Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, Batı Karadeniz Turizm havzasının en zengin antik dönem kültürel mimari kentinin Sinop'ta ki Pafhlagonia Kaya Mezarları olduğunu söyledi. 

Vitrinhaber'e konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü aynı zamanda Sinop Alan Yönetimi Danışma Kurulu Başkanlığını yürüten Hikmet Tosun, Sinop'taki kaya mezarlarının tarihi önemine değindi. Sinop'ta ki Pafhlagonia Kaya Mezarlarının Batı Karadeniz’in en önemli tarihi miraslarından olduğuna dikkat çeken Tosun; "Paphlagonia kültürünün günümüze en güzel yansımaları kaya mezarlarıdır" dedi.

En büyük tarihi miraslardan
Sinop’ta ki kaya mezarlarının ilk olarak Avrupa’dan Karadeniz’e gelen gezginler tarafından keşfedildiğini ve böylece bilim dünyasına tanıtıldığını dile getiren Tosun; "Durağan Ambarkaya Kaya Mezarı Hiershfeld tarafından 1885 yılında, Durağan Terelek Kaya Mezarı Kannenberg tarafından 1895 yılında, Boyabat Salarköy Kaya Mezarı ise, Leonhard tarafından 1902 yılında keşfedilmiş ve bilim dünyasına tanıtıldı" diye konuştu. 

Hazreti İsa'dan 500 yıl önce yapılmış
  Durağan Ambarkaya Kaya Mezarı, Durağan Terelek Kayası Kaya Mezarı ve Boyabat Salar Kaya Mezarı'nın bu mirasın en önemli kalıntıları oyduğunu söyleyen Tosun, bu kaya mezarlarıyla ilgili arkeolojik bilgi de verdi. Hikmet Tosun sözlerini şöyle sürdürdü; "Kaya mezarlarının gösterdiği stilistik özelliklerine göre Salarköy Kaya Mezarı M.Ö 5. yüzyıla, Ambarkaya Kaya Mezarı ve Terelek Kayası Kaya Mezarı ise M.Ö 4. yüzyıla tarihlenmektedir. Sinop’ta bulunan Paphlagonia kaya mezarlarındaki ortak özelliği hepsinin üç sütunlu tapınak cepheli olmasıdır. Mezarlarda pers etkisi, sütunlarda ve aslan biçimli sütun başlıklarında kendisini göstermektedir. Sadece bu mezarlarda pers etkisi olmayıp yerel özelliklerde görmek mümkündür. Salarköy Kaya Mezarında yer alan kanatlı boğa sütun başlıkları ve kartal figürü Sinop’a özgü bir figür olup dünyanın başka hiçbir kaya mezarında görülmez. Salarköy Kaya Mezarının tavanında ahşap taklidi tavan kasetleri ve hatıllar bölgede görülen, birbirine geçme olarak ahşaptan yapılan kır evlerindeki mimarinin taşa yansımasıdır. Bu örnekler ve kültürel miras Sinop için ve bölge turizm destinasyonu için çok önemli ünik eserlerdir. Bu eserlerin turizme kazandırılması Sinop turizmine önemli bir en kazandırır. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUZKA) verdiği turizm altyapı ve restorasyon desteği yöre yerel yönetimlerinin değerlendirmesi gereken en önemli avantaj" 
Editör: Vitrin Haber