Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Cemalettin Kaya, düzenlediği basın toplantısında basın mensupları ile bir araya geldi.  

Sinop Kültür ve Turizm Derneği yönetiminin de hazır bulunduğu toplantıda konuşan Başkan Kaya, geçtiğimiz günlerde gazetemizde Belediye Başkanı Baki Ergül’ün açıklamalarının da yer aldığı bir haber sonrasında böyle bir toplantı yapmayı uygun gördüklerini söyledi.

Haberde Belediye Başkanı Baki Ergül’ün Sinop’ta turizmin gelişmesi adına ihtiyaç duyulan 5 yıldızlı otelleri yapmayı arzu eden işadamlarına çağrıda bulunmasının kendilerini heyecanlandırdığını belirten Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Cemalettin Kaya, başkanın bu fikrini desteklediklerini ancak çözüm sıralamasında öncelik belirlenmesinde farklı düşünceleri olduğunu ifade etti.

Kaya; “Bir sivil toplum örgütü olarak, Sinop kültürel yaşamını ve turizmini geliştirmek için her fırsattan yararlanılarak proje üretmek ve ilgili paydaşlarla birlikte değerlendirilmesi de yapılarak gerçekleşmesini sağlamak sorumluluklarımızın arasındadır. 

Sayın Belediye Başkanımızın otel yatırımları için 18 Haziran 2017 de Vitrin Haber gazetesindeki "iş adamlarına çağrı" başlıklı beyanında "Bütün isteğim Sinop'ta 300 kişinin yiyip-içip yatabileceği beş yıldızlı bir otel olsa bize yeter. Bu yönde çabalarımız devam ediyor. Bu çerçevede belediyemiz turizme yönelik olarak Sinop'u yaza hazırlamış bulunuyor." beyanı bizleri heyecanlandırmış ve bu basın toplantımızın ana konusunu teşkil edecektir.
Elbette ilimizin yöneticilerinin de bu konularda bilgisi olduğundan hiçbir şüphemiz olmadığı gibi planladıkları çözüm projelerinde mevcudiyetinden de şüphemiz yoktur.

İşte bu toplantılarda dile getirmek istediğimiz bir sorun olan Sinop'un kaliteli ve yüksek kapasiteli hizmet birimleri olan otellere ihtiyacı olduğunu, Sayın Başkan bizzat kamuoyuna açıklamış bulunmaktadır.

Bu doğru fikirde, Başkanla aynı görüşteyiz de yalnızca çözüm sıralamasın da öncelik belirlenmesinde farklı düşüncemiz var. Sayın Başkan önceliği 5 yıldızlı otel yatırımcısına, girişimciye veriyor veya önce bir yatırımcı arıyor. Biz ise önceliği yatırımcı bulmaya değil, 5 yıldızlı otel yapılacak yer var mı yok mu sorununa veriyoruz. Çünkü biz biliyoruz, Sinop için 5 yıldızlı otel yatırımcısı var ve de birden fazla” dedi. 

İLİMİZDE BIRAKIN BAKANLIK BELGELİ 5 YILDIZLI OTEL YAPMAYI BELEDİYE BELGELİ OTEL YAPMAYI DAHİ MÜMKÜN KILMAYAN BİR PLAN VAR
Şu anda mevcut olan Turizm Alanları Plan Hükmü ile Sinop’ta 5 yıldızlı otel yapılmasının mümkün olamayacağının altını çizen Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Cemalettin Kaya, turizmdeki en büyük sorunlardan bir tanesi olan Turizm Alanları Plan Hükmünün acilen değişmesi gerektiğini belirtti. Kaya; “Sorun olarak yer dediysem de fiziki olarak ayrılmış bir yer değil, imar planında son yapılan ilave ve revizyon imar planında öneri olarak olsa, ona da razıyız ama yok.

Yokluğundaki hata veya noksanlık, inanın ne yapılan son plandan ne de planı onaylayan Başkan ve Meclisinden kaynaklanıyor.

Önceleri bu hususu bende Başkan ve Meclisine yüklüyordum ve Sayın Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan'ın ilimizde yaptığı toplantıda Sinop'un turizm de kalkınmasındaki engellerden biri olarak bu hususu kendimce dile getirdiğimde Sayın Bakan, bu görüşümüze değer verdi ve beni Milletvekilimiz Sayın Nazım Maviş ve Sayın Valimizle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanıyla konuyu görüşmek üzere ve randevusu tarafından alınmak üzere Ankara'ya davet ettiler.
Elbet bir gün gideriz de derdimizi makama arz ederiz diye belge ve bilgi hazırlıklarını yaparken, Sinop Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nün bir yazısı elimize geçti. Yazıda bakana söylediğimle birebir aynı ifade ile "İlimizin ihtiyaçlarını karşılayacak 4-5 yıldızlı otellerin yapılabilmesini ve turizm yatırımlarının önünün açılabilmesini sağlamak amacıyla "Sinop Merkez İlçe Planlama Alt Bölgesi 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Plan Hükümlerinin 5.3 Turizm Alanları Başlıklı Turizm Alanları ilişkin plan hükümlerinde, bu planla belirlenen Turizm Tesis Alanları için yapılanma koşulları Emsal 1,20 Y.En çok: Serbest olacaktır." Şeklinde plan notu değişikliği yapılmasını teklif etmekteyiz” deniliyor.

Eminim ki bizim derdimizin makamlar ile olmadığı şimdi çok daha net anlaşılmıştır, ilimizde bırakın bakanlık belgeli 5 yıldızlı otel yapmayı belediye belgeli otel yapmayı dahi mümkün kılmayan Turizm Alanları Plan Hükmünün acilen değişmesi gerekmektedir” diye konuştu.

BAŞKANIMIZIN FİKRİNİ DESTEKLİYORUZ
Mevcut planla birlikte Sinop’ta büyük kapasiteli otellerin açılmasının imkansız olduğuna vurgu yapan Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Cemalettin Kaya, dolayı Sinop Belediyesi İmar Müdürlüğü'nün plan değişikliği önerisini doğru bulduklarını ve Başkan Ergül’ün, Sinop'ta 5 yıldızlı otel olması gerektiği görüşünü desteklediklerini belirtti. Kaya; “Sinop Belediye İmar Sınırları içinde otel için 5 bin m2 arsa bulmak mümkün olmadığı gibi, böyle bir değerli ve kupon arsaya kimse 2 bin m2 kullanım alanlı ve en fazla 3 katlı otel yapmaz, yapsa dahi 5 yıldız alamaz. 5 yıldızlı otelde istenen 120 oda ve diğer hizmet birimleriyle birlikte gereken minimum inşaat alanı 7 bin m2 dir ve bunu sağlayacak arsa büyüklüğü ise 17 bin 500 m2 dir.   

İşte tüm bu nedenlerden dolayı Sinop Belediyesi İmar Müdürlüğü'nün plan değişikliği önerisini doğru buluyor, Sayın Başkanımızın da, Sinop'ta 5 yıldızlı otel olması gerektiği görüşüne katılıyor ve destekliyoruz.

Sinop'un Turizm de Kalkınmasında önünü tıkayan bu konuyu bir defa daha ilgililere ve kamuoyuna saygıyla sunarız” dedi. 

TURİZM KOORDİNASYON TOPLANTILARI YAPILMALI
Sinop turizminin gelişmesi ve önündeki engellerin aşılması adına konunun muhataplarının katılımıyla turizm koordinasyon toplantılarının yapılması gerektiğini belirten ve Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Cemalettin Kaya, ilin bürokratlarının da uygun görmesi halinde bu toplantılara öncülük edebileceklerini ifade etti. Kaya; “Biz, derneğimizin yönetimine geldiğimizden beri, ilimizin yöneticilerinden, siyasi partilerden ve milletvekillerinden isterlerse ayrı ayrı isterlerse birlikte ve tabii ki sektörün tüm aktörlerinin katılımı ile organizasyonu ve giderleri tarafımızdan karşılanmak üzere defalarca kendilerine istişare yapmaya hazır olduğumuzu bildirdik ama bir sonuç alamadık. Artık ama artık hiç olmazsa bir defacık da böyle turizm koordinasyon toplantısı yapılması için çığlığımızı sizler vasıtası duysunlar istedik” diye konuştu.