Sinop’un Ayancık ilçesi Akgöl Tabiat Parkı’na adını veren Akgöl Göleti’ ne, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 10. Bölge Müdürlüğü Sinop İl Şube Müdürlüğünce göletin rekraatif değerinin artırılması amacıyla gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında temizlenmesinin ardından, 30 bin Abant alası salındı. 

Abant alası salımına, Ayancık Kaymakamı Çağlayan Kaya, DKMP 10. Bölge Müdür Yardımcısı Selim Yalçınkaya, Milli Parklar Şube Müdürü Erol Büyükdoğan, Sinop İl Şube Müdürü Nurullah Gürkan, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri ile ilgili personel katıldı. Akgöl Tabiat Parkı içindeki göletin balıklandırılmasıyla, alanın rekraatif değerinin artırılması ve olta balıkçılığı faaliyetinin de sağlanabilmesi hedefleniyor.

Akgöl, orman ürünlerinin akarsu aracılığıyla taşınması amacıyla, İnaltı Çayı üst kolları üzerinde oluşturulmuş bin 20 metre rakımlı yaklaşık 10 dönümlük küçük yapay bir gölet. Derinliği 3-5 metre arasında değişen gölette taşınım sonucu oluşan sığlaşmalar nedeniyle 2013 ve 2017 yıllarında DKMP Sinop İl Şube Müdürlüğünce temizlik çalışması yapıldı. Kayadibi ve Çatalçeşme derelerinden gelen su ile beslenen göletin çıkışı ise Ayancık Çayı’na karışan İnaltı Deresini besliyor.

Akgöl Göleti’ nin balıklandırılması, uzmanlarca yapılan çalışmalar neticesinde istilacı, karakteri olmayan, coğrafyaya uyumlu ve ekonomik veya rekreasyonel değeri yüksek bir tür olan benzer coğrafi ve iklimsel özelliklere sahip alanda yaşayan endemik bir balık türü Abant alasının gölde yaşamaya uygun olduğu tespit edilerek DKMP Genel Müdürlüğü Trabzon Altındere Alabalık Üretme İstasyonu’ndan 30 bin Abant
alabalığı yavrusu temin edilerek gerçekleştirildi. 
Editör: Vitrin Haber