Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, bu yıl büyük bir kalabalığı ağırlayan Sinop'ta turizmi değerlendirdi. Vitrinhaber muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Tosun, Sinop'un Karadeniz'de öne çıkan en cazibeli turizm merkezi haline geldiğini belirterek, bu potansiyeli 3 aylık yaz sezonu dışına taşıyarak, 12 aya yaymak gerektiğini söyledi. 

Sinop Karadeniz'in parlayan yıldızı oldu.
Sinop'a yılda 1 milyona yakın ziyaretçi geldiğini kaydeden Hikmet Tosun şunları söyledi; "Sinop, Karadeniz’de turizm bakımından potansiyel en yüksek il olarak öne çıkmış vaziyette. Gerek sahilleri, gerek doğal güzellikleri olarak tercih edilen bir tatil kenti. Yol standartlarının yükselmiş olması ve büyük metropollere yakın olması Sinop için önemli bir artı.  Sinop 175 kilometre sahil bandına sahip. Bunun 100 kilometresinde çok rahat denize girilebiliyor, hatta Samsunun’ da sahili biz sayılıyoruz. Samsun'da denize girilebilecek büyük sahil şeritleri yok. Sinop çok bakir bir yer ve sanayi yok, deniz kirlenmiyor, içme suyundan daha temiz sahillerimiz var. Bu nedenle güzel bir tatil için ilk tercihleri Sinop oluyor.

Kültür varlığımız yüksek
Tabi kültür varlığı da bir avantaj.  Örneğin Boyabat’taki kaya mezarları, yeraltı şehri, Tarihi Boyabat Kalesi, bazalt kayaları sivil mimari özellikleri gezmekle bitmiyor. Bir Safranbolu’yu aratmayacak şekilde kültür mal varlığı açısından oldukça zengin Boyabat. Doğal güzellikleri bakımından Ayancık, Akgöl, Ayancık Ormanları İnaltı Mağarası, Doğa Orman Müzesi. Dolayısıyla Ayancık’ta farklı bir güzellik. Gerze sahilleri doğal güzellikleri olarak bir başka zenginlik. Tabi turisti ilde tutabilmek için bunlar önemli şeyler bir gün Ayancık’a gider bir gün Boyabat’a gider bir gün Gerze’ye gider. Kalan turist para bırakır.

Küresel ısınma Sinop'a yaradı
Sinop Karadeniz’de öne çıkmış vaziyette. O nedenle çok fazla tercih ediliyor. Birde Sinop küresel ısınmadan sonra çok fazla öne çıkan bir şehir. Özellikle Akdeniz’de ve Ege’de çok aşırı sıcak olması Karadeniz’i gündeme taşıyor. Karadeniz’de de Sinop’u öne çıkarıyor. Güney’den Ege’den de çok fazla turist alıyoruz. Karadeniz’in insanı zaten çok fazla sıcak yerde yapamıyor dayanamıyor. Dolayısıyla doğu Karadeniz’den Samsuna kadar hep Sinop’u tercih ediyorlar. 

Turizmi 12 aya yaymamız gerek
Dolayısıyla Sinop potansiyel bir şehir. 5 bine yakın bir yatağı olan bir şehir. Ama bu yatak sayısı yazla sınırlı kalıyor. Yazın oteller çok az kışın çok fazla geliyor. Tabi Sinop turizminin kendi içinde sorunları var. Ana sorun turizm 2 aya 3 aya sıkışmış vaziyette. Okulların açılış ve kapanışına endeksli bir turizm var. Bu çok karlı bir turizm değil, Yatırımcıyı korkutan bir turizm. Onun için turizmi 12 aya yayabilecek kış turizminde geliştirebilecek tesislerin kurulması lazım ona yönelmeleri lazım tesislerin. Kongre turizmine yönelmeleri lazım. 

Pansiyonlar ucuz
Sinop çok ucuz bir turizmin adresidir. Sinop’ta bir pansiyon kiraladığınızda birbiriyle yakın olan 2-3 aile bir evde çok rahatlıkla barınabilir. Pansiyonların günlük kirası da kişiyi sarsmayacak nitelikte 100 en fazla 150 lirayı aşmayacak vaziyette. Bazen bir evde 10-15 kişi de kalabiliyorlar. Yazın sebze meyvede çok ucuz. Yani Sinop ucuz bir tatil yapılabilir. Buda Sinop için önemli bir avantaj. 

Yılda 1 milyon ziyaretçi
Sinop’a yılda bir milyona yakın ziyaretçi geliyor. Gerek hava yolu ve kara yollarının standardının yükselmesi, deniz yoluyla da çok fazla turist geliyor. Bu sene Sinop’a gelecek gemiler için 30 tane rezervasyon var. Bu sayının artmasını bekliyoruz. Şuana kadar 8 gemi geldi ve gelmeye devam ediyor. Kuzey Karadeniz’deki olaylar sebebiyle güney limanlar tercih ediliyor. Bizim limanımızda tercih edilen limanlar arasında. Kentimiz güvenli bir kent olması. İnsanların turistlerin burada rahat dolaşabilmeleri. Tercih edilmesinin en büyük sebeplerinden bazıları. İstanbul boğazından Sinop Limanına Amerika’dan, Avrupa’dan İsrail’den geliyorlar. Oradan Odesa’ya geçiyorlar ve İstanbul boğazından geri dönüyorlar. Geri döndükleri zaman onlara sorulunca Türkiye’ye uğradık, Türkiye’yi gördük diyorlar. Yani biz Sinop’ta aslında Türkiye’yi temsil etmiş oluyoruz"

Fahrettin Aydın - Furkan Karabal

Editör: Vitrin Haber