaurant ve Olo Ravintola’ya gidebilirsiniz. 

Helsinki’nin Eğlence Hayatı
Helsinki sosyal ve kültürel faaliyetlerinin yanı sıra hareketli gece hayatı ile de dikkatleri üzerine çekmektedir. Şehirde çok sayıda bar, gece kulübü ve parti mekanı yer almaktadır. Helsinki’de keyifli bir akşam geçirmek isterseniz Liberty or Death, A21 Coctail Lounge, Apollo Live Club Helsinki ve Brewdog Helsinki mekanlarından bir tanesine gidebilirsiniz. 

Aynı zamanda Helsinki’de çok sayıda tiyatro, opera ve konser binası da bulunmaktadır. gece hayatından hoşlanmayanlar, Helsinki’de çok sayıda düzenlenen sanatsal ve kültürel etkinliklere katılabilir. 

Helsinki’de Alışveriş
Helsinki alışveriş yapmaktan hoşlanan kişileri tam olarak tatmin edecek büyüleyici bir şehirdir. Hem kapalı alışveriş merkezleri hem de pek çok mağazanın yer aldığı alışveriş sokakları ve pazarları ile çok sayıda turistin ilgisini çekmektedir. 

Helsinki’nin en önemli alışveriş caddeleri, Mannerheiminitie, Aleksanterinkatu, Kaisaniemenkatu, Etela Esplanadi, Bulevardi ve Fredrikinkatu’dur. Bu caddeler üzerinde dünyaca ünlü markaların çok sayıda mağazası, pek çok alışveriş merkezi yer almaktadır. Cadde üzerinde yer alan alışveriş merkezlerinden bazıları Stockman, Sokos ve Forum alışveriş merkezleridir. Alışveriş merkezlerinde mağazaların yanı sıra yemek yiyebileceğiniz kafeler ve restoranlar da yer almaktadır. 

Helsinki’de çok fazla sayıda kitapçı bulunmaktadır. Eski kitapların da kolaylıkla bulunabildiği kitapçıların arasında kitap kafeler de yer almaktadır. 

Helsinki’nin bu caddeleri üzerinde aynı zamanda butikler, tasarım mağazalar, giysi, ayakkabı dükkanları ve göz kamaştıran mücevher dükkanları yer almaktadır. Helsinki’ye gelen turistlerin hepsi bu dükkanları ziyaret etmekte ve dükkanların ihtişamı ile büyülenmektedir. 

Helsinki’nin ünlü bit pazarı Kauppatori Bit Pazarı da turistler tarafından yoğun bir ilgi görmektedir. Bu bit pazarı neredeyse günün her saati kalabalıktır. Bu bit pazarında çeşitli hediyelik eşyalar da satılmaktadır. 

Helsinki Festivalleri
Helsinki aynı zamanda bir festival şehridir. Yılın hemen hemen her ayında şehirde çeşitli festivaller düzenlenmektedir. Özellikle her yıl mart ayında düzenlenen Musica Nova Helsinki müzik festivali dünyanın dört bir yanından gelen turistleri ağırlamaktadır. Mart ayında aynı zamanda Yıllık Kilise Müzikleri Festivali de düzenlenmektedir. Bu festival de diğer festivaller gibi hem yerli halk tarafından hem de turistler tarafından yoğun ilgi görmektedir. 
Helsinki, doğası, sanatsal ve tarihi yapısı ile tam bir kültür şehridir. Biz Helsinki`ye SunExpress`in aktarmasiz ucusuyla ulastik ve sehrin eşsiz yapısını keşfetme imkani bulduk.


 
Editör: Vitrin Haber